Bez wyrazistych przypraw większość potraw nie smakowałaby tak dobrze! Aromatyczne dodatki potrafią zamienić nawet najłagodniejsze i mało charakterne składniki w wyborną ucztę i rozkosz dla podniebienia. Jednak co zrobić, gdy danie jest za ostre? Jak je “naprawić”? Pewnie każdemu choć raz zdarzyło się przedobrzyć z ilością pikantnych produktów. Bez obaw, istnieją proste sposoby na to, jak zredukować ostrość potrawy i tym samym uratować swój posiłek.

Za ostre danie? Kulinarne wpadki zdarzają się każdemu

Przede wszystkim nie należy się zniechęcać. Zdarza się, że chcąc wypróbować nowy przepis, nie jesteśmy w stanie ocenić, czy pikantność dania będzie nam odpowiadać. Czasem sypniemy trochę za dużo lub… w kuchennym ferworze zapomnimy, że już dorzuciliśmy do potrawy solidną porcję chili. W rezultacie wyszło za ostre danie? Rozejrzyjmy się po swojej kuchni, a z pewnością znajdziemy więcej niż jeden patent na to, jak zniwelować ostrość potrawy. Do dzieła!

Zwiększenie porcji

Jeśli tylko posiadasz zapas składników, które były potrzebne do przyrządzenia danego specjału, możesz go wykorzystać jako sposób na to, jak zredukować ostrość potrawy. Oczywiście, bez dorzucania przypraw, które odpowiadają za pikantny efekt. Jeśli przygotowujesz zupy, potrawki, sosy czy dania typu curry albo risotto bardzo dobrym rozwiązaniem jest wymieszanie ich z ryżem, kaszą albo makaronem. Produkty dodawaj partiami, by na bieżąco kontrolować smak posiłku.

Woda, czyli prościej być nie może

Jak naprawić za ostre danie, jeśli wykorzystaliśmy już wszystkie produkty, a szybka wyprawa na zakupy nie wchodzi w grę? Ostrość potrawy zredukujesz poprzez dolanie wody. Jeśli obawiasz się, że danie straci swoje walory smakowe, użyć możesz bulionu o łagodnym smaku.

Warzywne dodatki

Miłośnicy gotowania mogą kojarzyć, że ziemniak jest bardzo dobrym sposobem na uratowanie przesolonej zupy lub sosu. Poradzi sobie również z nadmierną pikanterią! Jak zmniejszyć ostrość potrawy z pomocą ziemniaka? Do gotującej się potrawy wystarczy dorzucić pokrojonego w grube plastry surowego kartofla. W dużym stopniu wchłonie ostre przyprawy. Ważne jest, by wyciągnąć go z garnka, gdy tylko zacznie robić się miękki.

Podobnie wykorzystać można surową marchew. Zadziała jak ziemniak, a jej słodkawy smak dodatkowo pomoże zredukować nadmierną ostrość dania.

Kwas w kuchni nie zaszkodzi

Kwaśne składniki bardzo dobrze neutralizują kapsaicynę, czyli naturalny związek, który odpowiada za ostrość wielu popularnych przypraw, w tym pikantnej papryki. Wystarczy dodaćodrobinę soku z cytryny lub limonki. To bardzo uniwersalne składniki, które pomogą złagodzić ostrość potrawy. Możemy użyć też octu winnego lub balsamicznego, ale pod warunkiem, że będzie pasować do reszty produktów.

Jak zmniejszyć ostrość potrawy produktami mlecznymi?

Są obecne w większości lodówek i doskonale radzą sobie z neutralizacją rozgrzewających i ognistych przypraw. Zatem gdy nie wiemy, co zrobić, gdy danie jest za ostre, możemy sięgnąć po mleko, śmietanę albo jogurt naturalny. Niektórzy kucharze wykorzystują również ser, ale w tym przypadku trzeba uważać, ponieważ wiele gatunków może zmieniać smak gotowego dania, co nie zawsze jest pożądane.

Gotowanie na rozgrzanie

Triki związane z tym, jak złagodzić ostrość potrawy okażą się nieodzowne, kiedy gotujemy dla większej liczby osób. Nie każdy musi podzielać nasz entuzjazm i uwielbienie dla naprawdę ognistych specjałów. Jeśli okaże się, że tajska zupa Tom Yam Gong powoduje nieprzyjemne pieczenie podniebienia, skorzystaj z jednego z naszych trików. Mogą przydać się także w przypadku chili con carne extra pikantnego, które u wielu smakoszów wywołuje rumieńce. Podobnych reakcji spodziewamy się przy degustacji egzotycznej wołowiny z chili oraz kurczaka słodko-kwaśnego z chili. Przygotowując karkówkę na ostro, upewnij się, że zawsze masz pod ręką choć jeden produkt z przedstawionej listy, który pomoże zmniejszyć nadmierną pikanterię zbyt ostrego dania. Dzięki temu nawet miłośnicy łagodnych potraw będą mogli cieszyć się tym wybornym frykasem.