Ostre żeberka BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na porcję (na przykład po 2,3 kostki) i zalej wodą. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotuj powoli, aż będzie miękkie.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z sokiem pomarańczowym, pieprzem cayenne, przeciśniętym czosnkiem, gałką, kolendrą oraz przyprawą Knorr.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 2

Krok 3

Miękkie żeberka odcedź i natychmiast przełóż do marynaty. Odstaw, aż całość wystygnie i się zamarynuje, minimum na 2 godziny.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie grilluj żeberka, aż skórka zrobi się dobrze mocno rumiana. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre żeberka BBQ Ostre żeberka BBQ

Przyrządzenie ostrych żeberek BBQ jest prostsze niż myślisz. Podaj je z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą, a powstanie pyszna propozycja obiadowa. Pikantne żeberka sprawdzą się także w roli smakowitej przekąski czy dodatku do piwa. Wtedy ich smak możesz nieco złagodzić podając do nich łagodny sos śmietanowy np. z dodatkiem kolendry. Sukces tak przyrządzonych, wieprzowych żeberek tkwi w odpowiednim zbalansowaniu smaków i aromatów. Połączenie słodkiego miodu, kwaśnego soku pomarańczowego i piekielnie ostrej mieszanki przypraw daje zniewalający efekt. Pamiętaj, że porcje mięsa przed smażeniem należy ugotować, a następnie, gdy będą jeszcze gorące, włożyć do aromatycznej marynaty. Wywar jaki powstanie podczas gotowania żeberek może okazać się przydatny do przygotowania innych dań. Wykorzystaj go do przyrządzenia pełnej smaku zupy, np. żurku czy barszczu. Podwójna dawka pyszności.