Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
54 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

2 szklanki

200 mililitrów

1 łyżka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sos Worcester, oliwę, musztardę, posiekany rozmaryn oraz szczyptę pieprzu.

Krok 2

W przygotowanej marynacie zanurzaj wszystkie kotleciki i pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

W tym czasie w garnku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zalej winem i gotuj aż odparuje. Następnie wsyp soczewicę, wymieszaj dobrze z cebulą i wlej bulion. Gotuj na małym ogniu do miękkości, uważając jednak, aby jej nie rozgotować. Dopraw do smaku.

Krok 4

Gdy soczewica będzie już gotowa, możesz przystąpić do grillowania mięsa – na rozgrzanym ruszcie grilla ułóż kotleciki i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso podawaj natychmiast – z soczewicą oraz innymi ulubionymi dodatkami, np. szpinakiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej