
Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 garść
2 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz, zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Gotuj około 30 minut, aż groch zrobi się miękki.
Krok 2
Otrzyj cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Drobno pokrój cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj do gotującej się zupy.
Krok 3
Gdy ciecierzyca zrobi się miękka, odłóż część grochu i warzyw na bok. Resztę zmiksuj. Do powstałego kremu dodaj wyjęte wcześniej warzywa, skórkę i sok z cytryny . Zupę dopraw kminem i ziołami do smaku. Oprószyć posiekaną natką pietruszki z wierzchu. Podawaj z pitą.
Dobra rada:
Smak zupy można zaostrzyć, dodając do niej jedną ostrą papryczkę. Zamiast natki pietruszki możesz dodać kolendrę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z ciecierzycy
Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych potrawek i past, ale tym razem z dumą prezentujemy przepis na zupę z ciecierzycy – aromatyczną i kremową. Roślina strączkowa nie jest jej jedynym atutem! Na patelni podsmaż inne warzywa: cebulę, marchewkę i selera naciowego. Możesz też dodać ostrą papryczkę, jeśli chcesz, żeby zupa z ciecierzycy była pikantna. Warzywa przełóż do zupy i gotuj wszystko razem. Po chwili odsącz część ciecierzycy i warzyw, a pozostałe zmiksuj na gładki krem. Włóż z powrotem wyjęte wcześniej komponenty i dopraw zupę z cieciorki cytryną. Sprawdź nasze instrukcje krok po kroku.
Dla kogo? Żaden miłośnik warzywnych smaków nie będzie rozczarowany. Oprócz głównego składnika, w przepisie na zupę z cieciorki znajdziesz też wiele innych pysznych produktów. Zupa z ciecierzycą to wegetariańska propozycja, która podbije serca także mięsożerców.
Na jaką okazję? To doskonałe rozwiązanie na wegetariański obiad. Za przygotowanie zupy z ciecierzycy zabierasz się z dużym wyprzedzeniem czy może na ostatnią chwilę? Od tego zależy wybór cieciorki. Wykorzystaj ciecierzycę z puszki lub suchą. W drugim przypadku namaczaj ją wcześniej całą noc, odcedź i ugotuj w świeżej wodzie.
Czy wiesz, że? Bardzo dobrze ze smakiem zupy z ciecierzycą skomponuje się napój kokosowy, curry i świeża kolendra. Możesz także zmodyfikować przepis na zupę z ciecierzycy i przyrządzić ją w wersji pomidorowej. Pomiń wtedy dodatek cytryny, a do podsmażonych warzyw wlej szklankę passaty.
Dla urozmaicenia: Zupę z ciecierzycy podawaj z dodatkiem pity, chlebka naan albo świeżej bagietki. Udekoruj chipsami z jarmużu i kleksem jogurtu.