Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka pokrój w dużą kostkę, skrop oliwą i oprósz przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Chorizo pokrój w kawałki i nadziewaj na drewniane patyki na przemian z mięsem, grzybami oraz cebulą – skrop je oliwą.

Krok 3

Gotowe szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu ok. 15-20 minut obracając co 2 minuty. Podawaj z sałatą oraz pieczonymi ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Drewniane patyki namocz wcześniej w wodzie a nie będą palić się na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkamiSzaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami

Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami to ciekawy sposób na przyrządzenie tego popularnego mięsa. Jest ono chude i delikatne w smaku, dlatego doskonale będzie smakowało z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy wieprzowej, doprawionej papryką o różnym stopniu ostrości. Szczególnie dobrze do mięsa drobiowego będzie pasowało chorizo pikantne. Mięso zamarynuj w przyprawie o lekko korzennym smaku, dzięki której indyk nabierze bardziej wyrazistego smaku. Następnie nadziewaj je na drewniane patyczki na przemian z chorizo, kapeluszami pieczarek oraz kawałkami czerwonej cebuli. Zamiast niej nadawać się będzie też zwykła, jednak czerwona jest delikatnie słodka i łagodna, dzięki czemu lepiej komponuje się z pozostałymi składnikami. Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami to rozwiązanie nie tylko na obiad. Będą dobrą propozycją na grilla, jako alternatywa dla popularnej karkówki czy kiełbasek. Podawaj je z chrupiącą sałatą, dipami i pieczonymi ziemniakami. Przekonaj się, jak łatwe może być przyrządzanie dań z naszymi przepisami.