Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

449 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

125 gramów

150 gramów

250 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron tak, aby był lekko twardy. Następnie skrop go oliwą.

Krok 2

Rozgrzej patelnię i podsmaż pieczarki w całości, po czym dodaj mięso i podsmaż, aż wszystko zrobi się rumiane.

Krok 3

W oddzielnym półmisku przygotuj Fix Knorr Spaghetti cztery sery z brokułami, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Krok 4

Dodaj na patelnię poprzednio pokrojony szpinak, makaron oraz sos serowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 5

Dodaj rozdrobniony ser feta i pozostaw na patelni na kolejne 5 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 10.07.2016

    Przepis fajny, a danie na pewno smakowite. Do sosów nadaje się każdy makaron oprócz nitek:-) Makarony najbardziej mi smakuja z primo gusto-bo nie kleja sie i nie rozgotowują. Wyobraźcie sobie taki makaron rozgotowany na talerzu:-(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem

Cellentani to włoski makaron w formie skręconych rurek, dodatkowo lekko żłobionych. Dzięki temu oryginalnemu kształtowi świetnie nadaje się do różnego rodzaju sosów, zwłaszcza gęstych i pełnych dodatków, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Sięgnij po ten gatunek, przygotowując makaron w sosie cztery sery, czyli łączący w sobie ser pleśniowy, dojrzewający, mozzarellę oraz crescenzę (włoski świeży ser). Zacznij jednak od podsmażenia pozostałych dodatków. Do serowego sosu znakomicie będą pasować pieczarki, zwłaszcza niewielkie, dodane w całości, jak również mięso mielone, które nada potrawie odpowiedniej konsystencji. W tym czasie ugotuj makaron na półtwardo, żeby mógł jeszcze dodatkowo zmięknąć w sosie. Razem z pokrojonymi liśćmi szpinaku i sosem dodaj go do mięsa oraz pieczarek, po czym duś razem, żeby wszystkie smaki i zapachy się przeniknęły. Na krótko przed zdjęciem patelni z ognia, posyp makaron w sosie cztery sery słoną fetą. To połączenie jest naprawdę udane. Chcesz się przekonać? Przygotuj cellentani przy najbliższej okazji!