Makaron tagliatelle z polędwiczką wieprzową: prosty | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

552 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

677 osób wydrukowało

Pobierz pdf

935 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

4 łyżki

0.5 sztuki

4 łyżki

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść i pokrój w plastry. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę, cukinię w drobne paski, a czosnek posiekaj.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej oliwę na patelni, połóż na niej polędwiczki.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Do smażącego się mięsa dodaj czosnek i boczek, a po chwili cukinię. Smaż całość przez kilka minut.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Makaron odcedź i dodaj do smażonego mięsa. Całość posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami piniowymi. Podawaj posypane parmezanem.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Violetta Sroczyńska

    Violetta Sroczyńska , 03.11.2018

    przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z polędwiczkamiTagliatelle z polędwiczkami

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów – świetnie nadaje się do sosów, które mają duże kawałki mięsa, gdyż stosunkowo szeroka powierzchnia wstążek doskonale się z nimi łączy – a sos z nich nie spływa. W tym daniu tagliatelle, ugotowane oczywiście al dente, czyli tak, by nie było rozgotowane, połączyliśmy z polędwiczkami wieprzowymi, wędzonym boczkiem i cukinią. Całość do smaku doprawiliśmy czosnkiem, parmezanem i orzeszkami piniowymi – jeśli nimi nie dysponujesz, zastąp je orzechami ziemnymi lub prażonymi pestkami słonecznika, również doskonale się nadadzą i będą podczas jedzenia przyjemnie chrupać. Gotując dania takie jak to, pamiętaj, że jego smak zależy od tłuszczu jakiego użyjesz. Polędwiczki usmaż więc na oleju lub dobrej oliwie. Dodatkowo gotowy makaron skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nie lubi gdy jest podgrzana, ale na zimno ma wyśmienity aromat.