
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
500 gramów
1 pęczek
1 sztuka
150 gramów
4 łyżki
1 szczypta
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki skrop oliwą i oprósz obficie 2 łyżkami przyprawy do mięs. Obsmaż po minucie z każdej strony na grillowej patelni. Po czym steki przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Krok 2
Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka i podsmaż razem na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, wlej na patelnię, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku pozostała Przyprawą do mięs oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Krok 3
Na obsmażone steki nałóż przygotowane grzyby. Całość posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika nastawionego na górna grzałkę. Piecz przez 4 do 7 minut w zależności od grubości steków oraz od tego jak wysmażone mięso lubisz.


Dobra rada:
W przepisie pieczarki możesz dowolnie zamienić na inne grzyby np. boczniaki lub grzyby leśne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki wołowe z pieczarkami
Planujesz podać steki, ale nie w ich klasycznej odsłonie? Ten przepis na steki wołowe z pieczarkami i serem gruyère o lekko orzechowym posmaku z pewnością będzie odpowiedni. Wołowinę po wyjęciu z lodówki osusz, ale nie smaż jej od razu, lecz odczekaj chwilę – dzięki temu po przyrządzeniu będzie smaczniejsza. Przyprawy, oliwę z oliwek i steki włóż do zamykanego pojemnika i potrząśnij nim, by marynata równomiernie otoczyła mięso. Pokrojone pieczarki warto najpierw dusić bez dodatków, aż puszczą wodę. Możesz oczywiście użyć innych grzybów, np. podgrzybków. Na koniec dodaj pozostałe składniki. Ser gruyère ma bardzo charakterystyczny smak, więc jeśli wolisz inny, dokonaj zmiany. Użyj np. żółtego sera wędzonego albo goudy. Stek wołowy z pieczarkami podawaj z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub z domowej roboty grubymi frytkami. Do dania jako dodatek zaserwuj również szparagi lub zieloną sałatę z sosem winegret. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak przygotować pyszne steki wołowe z pieczarkami.