Przepisy na Blendowane Potrawy | Przepisy.pl pixel

Zblendowane Dania

111 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BlendowanieBlendowanie

Masz w kuchni blender? Przepisy z jego użyciem już na Ciebie czekają, więc kulinarne popisy czas rozpocząć! Blender jest niezastąpiony w bojach o najlepsze zupy-kremy, przepyszne pasty, chłodniki, sosy, musy czy koktajle. Blender zawsze da radę! Z jego pomocą stworzysz kultowe meksykańskie guacamole czy hiszpańskie gazpacho. Nie odmówi pomocy także popularnemu hummusowi.

Dla kogo?

Śmiało można rzec, że blender to absolutne „must have” w każdej kuchni. Niezbędny dla osób dbających o linię, które uwielbiają miksować warzywne czy owocowe koktajle. Jego urokowi nie oprą się też wegetarianie i miłośnicy zup podawanych w formie kremu.

Na jaką okazję?

Śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolacja – dania z blendera da się lubić. Poranna pasta do kanapek, pożywne smoothie przed obiadem, pesto do drugiego dania, kremowy dip w towarzystwie przekąsek bądź apetyczna salsa na dobre zakończenie dnia. Jedno jest pewne, bez blendera ani rusz!

Czy wiesz, że?

Blender to urządzenie, które bez wątpienia usprawnia gotowanie wszystkim kucharzom, zarówno mistrzom gastronomii, jak i kulinarnym żółtodziobom. Możemy wyróżnić dwa rodzaje urządzeń: blender ręczny oraz blender kielichowy (stanowiący podstawowe wyposażenie każdego robota kuchennego). Oba znakomicie nadają się do mieszania i miksowania, więc jeśli zastanawiasz się, co można zrobić w blenderze kielichowym, zajrzyj do naszych przepisów.

Dla urozmaicenia:

Do mlecznego shake’a lub owocowego smoothie dodaj przed blendowaniem kilka kostek lodu. Dzięki temu uzyskasz chłodny napój, który wyśmienicie orzeźwi w upalne dni.