Makaronowe gniazda z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaronowe gniazda z groszkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 szklanka

0.5 pęczka

1 sztuka

300 gramów

null

250 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zielony groszek ugotuj w wodzie z dodatkiem Rosołu z kury Knorr. Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Polędwice pokrój w kostkę. Umyj zieleninę, odrzuć łodyżki i część listków pokrój.

Krok 3

2 łyżeczki groszku odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj razem z rosołem i połącz z gęstą śmietaną.

Krok 4

Jeszcze raz podgrzej i dodaj posiekaną zieleninę, dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5

Odsącz makaron, wymieszaj z sosem. Wyłóż makaron na talerz, posyp groszkiem i pokrojoną wędliną, udekoruj natką.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowe gniazda z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowe gniazda z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowe gniazda z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowe gniazda z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowe gniazda z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowe gniazda z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowe gniazda z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowe gniazda z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej