Tagine z ciecierzycy z warzywami
NOWY PRZEPIS
łatwe
35 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
250 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Podobnie pokrój obrane ziemniaki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno, a ciecierzycę odcedź. Jarmuż porwij na mniejsze liście i umyj.
Krok 2
Na patelni podgrzej olej i smaż cebulę. Po chwili dodaj czosnek.
Krok 3
Teraz dodaj pomidory, dynię, bataty oraz paprykę. Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj na średnim ogniu 15 minut.
Krok 4
Teraz dodaj ciecierzycę wraz z zalewą oraz Fix Knorr. Kontynuuj gotowanie aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.
Krok 5
Na końcu dodaj jarmuż. Wymieszaj i podawaj. Świetnie smakuje z kuskusem.

Dobra rada:
Tagine dopraw świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagine z ciecierzycy z warzywami
Tagine to danie jednoznacznie kojarzące się z kuchnią marokańską. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że wywodzące się z niej potrawy są jednymi z najbardziej aromatycznych specjałów na świecie! Choć tamtejsi szefowie kuchni często sięgają po mięsne składniki, warzywa w ich daniach odgrywają równie ważną rolę. Dziś skupiamy się właśnie na nich! Wegetariański tagine z ciecierzycy i wieloma innymi warzywami to prawdziwa eksplozja smaków.
Dla kogo?
Uwielbiasz wyruszać w kulinarne podróże? Tym razem wylądujesz w Maroku i to bez wychodzenia z domu. Dzięki przepisowi na tagine z ciecierzycą przekonasz się, że kuchnia Północnej Afryki ma wiele do zaoferowania.
Na jaką okazję?
Tagine z ciecierzycy z warzywami to sprawdzony sposób na smaczny obiad. Barwne warzywa wyglądają na tyle zachęcająco, że może stać się daniem głównym podczas bardziej odświętnego posiłku.
Czy wiesz, że?
Nazwę tagine można rozumieć dwojako. Służy ona do określania zarówno potrawy, jak i charakterystycznego stożkowatego naczynia, w której tradycyjnie jest przyrządzana.
Dla urozmaicenia:
Warzywny tagine z ciecierzycą serwuj z kuskusem albo chlebkiem pita.


































