Zblendowane Dania
111 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Blendowanie
Masz w kuchni blender? Przepisy z jego użyciem już na Ciebie czekają, więc kulinarne popisy czas rozpocząć! Blender jest niezastąpiony w bojach o najlepsze zupy-kremy, przepyszne pasty, chłodniki, sosy, musy czy koktajle. Blender zawsze da radę! Z jego pomocą stworzysz kultowe meksykańskie guacamole czy hiszpańskie gazpacho. Nie odmówi pomocy także popularnemu hummusowi.
Dla kogo?
Śmiało można rzec, że blender to absolutne „must have” w każdej kuchni. Niezbędny dla osób dbających o linię, które uwielbiają miksować warzywne czy owocowe koktajle. Jego urokowi nie oprą się też wegetarianie i miłośnicy zup podawanych w formie kremu.
Na jaką okazję?
Śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolacja – dania z blendera da się lubić. Poranna pasta do kanapek, pożywne smoothie przed obiadem, pesto do drugiego dania, kremowy dip w towarzystwie przekąsek bądź apetyczna salsa na dobre zakończenie dnia. Jedno jest pewne, bez blendera ani rusz!
Czy wiesz, że?
Blender to urządzenie, które bez wątpienia usprawnia gotowanie wszystkim kucharzom, zarówno mistrzom gastronomii, jak i kulinarnym żółtodziobom. Możemy wyróżnić dwa rodzaje urządzeń: blender ręczny oraz blender kielichowy (stanowiący podstawowe wyposażenie każdego robota kuchennego). Oba znakomicie nadają się do mieszania i miksowania, więc jeśli zastanawiasz się, co można zrobić w blenderze kielichowym, zajrzyj do naszych przepisów.
Dla urozmaicenia:
Do mlecznego shake’a lub owocowego smoothie dodaj przed blendowaniem kilka kostek lodu. Dzięki temu uzyskasz chłodny napój, który wyśmienicie orzeźwi w upalne dni.



