Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
łatwe
550 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
50 gramów
1 sztuka
4 listków
30 gramów
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na patelni, następnie zdejmij z patelni. Kiełbasę pokrój w talarki i usmaż na pozostałym tłuszczu. Boczek i kiełbasę odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, jarmuż porwij na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na tej samej patelni przesmaż cebulę oraz jarmuż. Patelnię lub okrągłą formę do pieczenia o niewysokim rancie (jak do tarty) posmaruj tłuszczem.

Krok 3
Do miski wybij jajka, dodaj mleko oraz pieprz. Kostkę drobiową posiekaj nożem i dodaj do jajek – wszystko razem dobrze wymieszaj.

Krok 4
Na dno patelni lub formy wylej odrobinę masy jajecznej. Następnie wyłóż równomiernie wszystkie pozostałe składniki – kiełbasę, boczek, jarmuż z cebulą oraz ser , i zalej resztą jajecznej masy.


Dobra rada:
Zamiast jarmużu możesz użyć także świeżego szpinaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
Uwielbiane składniki tradycyjnej święconki w zupełnie nowym wydaniu. To nie może się nie udać! Kto jak kto, ale Włosi znają się na gotowaniu, więc korzystajmy z ich doświadczenia pełnymi garściami. Wielkanocne śniadanie ze śródziemnomorskim sznytem czas zacząć – najlepiej od frittaty z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym!
Dla kogo?
Uwielbiasz świąteczne zwyczaje, ale jednocześnie czujesz, że przyszła pora na zmiany w scenariuszu. Frittata z kiełbasą i boczkiem jest dla ciebie! Włoski omlet ze szwajcarskim serem Gruyère i mięsem pozwoli ci stworzyć własną, pyszną tradycję.
Na jaką okazję?
Uroczyste śniadanie wielkanocne to wymarzony czas na premierę nowego dania. Całą rodziną przekonacie się, że frittatę warto włączyć na stałe do jadłospisu. Doskonała jako pierwszy posiłek lub kolacja na ciepło oraz obiad dla zabieganych.
Czy wiesz, że?
Jeśli nie masz do dyspozycji piekarnika, frittatę możesz przygotować na patelni. W przeciwieństwie do klasycznego omletu będzie wymagała smażenia z obu stron.
Dla urozmaicenia:
Korzystaj z sezonowych dodatków. Frittata smakuje dobrze zarówno z kiełbasą i boczkiem, jak i z kurkami, szparagami i cukinią. Eksperymenty mile widziane!