Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

steki z polędwicy wołowej:

4 sztuki

300 gramów

6 sztuk

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oprósz Przyprawą do mięs, odstaw na kilka godzin aby się zamarynowało.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 1

Krok 2

Grzyby i cebule pokrój w grube kawałki, obsmaż na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do zredukowania płynu i na koniec wystudź. Powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 2

Krok 3

Na patelni obsmaż na oleju steki po 1 minuty z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu mięsa ułóż przygotowany farsz. Mięso piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 3

Krok 4

Upieczone mięso przełóż na bok, do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wypłucz powstały w ten sposób sok, który wykorzystasz do przygotowania sosu marsala. Na patelni, na której przygotowywałeś mięso, na rozgrzaną oliwię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwile aż się zeszkli.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i uzupełnij 250 ml ciepłej wody.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 5

Krok 6

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj z sosem.

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos smakuje najlepiej jeśli jest przygotowywany na patelni po smażeniu mięsa.

1

Opinie o przepisie

  • alicja schymon

    alicja schymon , 10.11.2016

    Gratuluje , wysmienite danie , moi goscie lizali paluszki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Stek z masłem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

Przygotuj steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami i przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić wykwintne danie na specjalne okazje. Żeby mięso nabrało odpowiedniego smaku, zacznij od posypania go mieszanką przypraw. Grzyby i cebulę pokrój w grubą kostkę, po czym podsmaż na patelni i wymieszaj ze śmietaną. Wszystko razem duś do momentu, aż zgęstnieje. Do powstałego farszu, po wystudzeniu, dodaj pokrojone śliwki, żółtka i bułkę tartą. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż steki i przełóż je do brytfanki. Na mięso wyłóż farsz i piecz do czasu, aż całość zmięknie i zyska chrupiącą złocistą skorupkę. Po upieczeniu wyjmij mięso, a z brytfanki zbierz powstały sok – przyda się do zrobienia sosu. Na patelni, na której smażone były steki, zeszklij cebulę. Dodaj sok z brytfanki i szklankę wody. Smak sosu wzbogaci esencja, która wydobędzie z dania aromat. Wszystko wymieszaj i duś przez kilka minut – na końcu sos przelej do sosjerek, a mięso wyłóż na talerze lub półmisek i podawaj z ziemniakami albo kaszą. Wypróbuj nasz przepis na znakomite steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami!