Ostre żeberka BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso podziel na porcję (na przykład po 2,3 kostki) i zalej wodą. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotuj powoli, aż będzie miękkie.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z sokiem pomarańczowym, pieprzem cayenne, przeciśniętym czosnkiem, gałką, kolendrą oraz przyprawą Knorr.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 2

Krok 3

Miękkie żeberka odcedź i natychmiast przełóż do marynaty. Odstaw, aż całość wystygnie i się zamarynuje, minimum na 2 godziny.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie grilluj żeberka, aż skórka zrobi się dobrze mocno rumiana. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.

Ostre żeberka BBQ  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre żeberka BBQ  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wrapy z kurczakiem
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre żeberka BBQ Ostre żeberka BBQ

Przyrządzenie ostrych żeberek BBQ jest prostsze niż myślisz. Podaj je z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą, a powstanie pyszna propozycja obiadowa. Pikantne żeberka sprawdzą się także w roli smakowitej przekąski czy dodatku do piwa. Wtedy ich smak możesz nieco złagodzić podając do nich łagodny sos śmietanowy np. z dodatkiem kolendry. Sukces tak przyrządzonych, wieprzowych żeberek tkwi w odpowiednim zbalansowaniu smaków i aromatów. Połączenie słodkiego miodu, kwaśnego soku pomarańczowego i piekielnie ostrej mieszanki przypraw daje zniewalający efekt. Pamiętaj, że porcje mięsa przed smażeniem należy ugotować, a następnie, gdy będą jeszcze gorące, włożyć do aromatycznej marynaty. Wywar jaki powstanie podczas gotowania żeberek może okazać się przydatny do przygotowania innych dań. Wykorzystaj go do przyrządzenia pełnej smaku zupy, np. żurku czy barszczu. Podwójna dawka pyszności.