Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

300 gramów

5 sztuk

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki, ser feta i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 1

Krok 2

Następnie zalej fixem Knorr wymieszanym z wodą, skrop oliwą z oliwek. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 20-25 minut.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 3

Krok 4

W trakcie pieczenia całość zamieszaj od czasu do czasu.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 4

Krok 5

Rozgnieć czosnek widelcem, pomidory i fetę wymieszaj w gorącym sosie, dodaj gorący makaron. Danie udekoruj listkami bazylii.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz dorzucić garść zielonych oliwek 

1

Opinie o przepisie

  • Kuba

    Kuba , 20.02.2024

    Prosty przepis i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z pieczoną fetą z pomidorkamiMakaron z pieczoną fetą z pomidorkami

Wyśmienity obiad w pół godziny brzmi dla Ciebie jak abstrakcja? Nie z naszymi przepisami! Makaron z pomidorami i fetą to błyskawiczne danie. Proste, szybkie i niezwykle apetyczne. Przyrządź je według naszych wskazówek i ciesz się wybitną pozycją w swoim menu. Powodzenia! 

Dla kogo?

Makaron z fetą to niezwykle uniwersalne danie, więc przypadnie do gustu większości osób. Pamiętaj jednak, że ten ser jest dość słony, więc nie przesadzaj z jego ilością lub dodatkiem soli. Wszystkie proporcje zostały podane na liście składników na makaron z pomidorkami i fetą. 

Na jaką okazję?

Codzienny obiad, szybki lunch, randka z drugą połówką - makaron z pieczoną fetą i pomidorkami zawsze dobrze się sprawdza! Zaserwuj to danie dla swoich domowników lub gości, a zbierzesz same pochwały i prośby o przepis. Podzielisz się nim z bliskimi? Mamy nadzieję, że tak! 

Czy wiesz, że?

Nasze danie znane jest również jako makaron z tik toka. To właśnie na tej platformie internauci chętnie dzielili się swoimi wskazówkami na temat połączenia fety, pomidorków koktajlowych i ulubionej pasty. Zdarzyło Ci się oglądać filmiki na ten temat? Daj znać w komentarzu! 

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować makaron z pomidorkami i fetą? Śmiało to zrób! Możesz dorzucić do dania swoje ulubione warzywa, np. rukolę czy szpinak. Wybierz dodatki według własnych preferencji, a często wrócisz do naszego przepisu. Makaron z pieczoną fetą jest tak smaczny, że na długo zapada w pamięci.