Steki z indyka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

315 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 plastry

4 łyżki

1 łyżka

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sznycle natnij ostrożnie z boku tak, aby powstały kieszonki.

Steki z indyka - Krok 1

Krok 2

Ananasa pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z serem oraz natką. Przygotowanym farszem napełnij kieszonki.

Steki z indyka - Krok 2

Krok 3

Jajka wymieszaj z 2 łyżkami mąki. Gotowe, nafaszerowane steki oprósz mąką, obtocz w jajku i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.

Steki z indyka - Krok 3

Krok 4

W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj pomidory z puszki oraz Bulionetkę drobiową Knorr. Całość zagotuj.

Steki z indyka - Krok 4

Krok 5

Pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia, na nim ułóż obsmażone steki. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25-30 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem.

Steki z indyka - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

57

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szydlowski

    Sławomir Szydlowski , 05.09.2016

    To samo tylko ananas i pomidory świeże i koniecznie papryka ostra i odrobina kminu rzymskiego. Wcześniej Marynata mięsa w jogurcie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fogler

    Kasia Fogler , 03.08.2015

    kiedy wjedzie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.08.2015

    Marek, nie próbowaliśmy takiego połączenia, ale może być tak samo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.08.2015

    Maria, użyj żółtego sera, który najbardziej Ci odpowiada :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Bienias

    Izabela Bienias , 01.08.2015

    ale pycha a zaprosisz chociaz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Stachurska

    Gosia Stachurska , 01.08.2015

    pychota,jadłam,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Jankowska

    Mariola Jankowska , 01.08.2015

    Pyszne :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wonwozna

    Maria Wonwozna , 01.08.2015

    Wygląda smakowicie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka , 01.08.2015

    Pysznie wygląda to i smakować musi dobrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylvester Stalljeden

    Sylvester Stalljeden , 01.08.2015

    jakby ktoś to za mnie zrobił to może być i 60 minut - jadłbym :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 01.08.2015

    Juz jestem glodna...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kościelny

    Andrzej Kościelny , 01.08.2015

    dobre ale tuczące

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Dolata

    Piotr Dolata , 01.08.2015

    Może byc dobre,ale najlepszy i tak tradycyjny stek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Majewska

    Maria Majewska , 31.07.2015

    Jakiego sera użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kris Jezierski

    Kris Jezierski , 31.07.2015

    To nie jest zdrowe...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Nowy

    Zbigniew Nowy , 31.07.2015

    Ciekawe co na to indyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Skwierawska

    Beata Skwierawska , 31.07.2015

    Naj lepszy sposob na porawe nastroju isc do kuchni i cos ugotowc ....super :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wolniarska

    Iwona Wolniarska , 31.07.2015

    Pysznie wygląda i pewnie wspaniale smakuje. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Stawniak

    Robert Stawniak , 31.07.2015

    bardzo fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pierzynowski

    Marek Pierzynowski , 31.07.2015

    czy to samo można zrobić z kaczką?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Janik

    Ewa Janik , 31.07.2015

    Kochana kuchareczki nie move nadZyc z gotowaniem brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Rzezniczak

    Teresa Rzezniczak , 31.07.2015

    robie to na Niedziele

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 31.07.2015

    Mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szodrowska

    Irena Szodrowska , 31.07.2015

    indyk jest smaczniejszy i duzo zdrowszy od kurczaka ! Pychotka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karkowska

    Anna Karkowska , 31.07.2015

    Indyk mi nie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rocky Kapec

    Rocky Kapec , 31.07.2015

    Widac ze musi byc zaj...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 31.07.2015

    apetycznie wygląda :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Podkulińska-Fiszerowicz Grażyna

    Podkulińska-Fiszerowicz Grażyna , 31.07.2015

    Smacznie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Badurczyk

    Kasia Badurczyk , 31.07.2015

    To będzie pyszne. Zrobię na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walek Filipiak

    Walek Filipiak , 31.07.2015

    Pewnie pyszny nie wiem czy kiedyś jadłem pozdrawiam i miłego wieczoru życze-

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z indykaSteki z indyka

Jeśli lubisz mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj nasz przepis na nadziewany stek z indyka. Jego delikatny smak świetnie skomponuje się z nadzieniem serowo-ananasowym, a sos pomidorowy z dodatkiem mięsnej esencji podkreśli aromat dania i sprawi, że będzie soczyste. Wybierz dość duże steki z indyka, o regularnym kształcie, by łatwo było zrobić w nich nacięcie w kształcie kieszonki. Do każdego nałóż porcję mieszanki ananasa i sera dowolnego gatunku. Dopraw do smaku świeżą natką pietruszki, po czym obtocz indyka w mieszance jajka oraz mąki i smaż, aż lekko się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, ponieważ mięso będzie jeszcze później pieczone. Przygotuj sos z pomidorów z puszki i esencji, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim steki z indyka. Całość zapiecz pod przykryciem. Gotowe danie podasz na wiele sposobów – znakomicie będzie pasować do niego ryż, np. dziki albo brązowy, a także bukiet gotowanych warzyw lub sałata z winegretem. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na mięso z indyka.