Przepisy na Dania curry | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania curry

97 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania curryDania curry

Złociste curry nie da szybko o sobie zapomnieć. To smak i zapach, do którego będziesz chciał powracać najczęściej, jak to możliwe. W czym tkwi sekret tego charakterystycznego przysmaku? Otóż curry to mieszanka znakomicie skomponowanych przypraw. Warto wykorzystać ją do potraw mięsnych, szczególnie tych z drobiu, wieprzowiny czy baraniny. Nie zapominajmy też o warzywach i ryżu, które tak bardzo kochają się w curry. Co znajdziemy w tej magicznej kompozycji? Curry kryje w sobie przede wszystkim kurkumę, a całość uzupełniają kolendra, imbir, pieprz oraz nasiona kopru włoskiego. Skład rewelacyjnie dopełniają też anyż oraz cynamon. Proszę Państwa, to nie przelewki – to doborowe towarzystwo do naszych dań!

Dla kogo?

Dania z curry z pewnością przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Niepowtarzalny smak potraw, osiągnięty z pomocą tej mieszanki, bez wątpienia zagości na długo w Twoim menu. Curry to prawdziwe złoto na talerzu!

Na jaką okazję?

Aromatyczne curry idealnie sprawdzi się zarówno podczas codziennego, jak i bardziej wykwintnego obiadu. Ta wyjątkowa kompozycja sprawi, że danie ucieszy zarówno podniebienie, jak i oko. Niebo w gębie!

Czy wiesz, że?

Receptura potrawy curry, dla której mieszanka przypraw jest bazą, różni się w zależności od rodzaju i proporcji składników. Jest przygotowywana na różne sposoby w poszczególnych częściach Azji czy samych Indii. W regionie Pendżab główny element dania stanowi pszenica, a nie jak zazwyczaj – ryż. Z kolei malajskie curry zawiera kokos, sok kokosowy (coconut milk) oraz dodatek liści laurowych. Natomiast danie wywodzące się z regionu Tamil jest najbliższe europejskiej wersji potrawy.

Dla urozmaicenia:

Kolor curry zależy w dużej mierze od proporcji przypraw wchodzących w skład mieszanki. Tradycyjną barwę uzyskuje się dzięki przewadze kurkumy i kminku. Wyróżnia się również curry czerwone i zielone. To pierwsze bazuje na dodatkach czerwonej papryczki chili. Z kolei do drugiego wykorzystuje się ich zieloną odmianę. Do wyboru, do koloru!