Steki wołowe z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki wołowe z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

578 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

500 gramów

1 pęczek

1 sztuka

150 gramów

4 łyżki

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki skrop oliwą i oprósz obficie 2 łyżkami przyprawy do mięs. Obsmaż po minucie z każdej strony na grillowej patelni. Po czym steki przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Steki wołowe  z pieczarkami  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka i podsmaż razem na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, wlej na patelnię, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku pozostała Przyprawą do mięs oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Steki wołowe  z pieczarkami  - Krok 2

Krok 3

Na obsmażone steki nałóż przygotowane grzyby. Całość posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika nastawionego na górna grzałkę. Piecz przez 4 do 7 minut w zależności od grubości steków oraz od tego jak wysmażone mięso lubisz.

Steki wołowe  z pieczarkami  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

W przepisie pieczarki możesz dowolnie zamienić na inne grzyby np. boczniaki lub grzyby leśne.

2

Opinie o przepisie

  • Adam Szach

    Adam Szach , 13.06.2018

    Wspaniałe! Takich pyszności jeszcze nie jadłem :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki wołowe  z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki wołowe  z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki wołowe  z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki wołowe  z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki wołowe  z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki wołowe  z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki wołowe  z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki wołowe  z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki wołowe  z pieczarkami Steki wołowe z pieczarkami

Planujesz podać steki, ale nie w ich klasycznej odsłonie? Ten przepis na steki wołowe z pieczarkami i serem gruyère o lekko orzechowym posmaku z pewnością będzie odpowiedni. Wołowinę po wyjęciu z lodówki osusz, ale nie smaż jej od razu, lecz odczekaj chwilę – dzięki temu po przyrządzeniu będzie smaczniejsza. Przyprawy, oliwę z oliwek i steki włóż do zamykanego pojemnika i potrząśnij nim, by marynata równomiernie otoczyła mięso. Pokrojone pieczarki warto najpierw dusić bez dodatków, aż puszczą wodę. Możesz oczywiście użyć innych grzybów, np. podgrzybków. Na koniec dodaj pozostałe składniki. Ser gruyère ma bardzo charakterystyczny smak, więc jeśli wolisz inny, dokonaj zmiany. Użyj np. żółtego sera wędzonego albo goudy. Stek wołowy z pieczarkami podawaj z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub z domowej roboty grubymi frytkami. Do dania jako dodatek zaserwuj również szparagi lub zieloną sałatę z sosem winegret. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak przygotować pyszne steki wołowe z pieczarkami.