
Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 garść
2 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz, zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Gotuj około 30 minut, aż groch zrobi się miękki.
Krok 2
Otrzyj cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Drobno pokrój cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj do gotującej się zupy.
Krok 3
Gdy ciecierzyca zrobi się miękka, odłóż część grochu i warzyw na bok. Resztę zmiksuj. Do powstałego kremu dodaj wyjęte wcześniej warzywa, skórkę i sok z cytryny . Zupę dopraw kminem i ziołami do smaku. Oprószyć posiekaną natką pietruszki z wierzchu. Podawaj z pitą.

Dobra rada:
Smak zupy można zaostrzyć, dodając do niej jedną ostrą papryczkę. Zamiast natki pietruszki możesz dodać kolendrę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z ciecierzycy
Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych potrawek i past, ale tym razem z dumą prezentujemy przepis na zupę z ciecierzycy – aromatyczną i kremową. Roślina strączkowa nie jest jej jedynym atutem! Na patelni podsmaż inne warzywa: cebulę, marchewkę i selera naciowego. Możesz też dodać ostrą papryczkę, jeśli chcesz, żeby zupa z ciecierzycy była pikantna. Warzywa przełóż do zupy i gotuj wszystko razem. Po chwili odsącz część ciecierzycy i warzyw, a pozostałe zmiksuj na gładki krem. Włóż z powrotem wyjęte wcześniej komponenty i dopraw zupę z cieciorki cytryną. Tak przyrządzona zupa z ciecierzycy nie będzie miała sobie równych! Przygotuj ją na wybraną okazję i zaskocz bliskich smacznym posiłkiem. Sprawdź nasze instrukcje krok po kroku, zaopatrz się w niezbędne składniki i do dzieła! Czeka cię prawdziwa uczta smaków z ciecierzycą w roli głównej.
Dla kogo?
Żaden miłośnik warzywnych smaków nie będzie rozczarowany! Oprócz głównego składnika, w przepisie na zupę z cieciorki znajdziesz też wiele innych pysznych produktów. Zupa z ciecierzycą to wegetariańska propozycja, która podbije serca także mięsożerców. Aromatyczne przyprawy, takie jak: suszone oregano, czosnek, kmin rzymski oraz liść laurowy doskonale dopełnią kompozycji i nawet nie odczujesz braku ulubionego drobiu lub wieprzowiny. Smak to tylko jeden z wielu walorów naszego dania! Warto również wspomnieć o błyskawicznym czasie gotowania. Kilka chwil i zupa krem z ciecierzycy znajdzie się na twoim talerzu. Jej aromat szybko rozniesie się po całym domu, co przywoła do kuchni każdego smakosza. Dodatkowo przygotowanie zupy z ciecierzycy jest bardzo proste, więc nikt, nawet początkujący kucharz, nie powinien mieć kłopotów z naszą recepturą. Powodzenia!
Na jaką okazję?
To doskonałe rozwiązanie na wegetariański obiad. Za przygotowanie zupy z ciecierzycy zabierasz się z dużym wyprzedzeniem, czy może na ostatnią chwilę? Od tego zależy wybór cieciorki. Wykorzystaj ciecierzycę z puszki lub suchą. W drugim przypadku namaczaj ją wcześniej całą noc, odcedź i ugotuj w świeżej wodzie. Przygotowaną zupę możesz serwować kilka dni z rzędu, ponieważ odgrzewana smakuje równie smacznie! To doskonała oszczędność czasu w zabieganym tygodniu. Zupa z ciecierzycy krem sprawdzi się również jako pierwsze danie na większej uroczystości. Gwarantujemy, że to najlepszy wybór. Dlaczego? Zupa z ciecierzycy ma łagodny i uniwersalny smak, dzięki czemu wszyscy goście zjedzą z radością taki posiłek. Co ważne, w składzie zupy nie znajdziesz mięsa, więc przygotowywanie specjalnego menu dla wegetarian będzie zbędne. Każdy znajdzie na stole ten sam przysmak, który błyskawicznie zniknie z talerzy.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca nazywana jest również grochem włoskim. Nie należy jednak szukać powiązania w smakach tych dwóch produktów, ponieważ są one zupełnie różne. Warto również wspomnieć o rozpoznawalności ciecierzycy. Co ciekawe, jest ona rośliną cenioną na całym świecie. Największą popularność zyskała jednak w Azji Mniejszej i Indiach, gdzie najczęściej występuje w postaci hummusu. W każdej wersji smakuje tak samo dobrze. Międzynarodowe uznanie dla ciecierzycy nie jest dla nikogo zaskoczeniem, ponieważ jej kremowa konsystencja, liczne walory i możliwości, jakie nam daje, są cenne w kuchni. Chyba zgodzisz się z nami, że warto przygotować smaczną zupę z tej rośliny, by cieszyć się najlepszymi pozycjami w codziennym menu. Przepis na danie możesz modyfikować według uznania. Bardzo dobrze ze smakiem zupy z ciecierzycą skomponuje się napój kokosowy, curry i świeża kolendra. Możesz także zmodyfikować przepis na zupę z ciecierzycy i przyrządzić ją w wersji pomidorowej. Pomiń wtedy dodatek cytryny, a do podsmażonych warzyw wlej szklankę passaty. Gwarantujemy, że w takiej wersji zupa będzie równie smaczna. Spróbujesz?
Dla urozmaicenia:
Zupę z ciecierzycy podasz z różnymi dodatkami. Może skusisz się na pitę, czyli okrągłe chlebki pszenne? Gwarantujemy, że w połączeniu z kremową zupą stworzą kompozycję doskonałą, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni. W sam raz na obiad, kolację lub ucztę ze znajomymi. A może chcesz spróbować specjałów kuchni indyjskiej? Jeżeli tak, to sięgnij po chlebek naan, który wyróżnia się oryginalną konsystencją i ziołowym aromatem. Pycha! Możesz także posmarować chlebek czosnkowym masełkiem, co dodatkowo wzmocni jego smak. Jeżeli jednak nie chcesz zbytnio eksperymentować i zależy ci na prostych rozwiązaniach w kuchni, to zwykłe pieczywo również zda egzamin. Bagietka, bułka, kromka chleba – wybierz swój ulubiony rodzaj wypieków i zaserwuj je z pyszną zupą. Nie zapomnij o wyglądzie dania, aby przykuć uwagę wszystkich smakoszy! Udekoruj zupę chipsami z jarmużu i odrobiną jogurtu. Możesz również posypać wierzch potrawy świeżymi ziołami, co zapewni dodatkowy aromat. Smacznego i powodzenia! Jeżeli zupa z ciecierzycy przepis przypadnie ci do gustu, to koniecznie podziel się z nami opinią. Czekamy na twój komentarz!