Tagliatelle ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

436 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

605 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące ziołowe grzanki z bagietki będą znakomitym dodatkiem do tego dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle ze szpinakiemTagliatelle ze szpinakiem

Szpinakowe tagliatelle z wędzonym łososiem i sosem szafranowym to bardzo dobra propozycja na obiad lub kolację na wyjątkową okazję. Jego sekret tkwi w sposobie przyrządzenia filetu z łososia oraz dodatku szafranu, czyli przyprawy poprawiającej nie tylko smak, ale także kolor i zapach dania. Łososia zamarynuj w soku i skórce z cytryny, by dodać mu orzeźwiającego posmaku, a następnie upiecz z dodatkiem drewnianych wiórków do wędzenia. To one nadadzą rybie wyjątkowego smaku i aromatu. Czas pieczenia łososia wykorzystaj na przyrządzenie sosu do makaronu. Zeszklij cebulę i dodaj do niej szczyptę szafranu. To bardzo wyrazista przyprawa, więc nie dodawaj więcej niż zaleca przepis – duża ilość szafranu nada potrawie goryczy. Wlej na patelnię sos na bazie śmietany i gotuj całość przez chwilę. Następnie przygotuj makaron. Wybierz szpinakowe tagliatelle o zielonym kolorze, który będzie dobrze komponował się z różowym łososiem, jasnym sosem oraz ziołami. Na każdej porcji tagliatelle w sosie układaj kawałek wędzonego łososia, a całość udekoruj świeżymi ziołami. Spróbuj!