Ostre żeberka BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na porcję (na przykład po 2,3 kostki) i zalej wodą. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotuj powoli, aż będzie miękkie.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z sokiem pomarańczowym, pieprzem cayenne, przeciśniętym czosnkiem, gałką, kolendrą oraz przyprawą Knorr.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 2

Krok 3

Miękkie żeberka odcedź i natychmiast przełóż do marynaty. Odstaw, aż całość wystygnie i się zamarynuje, minimum na 2 godziny.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie grilluj żeberka, aż skórka zrobi się dobrze mocno rumiana. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre żeberka BBQ Ostre żeberka BBQ

Przyrządzenie ostrych żeberek BBQ jest prostsze niż myślisz. Podaj je z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą, a powstanie pyszna propozycja obiadowa. Pikantne żeberka sprawdzą się także w roli smakowitej przekąski czy dodatku do piwa. Wtedy ich smak możesz nieco złagodzić podając do nich łagodny sos śmietanowy np. z dodatkiem kolendry. Sukces tak przyrządzonych, wieprzowych żeberek tkwi w odpowiednim zbalansowaniu smaków i aromatów. Połączenie słodkiego miodu, kwaśnego soku pomarańczowego i piekielnie ostrej mieszanki przypraw daje zniewalający efekt. Pamiętaj, że porcje mięsa przed smażeniem należy ugotować, a następnie, gdy będą jeszcze gorące, włożyć do aromatycznej marynaty. Wywar jaki powstanie podczas gotowania żeberek może okazać się przydatny do przygotowania innych dań. Wykorzystaj go do przyrządzenia pełnej smaku zupy, np. żurku czy barszczu. Podwójna dawka pyszności.