Ostre żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

184 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 kilogram

1 łyżeczka

1 łyżka

3 sztuki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na porcję (na przykład po 2,3 kostki) i zalej wodą. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotuj powoli, aż będzie miękkie.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z sokiem pomarańczowym, pieprzem cayenne, przeciśniętym czosnkiem, gałką, kolendrą oraz przyprawą Knorr.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 2

Krok 3

Miękkie żeberka odcedź i natychmiast przełóż do marynaty. Odstaw, aż całość wystygnie i się zamarynuje, minimum na 2 godziny.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie grilluj żeberka, aż skórka zrobi się dobrze mocno rumiana. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre żeberka BBQ Ostre żeberka BBQ

Przyrządzenie ostrych żeberek BBQ jest prostsze niż myślisz. Podaj je z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą, a powstanie pyszna propozycja obiadowa. Pikantne żeberka sprawdzą się także w roli smakowitej przekąski czy dodatku do piwa. Wtedy ich smak możesz nieco złagodzić podając do nich łagodny sos śmietanowy np. z dodatkiem kolendry. Sukces tak przyrządzonych, wieprzowych żeberek tkwi w odpowiednim zbalansowaniu smaków i aromatów. Połączenie słodkiego miodu, kwaśnego soku pomarańczowego i piekielnie ostrej mieszanki przypraw daje zniewalający efekt. Pamiętaj, że porcje mięsa przed smażeniem należy ugotować, a następnie, gdy będą jeszcze gorące, włożyć do aromatycznej marynaty. Wywar jaki powstanie podczas gotowania żeberek może okazać się przydatny do przygotowania innych dań. Wykorzystaj go do przyrządzenia pełnej smaku zupy, np. żurku czy barszczu. Podwójna dawka pyszności.