Makaron po sycylijsku – spaghetti, pasta: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti po sycylijsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
721 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

914 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

150 gramów

1 łyżka

1 pęczek

400 mililitrów

30 mililitrów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedź.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w krążki oliwki, kapary i anchois.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę. Wraz z 400 mililitrami wody wymieszaj Fix Knorr. Dopraw sosem Tabasco.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 3

Krok 4

Sos wlej na patelnię, zagotuj i posyp startym parmezanem.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 4

Krok 5

Gorący makaron dodaj do sosu. Całość gotuj kilka minut tak, aby sos się zredukował (zgęstniał). Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Gangster

    Gangster , 30.06.2021

    czemu to jest gangsterskie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti po sycylijskuSpaghetti po sycylijsku

Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Całość posypuje się niemal zawsze parmezanem. Sekretnym składnikiem gangsterskiego spaghetti są filety anchois, czyli małe kawałki sardeli europejskiej, które dodają daniom słoności i rybnego aromatu. Sycylijczycy chętnie sięgają po ryby, dlatego ten dodatek w spaghetti nie powinien dziwić. Smak makaronu podkręcić możesz również dzięki kaparom lub oliwkom, zależnie od preferencjami – czarnymi lub zielonymi. Gangsterskie spaghetti zyska charakteru dzięki dodatkowi sosu Tabasco, na bazie papryczek chili. Nie należy jednak z nim przesadzić, łatwo przekroczyć jest granicę ostrości. Makaron do spaghetti ugotuj al dente.