Zupa z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

138

900 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1999 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2896 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 garść

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz, zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Gotuj około 30 minut, aż groch zrobi się miękki.

Krok 2

Otrzyj cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Drobno pokrój cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj do gotującej się zupy.

Krok 3

Gdy ciecierzyca zrobi się miękka, odłóż część grochu i warzyw na bok. Resztę zmiksuj. Do powstałego kremu dodaj wyjęte wcześniej warzywa, skórkę i sok z cytryny . Zupę dopraw kminem i ziołami do smaku. Oprószyć posiekaną natką pietruszki z wierzchu. Podawaj z pitą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak zupy można zaostrzyć, dodając do niej jedną ostrą papryczkę. Zamiast natki pietruszki możesz dodać kolendrę.

1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Mizioł

    Jadwiga Mizioł , 06.05.2017

    Bardzo fajne i ćekawe przepisy daje pięć z plusem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa czosnkowa
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z ciecierzycyZupa z ciecierzycy

Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Można przygotować ją na wiele sposobów, doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i jako ich baza. Wykorzystaj ciecierzycę z puszki lub suchą. W drugim przypadku namaczaj ją wcześniej całą noc, odcedź i ugotuj w świeżej wodzie. Na patelni podsmaż warzywa: cebulę, marchewkę i selera naciowego. Możesz też dodać ostrą papryczkę, jeśli chcesz, żeby zupa była pikantna. Warzywa przełóż do zupy i gotuj wszystko razem. Po chwili odsącz część ciecierzycy i warzyw, a pozostałe zmiksuj na gładki krem. Włóż z powrotem wyjęte wcześniej komponenty i dopraw zupę cytryną. Bardzo dobrze z jej smakiem skomponuje się mleko kokosowe, curry i świeża kolendra. Możesz także zmodyfikować przepis i przyrządzić zupę w wersji pomidorowej. Pomiń wtedy dodatek cytryny, a do podsmażonych warzyw wlej szklankę passaty. Zupę podawaj z dodatkiem pity, chlebka naan albo świeżej bagietki. Udekoruj chipsami z jarmużu i kleksem jogurtu. To doskonałe rozwiązanie na wegetariański obiad.