Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie
łatwe
167 osób zapisało

Składniki
sos:
300 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
steki z polędwicy wołowej:
4 sztuki
300 gramów
6 sztuk
100 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oprósz Przyprawą do mięs, odstaw na kilka godzin aby się zamarynowało.

Krok 2
Grzyby i cebule pokrój w grube kawałki, obsmaż na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do zredukowania płynu i na koniec wystudź. Powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.

Krok 3
Na patelni obsmaż na oleju steki po 1 minuty z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu mięsa ułóż przygotowany farsz. Mięso piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut.

Krok 4
Upieczone mięso przełóż na bok, do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wypłucz powstały w ten sposób sok, który wykorzystasz do przygotowania sosu marsala. Na patelni, na której przygotowywałeś mięso, na rozgrzaną oliwię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwile aż się zeszkli.

Krok 5
Całość zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i uzupełnij 250 ml ciepłej wody.

Krok 6
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj z sosem.


Dobra rada:
Sos smakuje najlepiej jeśli jest przygotowywany na patelni po smażeniu mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie
Przygotuj steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami i przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić wykwintne danie na specjalne okazje. Żeby mięso nabrało odpowiedniego smaku, zacznij od posypania go mieszanką przypraw. Grzyby i cebulę pokrój w grubą kostkę, po czym podsmaż na patelni i wymieszaj ze śmietaną. Wszystko razem duś do momentu, aż zgęstnieje. Do powstałego farszu, po wystudzeniu, dodaj pokrojone śliwki, żółtka i bułkę tartą. Następnie na rozgrzanej patelni podsmaż steki i przełóż je do brytfanki. Na mięso wyłóż farsz i piecz do czasu, aż całość zmięknie i zyska chrupiącą złocistą skorupkę. Po upieczeniu wyjmij mięso, a z brytfanki zbierz powstały sok – przyda się do zrobienia sosu. Na patelni, na której smażone były steki, zeszklij cebulę. Dodaj sok z brytfanki i szklankę wody. Smak sosu wzbogaci esencja, która wydobędzie z dania aromat. Wszystko wymieszaj i duś przez kilka minut – na końcu sos przelej do sosjerek, a mięso wyłóż na talerze lub półmisek i podawaj z ziemniakami albo kaszą. Wypróbuj nasz przepis na znakomite steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami!