Tagine z ciecierzycy z warzywami
NOWY PRZEPIS
łatwe
34 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
250 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Podobnie pokrój obrane ziemniaki. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno, a ciecierzycę odcedź. Jarmuż porwij na mniejsze liście i umyj.
Krok 2
Na patelni podgrzej olej i smaż cebulę. Po chwili dodaj czosnek.
Krok 3
Teraz dodaj pomidory, dynię, bataty oraz paprykę. Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj na średnim ogniu 15 minut.
Krok 4
Teraz dodaj ciecierzycę wraz z zalewą oraz Fix Knorr. Kontynuuj gotowanie aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.
Krok 5
Na końcu dodaj jarmuż. Wymieszaj i podawaj. Świetnie smakuje z kuskusem.

Dobra rada:
Tagine dopraw świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagine z ciecierzycy z warzywami
Tagine to danie jednoznacznie kojarzące się z kuchnią marokańską. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że wywodzące się z niej potrawy są jednymi z najbardziej aromatycznych specjałów na świecie! Choć tamtejsi szefowie kuchni często sięgają po mięsne składniki, warzywa w ich daniach odgrywają równie ważną rolę. Dziś skupiamy się właśnie na nich! Wegetariański tagine z ciecierzycy i wieloma innymi warzywami to prawdziwa eksplozja smaków.
Dla kogo?
Uwielbiasz wyruszać w kulinarne podróże? Tym razem wylądujesz w Maroku i to bez wychodzenia z domu. Dzięki przepisowi na tagine z ciecierzycą przekonasz się, że kuchnia Północnej Afryki ma wiele do zaoferowania.
Na jaką okazję?
Tagine z ciecierzycy z warzywami to sprawdzony sposób na smaczny obiad. Barwne warzywa wyglądają na tyle zachęcająco, że może stać się daniem głównym podczas bardziej odświętnego posiłku.
Czy wiesz, że?
Nazwę tagine można rozumieć dwojako. Służy ona do określania zarówno potrawy, jak i charakterystycznego stożkowatego naczynia, w której tradycyjnie jest przyrządzana.
Dla urozmaicenia:
Warzywny tagine z ciecierzycą serwuj z kuskusem albo chlebkiem pita.