
Składniki
320 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
30 gramów
60 gramów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię i pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Pomidorki przekrój na pół. Czosnek posiekaj. Wymieszaj warzywa w dużej misce z oliwą, dodaj bułkę tartą i dopraw według uznania.
Krok 2
Wysyp składniki na blaszkę z piekarnika. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piecu przez 15 minut.
Krok 3
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj szklankę płynu z gotowania.
Krok 4
Odcedzony makaron połącz z szklanką bulionu, masłem oraz warzywami z piekarnika. Wymieszaj dokładnie i natychmiast podawaj.

Dobra rada:
Dodaj do pasty świeże zioła jak natka pietruszki. Sos będzie jeszcze bardziej kremowy jeśli dodać garść startego parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron Mezze z warzywami
Proste i szybkie danie makaronowe nie musi bazować na gotowcach i sosach ze słoika, które wystarczy tylko krótko podgrzać. Przekonaj się, jak łatwo i sprawnie może pójść przyrządzenie domowego makaronu z warzywami, którym oczarujesz swoich bliskich.
Dla kogo?
Paczkę makaronu zawsze warto mieć w kuchennej szafce. Nie tylko można przechowywać go długo, ale przede wszystkim posłuży do zrobienia posiłku błyskawicznego – takiego jak ten z przepisu na makaron Mezze z warzywami. Zazwyczaj jego ugotowanie nie trwa dłużej niż kilka minut, więc tym pysznym daniem z warzywami będą zajadać się wszyscy kucharze, którym zależy na czasie.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad nie musi być nudny. Tym razem, zamiast dusić cukinię i grzyby, na kilka minut wstawisz je go piekarnika. Za sprawą tego manewru gotowy makaron Mezze z warzywami zyska jeszcze ciekawszy smak.
Czy wiesz, że?
Posiłek będzie prezentować się bardziej intrygująco, jeśli wykorzystasz dostępny w sklepach makaron w trzech kolorach.
Dla urozmaicenia:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by wśród warzywnych dodatków do makaronu Mezze znalazła się także słodka papryka.


































