Tagliatelle z łososiem i szpinakiem - szpinakowe | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
445 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

658 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

200 mililitrów

4 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.

Tagliatelle ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Chrupiące ziołowe grzanki z bagietki będą znakomitym dodatkiem do tego dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle ze szpinakiemTagliatelle ze szpinakiem

Szpinakowe tagliatelle z wędzonym łososiem i sosem szafranowym to bardzo dobra propozycja na obiad lub kolację na wyjątkową okazję. Jego sekret tkwi w sposobie przyrządzenia filetu z łososia oraz dodatku szafranu, czyli przyprawy poprawiającej nie tylko smak, ale także kolor i zapach dania. Łososia zamarynuj w soku i skórce z cytryny, by dodać mu orzeźwiającego posmaku, a następnie upiecz z dodatkiem drewnianych wiórków do wędzenia. To one nadadzą rybie wyjątkowego smaku i aromatu. Czas pieczenia łososia wykorzystaj na przyrządzenie sosu do makaronu. Zeszklij cebulę i dodaj do niej szczyptę szafranu. To bardzo wyrazista przyprawa, więc nie dodawaj więcej niż zaleca przepis – duża ilość szafranu nada potrawie goryczy. Wlej na patelnię sos na bazie śmietany i gotuj całość przez chwilę. Następnie przygotuj makaron. Wybierz szpinakowe tagliatelle o zielonym kolorze, który będzie dobrze komponował się z różowym łososiem, jasnym sosem oraz ziołami. Na każdej porcji tagliatelle w sosie układaj kawałek wędzonego łososia, a całość udekoruj świeżymi ziołami. Spróbuj!