
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 szklanka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso podziel na porcję (na przykład po 2,3 kostki) i zalej wodą. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotuj powoli, aż będzie miękkie.

Krok 2
W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z sokiem pomarańczowym, pieprzem cayenne, przeciśniętym czosnkiem, gałką, kolendrą oraz przyprawą Knorr.

Krok 3
Miękkie żeberka odcedź i natychmiast przełóż do marynaty. Odstaw, aż całość wystygnie i się zamarynuje, minimum na 2 godziny.

Krok 4
Po tym czasie grilluj żeberka, aż skórka zrobi się dobrze mocno rumiana. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ostre żeberka BBQ
Przyrządzenie ostrych żeberek BBQ jest prostsze niż myślisz. Podaj je z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą, a powstanie pyszna propozycja obiadowa. Pikantne żeberka sprawdzą się także w roli smakowitej przekąski czy dodatku do piwa. Wtedy ich smak możesz nieco złagodzić podając do nich łagodny sos śmietanowy np. z dodatkiem kolendry. Sukces tak przyrządzonych, wieprzowych żeberek tkwi w odpowiednim zbalansowaniu smaków i aromatów. Połączenie słodkiego miodu, kwaśnego soku pomarańczowego i piekielnie ostrej mieszanki przypraw daje zniewalający efekt. Pamiętaj, że porcje mięsa przed smażeniem należy ugotować, a następnie, gdy będą jeszcze gorące, włożyć do aromatycznej marynaty. Wywar jaki powstanie podczas gotowania żeberek może okazać się przydatny do przygotowania innych dań. Wykorzystaj go do przyrządzenia pełnej smaku zupy, np. żurku czy barszczu. Podwójna dawka pyszności.