Zupa czosnkowa - przepis na krem z grzankami | Przepisy.pl pixel

Kremowa zupa czosnkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

200

2149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2703 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4632 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

50 gramów

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do temperatury 220 ° C.

Krok 2

Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, z kilkoma łyżkami oliwy. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie czosnek odwiń z foli, wystudź. Z chłodnego już czosnku wyłuskaj upieczone ząbki.

Krok 3

Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek, chili i ziemniaki, wlej litr wody, dodaj kostki rosołowe. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Całość zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez sito. Gotową zupę podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy można dodać kilka łyżek śmietany, sprawi to, że będzie miała bardziej kremową konsystencję.

21

Opinie o przepisie

  • Kamil

    Kamil , 23.08.2024

    Wszystkie główki czosnku upiec, czy tylko jedną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • z

    z , 08.08.2023

    Pyszna, ale już bez chilli wyszła ostra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kret

    kret , 03.11.2022

    NIE DAWAJCIE 1 ŁYŻKI CHILLI!!!! łyżeczkę co najwyżej... drugi wieczór próbuję coś uratować z tej zupy :D

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Szymon

    Szymon , 22.06.2022

    Wszystko smacznie tylko ten czas przygotowania 5 min to jakiś żart ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna

    Anna , 31.12.2021

    TAK* dodaję łyżkę kremu kokosowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • A

    A , 18.11.2021

    Właśnie zrobiłam.Zmieniłam tylko rosołki na drobiowy i wołowy.Ogólnie dobra więc jeszcze ją przyrządzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria

    Wiktoria , 13.03.2021

    Pyszna, daje tylko więcej ziemniaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • janina pikinska

    janina pikinska , 19.12.2019

    ok przygotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daria lesniewska

    daria lesniewska , 18.12.2019

    Robię bardzo podobnie przy czym daje więcej ziemniaka (ze dwa, trzy...) I na koniec po zblenowaniu daje śmietankę kremowke. Wtedy sól pieprz i musi się zagotować. Polecam bo również pyszna opcja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 09.03.2017

    Pyszna☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kajper-Niezgoda

    Dorota Kajper-Niezgoda , 30.01.2017

    3 glowki czosnku Wojciech

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Sek

    Jadwiga Sek , 25.01.2017

    polecam na chłodne dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech  Schmidt

    Wojciech Schmidt , 27.12.2016

    To trzy ząbki czosnku czy trzy główki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Struzik

    Monika Struzik , 16.12.2016

    Pyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał UK

    Michał UK , 16.12.2016

    wyszło smacznie już za pierwszym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał UK

    Michał UK , 16.12.2016

    wyszło całkiem smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Błaszczyk

    Ala Błaszczyk , 09.11.2016

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa czosnkowaKremowa zupa czosnkowa

Szukasz sposobu na ciepłą, kremową zupę? Spróbuj przyrządzić ją z czosnku! To warzywo o wyjątkowo mocnym smaku służy zazwyczaj jako dodatek do dań, a nie ich główny składnik. Dziś zmieniamy ten stan rzeczy, bowiem w przepisie na zupę czosnkową, będzie on grać pierwsze skrzypce. Obawiasz się zbyt mocnego aromatu czosnkowego? Niepotrzebnie! Podczas gotowania i pieczenia czosnek traci swój silny zapach, pozostawiając jedynie przyjemny aromat. Nabiera także łagodniejszego, słodkawego smaku. Dlatego właśnie kremowa zupa czosnkowa może cieszyć podniebienia nawet podczas uroczystych posiłków, gdy przy stole spotyka się cała rodzina i przyjaciele.

Dla kogo? Zupy kremy mają wielu oddanych fanów. Ich dużym atutem jest fakt, że często nie trzeba nawet przygotowywać do nich żadnych dodatków. Są pyszne jako samodzielna potrawa! Podobnie jest w przypadku zupy krem z czosnku. Można zaryzykować stwierdzenie, że w jej przypadku wyczarowuje się jedzenie „z niczego”. Produkty potrzebne do zrobienia zupy czosnkowej zwykle pojawiają się w kuchennych szafkach. Jeśli nie – z łatwością znajdziesz je nawet w niedużym sklepie spożywczym.

Na jaką okazję? Zupa-krem czosnkowa to ciekawe rozwiązanie na przystawkę przed wegetariańskim obiadem. Przecież nie zawsze zupę trzeba gotować na mięsnym wywarze! Udowodnij wszystkim niedowiarkom, że przepis na zupę czosnkową może udać się bez dodatku mięsa.

Czy wiesz, że? Zacznij przyrządzenie kremowej zupy czosnkowej od upieczenia całych główek czosnku – gotowe ząbki będą wtedy z łatwością odchodziły od łupek. Następnie na patelni podsmaż pozostałe składniki. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, dzięki temu szybciej zmiękną. Zalej je bulionem i gotuj, aż będą gotowe. Zmiksuj zupę na gładki krem z czosnku, przyprawiając tymiankiem albo rozmarynem.

Dla urozmaicenia: Jeśli chcesz, by całość nabrała jeszcze bardziej kremowej konsystencji, po przestudzeniu, zapraw zupę czosnkową śmietaną. Zupę krem z czosnku podawaj z dodatkiem grzanek lub z chrupiącą bagietką. Gotowe porcje udekoruj niewielką ilością pietruszkowego pesto albo liściem jarmużu. Smacznego!