Szaszłyki pełne warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki pełne warzyw

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
876 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

574 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

8 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki pokrój w kostkę o boku 3 cm, cukinię i cebulę w grubsze plasterki, a pieczarki na pół.

Szaszłyki pełne warzyw  - Krok 1

Krok 2

Nakłuwaj warzywa na przemian na patyczki szaszłykowe, tak aby różniły się kolorami.

Szaszłyki pełne warzyw  - Krok 2

Krok 3

Całość skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr ze wszystkich stron.

Szaszłyki pełne warzyw  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki smaż po 6-8 minut z każdej strony, aby warzywa zrobiły się rumiane i chrupiące. Podawaj do nich sos jogurtowy z czosnkiem.

Szaszłyki pełne warzyw  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki pełne warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki pełne warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki pełne warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki pełne warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki pełne warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki pełne warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki pełne warzyw  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki pełne warzyw  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki pełne warzyw Szaszłyki pełne warzyw

Jeśli jesteś miłośnikiem warzyw to na pewno zasmakują ci nasze jarskie szaszłyki. To idealne danie na szybki obiad lub kolację w gronie rodziny bądź niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi. Przygotujesz je błyskawicznie. Użyj do nich kolorowej papryki, łagodnej czerwonej cebuli (jeśli nie masz takiej to zastąp ją białą), cukinii oraz pieczarek. Wszystkie warzywa wymieszaj z aromatyczną marynatą. Przyrządzisz ją bardzo prosto łącząc ze sobą olej oraz przyprawę Knorr z nutą pachnącego koperku i orzeźwiającej skórki z cytryny. Nada ona potrawie łagodny, a zarazem wyrazisty i głęboki smak. Pyszne szaszłyki podawaj z aksamitnym sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku oraz grillowaną na złoty kolor, chrupiącą bagietką. Pamiętaj, że jeśli nie masz któregoś z warzyw z powodzeniem możesz zastąpić go innym lub pominąć jeden składnik.