
Składniki
350 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
150 gramów
1 łyżka
1 pęczek
400 mililitrów
30 mililitrów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w krążki oliwki, kapary i anchois.

Krok 3
Pomidory pokrój w drobną kostkę. Wraz z 400 mililitrami wody wymieszaj Fix Knorr. Dopraw sosem Tabasco.

Krok 4
Sos wlej na patelnię, zagotuj i posyp startym parmezanem.

Krok 5
Gorący makaron dodaj do sosu. Całość gotuj kilka minut tak, aby sos się zredukował (zgęstniał). Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti po sycylijsku
Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Całość posypuje się niemal zawsze parmezanem. Sekretnym składnikiem gangsterskiego spaghetti są filety anchois, czyli małe kawałki sardeli europejskiej, które dodają daniom słoności i rybnego aromatu. Sycylijczycy chętnie sięgają po ryby, dlatego ten dodatek w spaghetti nie powinien dziwić. Smak makaronu podkręcić możesz również dzięki kaparom lub oliwkom, zależnie od preferencjami – czarnymi lub zielonymi. Gangsterskie spaghetti zyska charakteru dzięki dodatkowi sosu Tabasco, na bazie papryczek chili. Nie należy jednak z nim przesadzić, łatwo przekroczyć jest granicę ostrości. Makaron do spaghetti ugotuj al dente.