Przepisy na Dania curry
97 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Dania curry
Złociste curry nie da szybko o sobie zapomnieć. To smak i zapach, do którego będziesz chciał powracać najczęściej, jak to możliwe. W czym tkwi sekret tego charakterystycznego przysmaku? Otóż curry to mieszanka znakomicie skomponowanych przypraw. Warto wykorzystać ją do potraw mięsnych, szczególnie tych z drobiu, wieprzowiny czy baraniny. Nie zapominajmy też o warzywach i ryżu, które tak bardzo kochają się w curry. Co znajdziemy w tej magicznej kompozycji? Curry kryje w sobie przede wszystkim kurkumę, a całość uzupełniają kolendra, imbir, pieprz oraz nasiona kopru włoskiego. Skład rewelacyjnie dopełniają też anyż oraz cynamon. Proszę Państwa, to nie przelewki – to doborowe towarzystwo do naszych dań!
Dla kogo?
Dania z curry z pewnością przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Niepowtarzalny smak potraw, osiągnięty z pomocą tej mieszanki, bez wątpienia zagości na długo w Twoim menu. Curry to prawdziwe złoto na talerzu!
Na jaką okazję?
Aromatyczne curry idealnie sprawdzi się zarówno podczas codziennego, jak i bardziej wykwintnego obiadu. Ta wyjątkowa kompozycja sprawi, że danie ucieszy zarówno podniebienie, jak i oko. Niebo w gębie!
Czy wiesz, że?
Receptura potrawy curry, dla której mieszanka przypraw jest bazą, różni się w zależności od rodzaju i proporcji składników. Jest przygotowywana na różne sposoby w poszczególnych częściach Azji czy samych Indii. W regionie Pendżab główny element dania stanowi pszenica, a nie jak zazwyczaj – ryż. Z kolei malajskie curry zawiera kokos, sok kokosowy (coconut milk) oraz dodatek liści laurowych. Natomiast danie wywodzące się z regionu Tamil jest najbliższe europejskiej wersji potrawy.
Dla urozmaicenia:
Kolor curry zależy w dużej mierze od proporcji przypraw wchodzących w skład mieszanki. Tradycyjną barwę uzyskuje się dzięki przewadze kurkumy i kminku. Wyróżnia się również curry czerwone i zielone. To pierwsze bazuje na dodatkach czerwonej papryczki chili. Z kolei do drugiego wykorzystuje się ich zieloną odmianę. Do wyboru, do koloru!