Kremowa zupa czosnkowa

- Krok 1Nagrzej piekarnik do temperatury 220 ° C.
- Krok 2Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, z kilkoma łyżkami oliwy. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie czosnek odwiń z foli, wystudź. Z chłodnego już czosnku wyłuskaj upieczone ząbki.
- Krok 3Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek, chili i ziemniaki, wlej litr wody, dodaj kostki rosołowe. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Całość zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez sito. Gotową zupę podawaj z grzankami.

Do zupy można dodać kilka łyżek śmietany, sprawi to, że będzie miała bardziej kremową konsystencję.

Szukasz sposobu na ciepłą, kremową zupę? Spróbuj przyrządzić ją z czosnku! To warzywo o wyjątkowo mocnym smaku służy zazwyczaj jako dodatek do dań, a nie ich główny składnik. Jednak podczas gotowania i pieczenia czosnek traci swój silny zapach, pozostawiając jedynie przyjemny aromat. Nabiera także łagodniejszego, słodkawego smaku. Zupa-krem to ciekawe rozwiązanie na przystawkę przed wegetariańskim obiadem. Zacznij jej przyrządzenie od upieczenia całych główek czosnku – gotowe ząbki będą wtedy z łatwością odchodziły od łupek. Następnie na patelni podsmaż pozostałe składniki. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, dzięki temu szybciej zmiękną. Zalej je bulionem i gotuj, aż będą gotowe. Zmiksuj zupę na gładki krem, przyprawiając tymiankiem albo rozmarynem. Jeśli chcesz, by całość nabrała jeszcze bardziej kremowej konsystencji, po przestudzeniu, zapraw ją śmietaną. Zupę podawaj z dodatkiem grzanek lub z chrupiącą bagietką. Gotowe porcje udekoruj niewielką ilością pietruszkowego pesto albo liściem jarmużu. Smacznego!