Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
54 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

2 szklanki

200 mililitrów

1 łyżka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sos Worcester, oliwę, musztardę, posiekany rozmaryn oraz szczyptę pieprzu.

Krok 2

W przygotowanej marynacie zanurzaj wszystkie kotleciki i pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

W tym czasie w garnku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zalej winem i gotuj aż odparuje. Następnie wsyp soczewicę, wymieszaj dobrze z cebulą i wlej bulion. Gotuj na małym ogniu do miękkości, uważając jednak, aby jej nie rozgotować. Dopraw do smaku.

Krok 4

Gdy soczewica będzie już gotowa, możesz przystąpić do grillowania mięsa – na rozgrzanym ruszcie grilla ułóż kotleciki i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso podawaj natychmiast – z soczewicą oraz innymi ulubionymi dodatkami, np. szpinakiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej