
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
50 gramów
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 220 ° C.
Krok 2
Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, z kilkoma łyżkami oliwy. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie czosnek odwiń z foli, wystudź. Z chłodnego już czosnku wyłuskaj upieczone ząbki.
Krok 3
Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek, chili, tymianek i ziemniaki, wlej litr wody, dodaj kostki rosołowe. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Całość zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez sito. Gotową zupę podawaj z grzankami.

Dobra rada:
Do zupy można dodać kilka łyżek śmietany, sprawi to, że będzie miała bardziej kremową konsystencję.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa czosnkowa
Szukasz sposobu na ciepłą, kremową zupę? Spróbuj przyrządzić ją z czosnku! To warzywo o wyjątkowo mocnym smaku służy zazwyczaj jako dodatek do dań, a nie ich główny składnik. Dziś zmieniamy ten stan rzeczy, bowiem w przepisie na zupę czosnkową, będzie on grać pierwsze skrzypce. Obawiasz się zbyt mocnego aromatu czosnkowego? Niepotrzebnie! Podczas gotowania i pieczenia czosnek traci swój silny zapach, pozostawiając jedynie przyjemny aromat. Nabiera także łagodniejszego, słodkawego smaku. Dlatego właśnie kremowa zupa czosnkowa może cieszyć podniebienia nawet podczas uroczystych posiłków, gdy przy stole spotyka się cała rodzina i przyjaciele.
Dla kogo? Zupy kremy mają wielu oddanych fanów. Ich dużym atutem jest fakt, że często nie trzeba nawet przygotowywać do nich żadnych dodatków. Są pyszne jako samodzielna potrawa! Podobnie jest w przypadku zupy krem z czosnku. Można zaryzykować stwierdzenie, że w jej przypadku wyczarowuje się jedzenie „z niczego”. Produkty potrzebne do zrobienia zupy czosnkowej zwykle pojawiają się w kuchennych szafkach. Jeśli nie – z łatwością znajdziesz je nawet w niedużym sklepie spożywczym.
Na jaką okazję? Zupa-krem czosnkowa to ciekawe rozwiązanie na przystawkę przed wegetariańskim obiadem. Przecież nie zawsze zupę trzeba gotować na mięsnym wywarze! Udowodnij wszystkim niedowiarkom, że przepis na zupę czosnkową może udać się bez dodatku mięsa.
Czy wiesz, że? Zacznij przyrządzenie kremowej zupy czosnkowej od upieczenia całych główek czosnku – gotowe ząbki będą wtedy z łatwością odchodziły od łupek. Następnie na patelni podsmaż pozostałe składniki. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, dzięki temu szybciej zmiękną. Zalej je bulionem i gotuj, aż będą gotowe. Zmiksuj zupę na gładki krem z czosnku, przyprawiając tymiankiem albo rozmarynem.
Dla urozmaicenia: Jeśli chcesz, by całość nabrała jeszcze bardziej kremowej konsystencji, po przestudzeniu, zapraw zupę czosnkową śmietaną. Zupę krem z czosnku podawaj z dodatkiem grzanek lub z chrupiącą bagietką. Gotowe porcje udekoruj niewielką ilością pietruszkowego pesto albo liściem jarmużu. Smacznego!



































