Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

283 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

540 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

50 gramów

1 sztuka

4 listków

30 gramów

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na patelni, następnie zdejmij z patelni. Kiełbasę pokrój w talarki i usmaż na pozostałym tłuszczu. Boczek i kiełbasę odsącz na papierowym ręczniku.

Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, jarmuż porwij na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tej samej patelni przesmaż cebulę oraz jarmuż. Patelnię lub okrągłą formę do pieczenia o niewysokim rancie (jak do tarty) posmaruj tłuszczem.

Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - Krok 2

Krok 3

Do miski wybij jajka, dodaj mleko oraz pieprz. Kostkę drobiową posiekaj nożem i dodaj do jajek – wszystko razem dobrze wymieszaj.

Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - Krok 3

Krok 4

Na dno patelni lub formy wylej odrobinę masy jajecznej. Następnie wyłóż równomiernie wszystkie pozostałe składniki – kiełbasę, boczek, jarmuż z cebulą oraz ser , i zalej resztą jajecznej masy.

Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jarmużu możesz użyć także świeżego szpinaku.

7

Opinie o przepisie

  • xx

    xx , 01.06.2021

    w ilu stopniach piec i jaki czas?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Teresa Wojnilowicz

    Teresa Wojnilowicz , 20.04.2019

    świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kolodziejak

    Beata Kolodziejak , 20.04.2019

    koniecznie skosztuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Pilot

    Paula Pilot , 17.04.2019

    jaki jest ostatni pnkt ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Popławska Popławska

    Katarzyna Popławska Popławska , 17.04.2019

    Pkt 4 i 5 jest taki sam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonymFrittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym

Uwielbiane składniki tradycyjnej święconki w zupełnie nowym wydaniu. To nie może się nie udać! Kto jak kto, ale Włosi znają się na gotowaniu, więc korzystajmy z ich doświadczenia pełnymi garściami. Wielkanocne śniadanie ze śródziemnomorskim sznytem czas zacząć – najlepiej od frittaty z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym!

Dla kogo?

Uwielbiasz świąteczne zwyczaje, ale jednocześnie czujesz, że przyszła pora na zmiany w scenariuszu. Frittata z kiełbasą i boczkiem jest dla ciebie! Włoski omlet ze szwajcarskim serem Gruyère i mięsem pozwoli ci stworzyć własną, pyszną tradycję.

Na jaką okazję?

Uroczyste śniadanie wielkanocne to wymarzony czas na premierę nowego dania. Całą rodziną przekonacie się, że frittatę warto włączyć na stałe do jadłospisu. Doskonała jako pierwszy posiłek lub kolacja na ciepło oraz obiad dla zabieganych.

Czy wiesz, że?

Jeśli nie masz do dyspozycji piekarnika, frittatę możesz przygotować na patelni. W przeciwieństwie do klasycznego omletu będzie wymagała smażenia z obu stron.

Dla urozmaicenia:

Korzystaj z sezonowych dodatków. Frittata smakuje dobrze zarówno z kiełbasą i boczkiem, jak i z kurkami, szparagami i cukinią. Eksperymenty mile widziane!