Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

steki z polędwicy wołowej:

4 sztuki

300 gramów

6 sztuk

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oprósz Przyprawą do mięs, odstaw na kilka godzin aby się zamarynowało.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 1

Krok 2

Grzyby i cebule pokrój w grube kawałki, obsmaż na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do zredukowania płynu i na koniec wystudź. Powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 2

Krok 3

Na patelni obsmaż na oleju steki po 1 minuty z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu mięsa ułóż przygotowany farsz. Mięso piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 3

Krok 4

Upieczone mięso przełóż na bok, do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wypłucz powstały w ten sposób sok, który wykorzystasz do przygotowania sosu marsala. Na patelni, na której przygotowywałeś mięso, na rozgrzaną oliwię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwile aż się zeszkli.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i uzupełnij 250 ml ciepłej wody.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 5

Krok 6

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj z sosem.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos smakuje najlepiej jeśli jest przygotowywany na patelni po smażeniu mięsa.

1

Opinie o przepisie

  • alicja schymon

    alicja schymon , 10.11.2016

    Gratuluje , wysmienite danie , moi goscie lizali paluszki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

Przygotuj steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami i przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić wykwintne danie na specjalne okazje. Żeby mięso nabrało odpowiedniego smaku, zacznij od posypania go mieszanką przypraw. Grzyby i cebulę pokrój w grubą kostkę, po czym podsmaż na patelni i wymieszaj ze śmietaną. Wszystko razem duś do momentu, aż zgęstnieje. Do powstałego farszu, po wystudzeniu, dodaj pokrojone śliwki, żółtka i bułkę tartą. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż steki i przełóż je do brytfanki. Na mięso wyłóż farsz i piecz do czasu, aż całość zmięknie i zyska chrupiącą złocistą skorupkę. Po upieczeniu wyjmij mięso, a z brytfanki zbierz powstały sok – przyda się do zrobienia sosu. Na patelni, na której smażone były steki, zeszklij cebulę. Dodaj sok z brytfanki i szklankę wody. Smak sosu wzbogaci esencja, która wydobędzie z dania aromat. Wszystko wymieszaj i duś przez kilka minut – na końcu sos przelej do sosjerek, a mięso wyłóż na talerze lub półmisek i podawaj z ziemniakami albo kaszą. Wypróbuj nasz przepis na znakomite steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami!