Kremowa zupa czosnkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

144

1450 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2077 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

50 gramów

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do temperatury 220 ° C.

Krok 2

Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, z kilkoma łyżkami oliwy. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie czosnek odwiń z foli, wystudź. Z chłodnego już czosnku wyłuskaj upieczone ząbki.

Krok 3

Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek, chili i ziemniaki, wlej litr wody, dodaj kostki rosołowe. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Całość zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez sito. Gotową zupę podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy można dodać kilka łyżek śmietany, sprawi to, że będzie miała bardziej kremową konsystencję.

10

Opinie o przepisie

  • janina pikinska

    janina pikinska, 19.12.2019

    ok przygotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daria lesniewska

    daria lesniewska, 18.12.2019

    Robię bardzo podobnie przy czym daje więcej ziemniaka (ze dwa, trzy...) I na koniec po zblenowaniu daje śmietankę kremowke. Wtedy sól pieprz i musi się zagotować. Polecam bo również pyszna opcja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec, 09.03.2017

    Pyszna☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kajper-Niezgoda

    Dorota Kajper-Niezgoda, 30.01.2017

    3 glowki czosnku Wojciech

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Sek

    Jadwiga Sek, 25.01.2017

    polecam na chłodne dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech  Schmidt

    Wojciech Schmidt , 27.12.2016

    To trzy ząbki czosnku czy trzy główki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Struzik

    Monika Struzik, 16.12.2016

    Pyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał UK

    Michał UK, 16.12.2016

    wyszło smacznie już za pierwszym razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał UK

    Michał UK, 16.12.2016

    wyszło całkiem smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Błaszczyk

    Ala Błaszczyk, 09.11.2016

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa czosnkowaKremowa zupa czosnkowa

Szukasz sposobu na ciepłą, kremową zupę? Spróbuj przyrządzić ją z czosnku! To warzywo o wyjątkowo mocnym smaku służy zazwyczaj jako dodatek do dań, a nie ich główny składnik. Jednak podczas gotowania i pieczenia czosnek traci swój silny zapach, pozostawiając jedynie przyjemny aromat. Nabiera także łagodniejszego, słodkawego smaku. Zupa-krem to ciekawe rozwiązanie na przystawkę przed wegetariańskim obiadem. Zacznij jej przyrządzenie od upieczenia całych główek czosnku – gotowe ząbki będą wtedy z łatwością odchodziły od łupek. Następnie na patelni podsmaż pozostałe składniki. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, dzięki temu szybciej zmiękną. Zalej je bulionem i gotuj, aż będą gotowe. Zmiksuj zupę na gładki krem, przyprawiając tymiankiem albo rozmarynem. Jeśli chcesz, by całość nabrała jeszcze bardziej kremowej konsystencji, po przestudzeniu, zapraw ją śmietaną. Zupę podawaj z dodatkiem grzanek lub z chrupiącą bagietką. Gotowe porcje udekoruj niewielką ilością pietruszkowego pesto albo liściem jarmużu. Smacznego!