Tagine z ciecierzycy z warzywami
NOWY PRZEPIS
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
250 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Podobnie pokrój obrane ziemniaki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno, a ciecierzycę odcedź. Jarmuż porwij na mniejsze liście i umyj.
Krok 2
Na patelni podgrzej olej i smaż cebulę. Po chwili dodaj czosnek.
Krok 3
Teraz dodaj pomidory, dynię, bataty oraz paprykę. Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj na średnim ogniu 15 minut.
Krok 4
Teraz dodaj ciecierzycę wraz z zalewą oraz Fix Knorr. Kontynuuj gotowanie aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.
Krok 5
Na końcu dodaj jarmuż. Wymieszaj i podawaj. Świetnie smakuje z kuskusem.

Dobra rada:
Tagine dopraw świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagine z ciecierzycy z warzywami
Tagine to danie jednoznacznie kojarzące się z kuchnią marokańską. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że wywodzące się z niej potrawy są jednymi z najbardziej aromatycznych specjałów na świecie! Choć tamtejsi szefowie kuchni często sięgają po mięsne składniki, warzywa w ich daniach odgrywają równie ważną rolę. Dziś skupiamy się właśnie na nich! Wegetariański tagine z ciecierzycy i wieloma innymi warzywami to prawdziwa eksplozja smaków.
Dla kogo?
Uwielbiasz wyruszać w kulinarne podróże? Tym razem wylądujesz w Maroku i to bez wychodzenia z domu. Dzięki przepisowi na tagine z ciecierzycą przekonasz się, że kuchnia Północnej Afryki ma wiele do zaoferowania.
Na jaką okazję?
Tagine z ciecierzycy z warzywami to sprawdzony sposób na smaczny obiad. Barwne warzywa wyglądają na tyle zachęcająco, że może stać się daniem głównym podczas bardziej odświętnego posiłku.
Czy wiesz, że?
Nazwę tagine można rozumieć dwojako. Służy ona do określania zarówno potrawy, jak i charakterystycznego stożkowatego naczynia, w której tradycyjnie jest przyrządzana.
Dla urozmaicenia:
Warzywny tagine z ciecierzycą serwuj z kuskusem albo chlebkiem pita.