Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą
średnie
37 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
2 szklanki
200 mililitrów
1 łyżka
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sos Worcester, oliwę, musztardę, posiekany rozmaryn oraz szczyptę pieprzu.
Krok 2
W przygotowanej marynacie zanurzaj wszystkie kotleciki i pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
W tym czasie w garnku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zalej winem i gotuj aż odparuje. Następnie wsyp soczewicę, wymieszaj dobrze z cebulą i wlej bulion. Gotuj na małym ogniu do miękkości, uważając jednak, aby jej nie rozgotować. Dopraw do smaku.
Krok 4
Gdy soczewica będzie już gotowa, możesz przystąpić do grillowania mięsa – na rozgrzanym ruszcie grilla ułóż kotleciki i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso podawaj natychmiast – z soczewicą oraz innymi ulubionymi dodatkami, np. szpinakiem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej