Tagliatelle z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

532 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

643 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

887 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 sztuki

20 mililitrów

2 sztuki

0.5 sztuki

400 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść i pokrój w plastry. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę, cukinię w drobne paski, a czosnek posiekaj.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej oliwę na patelni, połóż na niej polędwiczki.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Do smażącego się mięsa dodaj czosnek i boczek, a po chwili cukinię. Smaż całość przez kilka minut.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Makaron odcedź i dodaj do smażonego mięsa. Całość posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami piniowymi. Podawaj posypane parmezanem.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Violetta Sroczyńska

    Violetta Sroczyńska

    przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z polędwiczkamiTagliatelle z polędwiczkami

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów – świetnie nadaje się do sosów, które mają duże kawałki mięsa, gdyż stosunkowo szeroka powierzchnia wstążek doskonale się z nimi łączy – a sos z nich nie spływa. W tym daniu tagliatelle, ugotowane oczywiście al dente, czyli tak, by nie było rozgotowane, połączyliśmy z polędwiczkami wieprzowymi, wędzonym boczkiem i cukinią. Całość do smaku doprawiliśmy czosnkiem, parmezanem i orzeszkami piniowymi – jeśli nimi nie dysponujesz, zastąp je orzechami ziemnymi lub prażonymi pestkami słonecznika, również doskonale się nadadzą i będą podczas jedzenia przyjemnie chrupać. Gotując dania takie jak to, pamiętaj, że jego smak zależy od tłuszczu jakiego użyjesz. Polędwiczki usmaż więc na oleju lub dobrej oliwie. Dodatkowo gotowy makaron skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nie lubi gdy jest podgrzana, ale na zimno ma wyśmienity aromat.