Makaron tagliatelle z polędwiczką wieprzową: prosty | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

652 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

777 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

4 łyżki

0.5 sztuki

4 łyżki

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść i pokrój w plastry. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę, cukinię w drobne paski, a czosnek posiekaj.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej oliwę na patelni, połóż na niej polędwiczki.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Do smażącego się mięsa dodaj czosnek i boczek, a po chwili cukinię. Smaż całość przez kilka minut.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Makaron odcedź i dodaj do smażonego mięsa. Całość posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami piniowymi. Podawaj posypane parmezanem.

Tagliatelle z polędwiczkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Violetta Sroczyńska

    Violetta Sroczyńska , 03.11.2018

    przepyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z polędwiczkamiTagliatelle z polędwiczkami

Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów – świetnie nadaje się do sosów, które mają duże kawałki mięsa, gdyż stosunkowo szeroka powierzchnia wstążek doskonale się z nimi łączy – a sos z nich nie spływa. W tym daniu tagliatelle ugotowane oczywiście al dente, czyli tak, by nie było rozgotowane, połączyliśmy z polędwiczkami wieprzowymi, wędzonym boczkiem i cukinią.

Dla kogo?

Potrzebujesz sprawdzonego pomysłu na zestawienie makaronu z polędwiczką? Możesz zakończyć swoje poszukiwania, bowiem tagliatelle z polędwiczką wieprzową to wyśmienite danie z warzywnym akcentem. Jednocześnie przekonasz każdego niedowiarka, że wieprzowina może być naprawdę delikatnym kąskiem.

Na jaką okazję?

Na zrobienie makaronu z polędwiczką i cukinią możesz pozwolić sobie w dowolny dzień tygodnia – w kuchni spędzisz zaledwie 40 minut. Jednocześnie potrawa pasuje do romantycznej kolacji, kiedy chcesz zafundować bliskiej osobie wyśmienitą ucztę.

Czy wiesz, że?

Gotując dania takie jak polędwiczki z makaronem tagliatelle, pamiętaj, że smak zależy od tłuszczu, jakiego użyjesz. Polędwiczki usmaż więc na oleju lub dobrej oliwie. Dodatkowo gotowy makaron z polędwiczką wieprzową skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nie lubi, gdy jest podgrzana, ale na zimno ma wyśmienity aromat.

Dla urozmaicenia:

Tagliatelle z polędwiczką wieprzową do smaku doprawiliśmy czosnkiem, parmezanem i orzeszkami piniowymi – jeśli nimi nie dysponujesz, zastąp je orzechami ziemnymi lub prażonymi pestkami słonecznika, które również kapitalnie sprawdzą się w makaronie z polędwiczką wieprzową i będą podczas jedzenia przyjemnie chrupać.