Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

300 gramów

5 sztuk

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki, ser feta i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 1

Krok 2

Następnie zalej fixem Knorr wymieszanym z wodą, skrop oliwą z oliwek. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 20-25 minut.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 3

Krok 4

W trakcie pieczenia całość zamieszaj od czasu do czasu.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 4

Krok 5

Rozgnieć czosnek widelcem, pomidory i fetę wymieszaj w gorącym sosie, dodaj gorący makaron. Danie udekoruj listkami bazylii.

Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz dorzucić garść zielonych oliwek 

1

Opinie o przepisie

  • Kuba

    Kuba , 20.02.2024

    Prosty przepis i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z pieczoną fetą z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z pieczoną fetą z pomidorkamiMakaron z pieczoną fetą z pomidorkami

Wyśmienity obiad w pół godziny brzmi dla Ciebie jak abstrakcja? Nie z naszymi przepisami! Makaron z pomidorami i fetą to błyskawiczne danie. Proste, szybkie i niezwykle apetyczne. Przyrządź je według naszych wskazówek i ciesz się wybitną pozycją w swoim menu. Powodzenia! 

Dla kogo?

Makaron z fetą to niezwykle uniwersalne danie, więc przypadnie do gustu większości osób. Pamiętaj jednak, że ten ser jest dość słony, więc nie przesadzaj z jego ilością lub dodatkiem soli. Wszystkie proporcje zostały podane na liście składników na makaron z pomidorkami i fetą. 

Na jaką okazję?

Codzienny obiad, szybki lunch, randka z drugą połówką - makaron z pieczoną fetą i pomidorkami zawsze dobrze się sprawdza! Zaserwuj to danie dla swoich domowników lub gości, a zbierzesz same pochwały i prośby o przepis. Podzielisz się nim z bliskimi? Mamy nadzieję, że tak! 

Czy wiesz, że?

Nasze danie znane jest również jako makaron z tik toka. To właśnie na tej platformie internauci chętnie dzielili się swoimi wskazówkami na temat połączenia fety, pomidorków koktajlowych i ulubionej pasty. Zdarzyło Ci się oglądać filmiki na ten temat? Daj znać w komentarzu! 

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować makaron z pomidorkami i fetą? Śmiało to zrób! Możesz dorzucić do dania swoje ulubione warzywa, np. rukolę czy szpinak. Wybierz dodatki według własnych preferencji, a często wrócisz do naszego przepisu. Makaron z pieczoną fetą jest tak smaczny, że na długo zapada w pamięci.