Tagine z ciecierzycy z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagine z ciecierzycy z warzywami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

250 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Podobnie pokrój obrane ziemniaki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno, a ciecierzycę odcedź. Jarmuż porwij na mniejsze liście i umyj.

Krok 2

Na patelni podgrzej olej i smaż cebulę. Po chwili dodaj czosnek.

Krok 3

Teraz dodaj pomidory, dynię, bataty oraz paprykę. Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj na średnim ogniu 15 minut.

Krok 4

Teraz dodaj ciecierzycę wraz z zalewą oraz Fix Knorr. Kontynuuj gotowanie aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.

Krok 5

Na końcu dodaj jarmuż. Wymieszaj i podawaj. Świetnie smakuje z kuskusem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tagine dopraw świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagine z ciecierzycy z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagine z ciecierzycy z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagine z ciecierzycy z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagine z ciecierzycy z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagine z ciecierzycy z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagine z ciecierzycy z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagine z ciecierzycy z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagine z ciecierzycy z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagine z ciecierzycy z warzywami Tagine z ciecierzycy z warzywami

Tagine to danie jednoznacznie kojarzące się z kuchnią marokańską. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że wywodzące się z niej potrawy są jednymi z najbardziej aromatycznych specjałów na świecie! Choć tamtejsi szefowie kuchni często sięgają po mięsne składniki, warzywa w ich daniach odgrywają równie ważną rolę. Dziś skupiamy się właśnie na nich! Wegetariański tagine z ciecierzycy i wieloma innymi warzywami to prawdziwa eksplozja smaków.

Dla kogo?

Uwielbiasz wyruszać w kulinarne podróże? Tym razem wylądujesz w Maroku i to bez wychodzenia z domu. Dzięki przepisowi na tagine z ciecierzycą przekonasz się, że kuchnia Północnej Afryki ma wiele do zaoferowania.

Na jaką okazję?

Tagine z ciecierzycy z warzywami to sprawdzony sposób na smaczny obiad. Barwne warzywa wyglądają na tyle zachęcająco, że może stać się daniem głównym podczas bardziej odświętnego posiłku.

Czy wiesz, że?

Nazwę tagine można rozumieć dwojako. Służy ona do określania zarówno potrawy, jak i charakterystycznego stożkowatego naczynia, w której tradycyjnie jest przyrządzana.

Dla urozmaicenia:

Warzywny tagine z ciecierzycą serwuj z kuskusem albo chlebkiem pita.