Zupa z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

766 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1894 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 garść

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz, zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Gotuj około 30 minut, aż groch zrobi się miękki.

Krok 2

Otrzyj cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Drobno pokrój cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj do gotującej się zupy.

Krok 3

Gdy ciecierzyca zrobi się miękka, odłóż część grochu i warzyw na bok. Resztę zmiksuj. Do powstałego kremu dodaj wyjęte wcześniej warzywa, skórkę i sok z cytryny . Zupę dopraw kminem i ziołami do smaku. Oprószyć posiekaną natką pietruszki z wierzchu. Podawaj z pitą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak zupy można zaostrzyć, dodając do niej jedną ostrą papryczkę. Zamiast natki pietruszki możesz dodać kolendrę.

1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Mizioł

    Jadwiga Mizioł

    Bardzo fajne i ćekawe przepisy daje pięć z plusem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z ciecierzycyZupa z ciecierzycy

Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Można przygotować ją na wiele sposobów, doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i jako ich baza. Wykorzystaj ciecierzycę z puszki lub suchą. W drugim przypadku namaczaj ją wcześniej całą noc, odcedź i ugotuj w świeżej wodzie. Na patelni podsmaż warzywa: cebulę, marchewkę i selera naciowego. Możesz też dodać ostrą papryczkę, jeśli chcesz, żeby zupa była pikantna. Warzywa przełóż do zupy i gotuj wszystko razem. Po chwili odsącz część ciecierzycy i warzyw, a pozostałe zmiksuj na gładki krem. Włóż z powrotem wyjęte wcześniej komponenty i dopraw zupę cytryną. Bardzo dobrze z jej smakiem skomponuje się mleko kokosowe, curry i świeża kolendra. Możesz także zmodyfikować przepis i przyrządzić zupę w wersji pomidorowej. Pomiń wtedy dodatek cytryny, a do podsmażonych warzyw wlej szklankę passaty. Zupę podawaj z dodatkiem pity, chlebka naan albo świeżej bagietki. Udekoruj chipsami z jarmużu i kleksem jogurtu. To doskonałe rozwiązanie na wegetariański obiad.