Tagliatelle z polędwiczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

550 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

915 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

4 łyżki

0.5 sztuki

4 łyżki

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść i pokrój w plastry. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę, cukinię w drobne paski, a czosnek posiekaj.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej oliwę na patelni, połóż na niej polędwiczki.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Do smażącego się mięsa dodaj czosnek i boczek, a po chwili cukinię. Smaż całość przez kilka minut.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Makaron odcedź i dodaj do smażonego mięsa. Całość posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami piniowymi. Podawaj posypane parmezanem.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Violetta Sroczyńska

    Violetta Sroczyńska , 03.11.2018

    przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z polędwiczkamiTagliatelle z polędwiczkami

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów – świetnie nadaje się do sosów, które mają duże kawałki mięsa, gdyż stosunkowo szeroka powierzchnia wstążek doskonale się z nimi łączy – a sos z nich nie spływa. W tym daniu tagliatelle, ugotowane oczywiście al dente, czyli tak, by nie było rozgotowane, połączyliśmy z polędwiczkami wieprzowymi, wędzonym boczkiem i cukinią. Całość do smaku doprawiliśmy czosnkiem, parmezanem i orzeszkami piniowymi – jeśli nimi nie dysponujesz, zastąp je orzechami ziemnymi lub prażonymi pestkami słonecznika, również doskonale się nadadzą i będą podczas jedzenia przyjemnie chrupać. Gotując dania takie jak to, pamiętaj, że jego smak zależy od tłuszczu jakiego użyjesz. Polędwiczki usmaż więc na oleju lub dobrej oliwie. Dodatkowo gotowy makaron skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nie lubi gdy jest podgrzana, ale na zimno ma wyśmienity aromat.