
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 plastry
4 łyżki
1 łyżka
700 gramów
1 sztuka
1 sztuka
6 łyżek
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sznycle natnij ostrożnie z boku tak, aby powstały kieszonki.

Krok 2
Ananasa pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z serem oraz natką. Przygotowanym farszem napełnij kieszonki.

Krok 3
Jajka wymieszaj z 2 łyżkami mąki. Gotowe, nafaszerowane steki oprósz mąką, obtocz w jajku i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.

Krok 4
W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj pomidory z puszki oraz Bulionetkę drobiową Knorr. Całość zagotuj.

Krok 5
Pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia, na nim ułóż obsmażone steki. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25-30 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki z indyka
Jeśli lubisz mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj nasz przepis na nadziewany stek z indyka. Jego delikatny smak świetnie skomponuje się z nadzieniem serowo-ananasowym, a sos pomidorowy z dodatkiem mięsnej esencji podkreśli aromat dania i sprawi, że będzie soczyste. Wybierz dość duże steki z indyka, o regularnym kształcie, by łatwo było zrobić w nich nacięcie w kształcie kieszonki. Do każdego nałóż porcję mieszanki ananasa i sera dowolnego gatunku. Dopraw do smaku świeżą natką pietruszki, po czym obtocz indyka w mieszance jajka oraz mąki i smaż, aż lekko się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, ponieważ mięso będzie jeszcze później pieczone. Przygotuj sos z pomidorów z puszki i esencji, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim steki z indyka. Całość zapiecz pod przykryciem. Gotowe danie podasz na wiele sposobów – znakomicie będzie pasować do niego ryż, np. dziki albo brązowy, a także bukiet gotowanych warzyw lub sałata z winegretem. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na mięso z indyka.