Makaron po sycylijsku – spaghetti, pasta: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti po sycylijsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

716 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

871 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

150 gramów

1 łyżka

1 pęczek

400 mililitrów

30 mililitrów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedź.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w krążki oliwki, kapary i anchois.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę. Wraz z 400 mililitrami wody wymieszaj Fix Knorr. Dopraw sosem Tabasco.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 3

Krok 4

Sos wlej na patelnię, zagotuj i posyp startym parmezanem.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 4

Krok 5

Gorący makaron dodaj do sosu. Całość gotuj kilka minut tak, aby sos się zredukował (zgęstniał). Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Gangster

    Gangster , 30.06.2021

    czemu to jest gangsterskie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti po sycylijskuSpaghetti po sycylijsku

Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Całość posypuje się niemal zawsze parmezanem. Sekretnym składnikiem gangsterskiego spaghetti są filety anchois, czyli małe kawałki sardeli europejskiej, które dodają daniom słoności i rybnego aromatu. Sycylijczycy chętnie sięgają po ryby, dlatego ten dodatek w spaghetti nie powinien dziwić. Smak makaronu podkręcić możesz również dzięki kaparom lub oliwkom, zależnie od preferencjami – czarnymi lub zielonymi. Gangsterskie spaghetti zyska charakteru dzięki dodatkowi sosu Tabasco, na bazie papryczek chili. Nie należy jednak z nim przesadzić, łatwo przekroczyć jest granicę ostrości. Makaron do spaghetti ugotuj al dente.