Jak pokroić paprykę do słoików, a jak do leczo czy na grilla?
Planujecie przygotowanie potraw oraz przetworów z papryką i chcecie wiedzieć, jak pokroić paprykę, żeby dobrze wyglądała? Sprawdźcie, jak skroić paprykę do różnych potraw.
Jak pokroić paprykę w kostkę?
- Jak pokroić paprykę do szaszłyków pełnych warzyw i do sosów z mięsem? Paprykę do pieczenia na grillu można kroić w dużą kostkę, a przeznaczoną do blendowanych sosów najlepiej posiekać.
- Jak pokroić paprykę do strogonowa oraz do sałatek w słoikach? Z umytej papryki należy odciąć wierzch i spód, powstałe walce przekroić na połówki, następnie na paski o grubości ok. 1 cm i w poprzek na małe kwadraciki.
- Jak pokroić paprykę do słoików? Jeśli planujecie przygotowanie papryki konserwowej, to najlepiej pokroić ją w duże kawałki – nie rozgotuje się wtedy tak łatwo podczas pasteryzacji i będzie chrupiąca. Mniejsze kawałki łatwiej będzie równomiernie rozmieścić w słoikach.
- Jak pokroić paprykę do leczo i do potraw jednogarnkowych? Najlepiej w dużą kostkę lub nieregularne kawałki. Paprykę do leczo można pokroić w kwadraciki 1 cm x 1 cm lub 2 cm x 2 cm.
- Jak pokroić paprykę na grilla? Zwykle poleca się krojenie papryki na połówki lub na ćwiartki.
Jak pokroić paprykę w paski?
Jak pokroić paprykę w plastry lub paski? Najlepiej przy użyciu małego nożyka wykroić z papryki zieloną część oraz środek z nasionami, a następnie pokroić ją jak tort – w plastry o grubości 1-2 cm. Paprykę można kroić też przy użyciu obieraczki jarzynowej. Do takiego krojenia najlepiej nadaje się papryka o grubych ściankach.
Komentarze (0)