Steki z indyka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

308 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 plastry

4 łyżki

1 łyżka

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sznycle natnij ostrożnie z boku tak, aby powstały kieszonki.

Steki z indyka - Krok 1

Krok 2

Ananasa pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z serem oraz natką. Przygotowanym farszem napełnij kieszonki.

Steki z indyka - Krok 2

Krok 3

Jajka wymieszaj z 2 łyżkami mąki. Gotowe, nafaszerowane steki oprósz mąką, obtocz w jajku i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.

Steki z indyka - Krok 3

Krok 4

W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj pomidory z puszki oraz Bulionetkę drobiową Knorr. Całość zagotuj.

Steki z indyka - Krok 4

Krok 5

Pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia, na nim ułóż obsmażone steki. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25-30 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem.

Steki z indyka - Krok 5
57

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szydlowski

    Sławomir Szydlowski

    To samo tylko ananas i pomidory świeże i koniecznie papryka ostra i odrobina kminu rzymskiego. Wcześniej Marynata mięsa w jogurcie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fogler

    Kasia Fogler

    kiedy wjedzie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Marek, nie próbowaliśmy takiego połączenia, ale może być tak samo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Maria, użyj żółtego sera, który najbardziej Ci odpowiada :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Bienias

    Izabela Bienias

    ale pycha a zaprosisz chociaz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Stachurska

    Gosia Stachurska

    pychota,jadłam,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Jankowska

    Mariola Jankowska

    Pyszne :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wonwozna

    Maria Wonwozna

    Wygląda smakowicie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka

    Pysznie wygląda to i smakować musi dobrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylvester Stalljeden

    Sylvester Stalljeden

    jakby ktoś to za mnie zrobił to może być i 60 minut - jadłbym :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba

    Juz jestem glodna...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kościelny

    Andrzej Kościelny

    dobre ale tuczące

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Dolata

    Piotr Dolata

    Może byc dobre,ale najlepszy i tak tradycyjny stek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Majewska

    Maria Majewska

    Jakiego sera użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kris Jezierski

    Kris Jezierski

    To nie jest zdrowe...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Nowy

    Zbigniew Nowy

    Ciekawe co na to indyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Skwierawska

    Beata Skwierawska

    Naj lepszy sposob na porawe nastroju isc do kuchni i cos ugotowc ....super :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wolniarska

    Iwona Wolniarska

    Pysznie wygląda i pewnie wspaniale smakuje. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Stawniak

    Robert Stawniak

    bardzo fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pierzynowski

    Marek Pierzynowski

    czy to samo można zrobić z kaczką?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Janik

    Ewa Janik

    Kochana kuchareczki nie move nadZyc z gotowaniem brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Rzezniczak

    Teresa Rzezniczak

    robie to na Niedziele

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak

    Mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szodrowska

    Irena Szodrowska

    indyk jest smaczniejszy i duzo zdrowszy od kurczaka ! Pychotka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karkowska

    Anna Karkowska

    Indyk mi nie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rocky Kapec

    Rocky Kapec

    Widac ze musi byc zaj...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł

    apetycznie wygląda :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Podkulińska-Fiszerowicz Grażyna

    Podkulińska-Fiszerowicz Grażyna

    Smacznie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Badurczyk

    Kasia Badurczyk

    To będzie pyszne. Zrobię na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walek Filipiak

    Walek Filipiak

    Pewnie pyszny nie wiem czy kiedyś jadłem pozdrawiam i miłego wieczoru życze-

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z indykaSteki z indyka

Jeśli lubisz mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj nasz przepis na nadziewany stek z indyka. Jego delikatny smak świetnie skomponuje się z nadzieniem serowo-ananasowym, a sos pomidorowy z dodatkiem mięsnej esencji podkreśli aromat dania i sprawi, że będzie soczyste. Wybierz dość duże steki z indyka, o regularnym kształcie, by łatwo było zrobić w nich nacięcie w kształcie kieszonki. Do każdego nałóż porcję mieszanki ananasa i sera dowolnego gatunku. Dopraw do smaku świeżą natką pietruszki, po czym obtocz indyka w mieszance jajka oraz mąki i smaż, aż lekko się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, ponieważ mięso będzie jeszcze później pieczone. Przygotuj sos z pomidorów z puszki i esencji, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim steki z indyka. Całość zapiecz pod przykryciem. Gotowe danie podasz na wiele sposobów – znakomicie będzie pasować do niego ryż, np. dziki albo brązowy, a także bukiet gotowanych warzyw lub sałata z winegretem. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na mięso z indyka.