
Składniki
1 łyżeczka
1 szklanka
0.5 pęczka
1 sztuka
300 gramów
null
250 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zielony groszek ugotuj w wodzie z dodatkiem Rosołu z kury Knorr. Ugotuj makaron al dente.
Krok 2
Polędwice pokrój w kostkę. Umyj zieleninę, odrzuć łodyżki i część listków pokrój.
Krok 3
2 łyżeczki groszku odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj razem z rosołem i połącz z gęstą śmietaną.
Krok 4
Jeszcze raz podgrzej i dodaj posiekaną zieleninę, dopraw do smaku pieprzem.
Krok 5
Odsącz makaron, wymieszaj z sosem. Wyłóż makaron na talerz, posyp groszkiem i pokrojoną wędliną, udekoruj natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej