Zupa z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

158

1015 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 garść

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz, zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Gotuj około 30 minut, aż groch zrobi się miękki.

Krok 2

Otrzyj cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Drobno pokrój cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj do gotującej się zupy.

Krok 3

Gdy ciecierzyca zrobi się miękka, odłóż część grochu i warzyw na bok. Resztę zmiksuj. Do powstałego kremu dodaj wyjęte wcześniej warzywa, skórkę i sok z cytryny . Zupę dopraw kminem i ziołami do smaku. Oprószyć posiekaną natką pietruszki z wierzchu. Podawaj z pitą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak zupy można zaostrzyć, dodając do niej jedną ostrą papryczkę. Zamiast natki pietruszki możesz dodać kolendrę.

3

Opinie o przepisie

  • Danka

    Danka , 28.07.2021

    Super zupka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia

    Basia , 01.03.2021

    Pyszna zupka. Dziś robiłam i zrobię ja jeszcze nie raz. Dodałam tylko dodatkowo baleron pokrojony w drobną kostke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Mizioł

    Jadwiga Mizioł , 06.05.2017

    Bardzo fajne i ćekawe przepisy daje pięć z plusem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z ciecierzycyZupa z ciecierzycy

Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Można przygotować ją na wiele sposobów, doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i jako ich baza. Wykorzystaj ciecierzycę z puszki lub suchą. W drugim przypadku namaczaj ją wcześniej całą noc, odcedź i ugotuj w świeżej wodzie. Na patelni podsmaż warzywa: cebulę, marchewkę i selera naciowego. Możesz też dodać ostrą papryczkę, jeśli chcesz, żeby zupa była pikantna. Warzywa przełóż do zupy i gotuj wszystko razem. Po chwili odsącz część ciecierzycy i warzyw, a pozostałe zmiksuj na gładki krem. Włóż z powrotem wyjęte wcześniej komponenty i dopraw zupę cytryną. Bardzo dobrze z jej smakiem skomponuje się mleko kokosowe, curry i świeża kolendra. Możesz także zmodyfikować przepis i przyrządzić zupę w wersji pomidorowej. Pomiń wtedy dodatek cytryny, a do podsmażonych warzyw wlej szklankę passaty. Zupę podawaj z dodatkiem pity, chlebka naan albo świeżej bagietki. Udekoruj chipsami z jarmużu i kleksem jogurtu. To doskonałe rozwiązanie na wegetariański obiad.