Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą
średnie
38 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
2 szklanki
200 mililitrów
1 łyżka
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sos Worcester, oliwę, musztardę, posiekany rozmaryn oraz szczyptę pieprzu.
Krok 2
W przygotowanej marynacie zanurzaj wszystkie kotleciki i pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
W tym czasie w garnku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zalej winem i gotuj aż odparuje. Następnie wsyp soczewicę, wymieszaj dobrze z cebulą i wlej bulion. Gotuj na małym ogniu do miękkości, uważając jednak, aby jej nie rozgotować. Dopraw do smaku.
Krok 4
Gdy soczewica będzie już gotowa, możesz przystąpić do grillowania mięsa – na rozgrzanym ruszcie grilla ułóż kotleciki i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso podawaj natychmiast – z soczewicą oraz innymi ulubionymi dodatkami, np. szpinakiem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























