Wege burger z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wege burger z pieczarkami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

7 gramów

25 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

250 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od bułek: do większej miski (w której będziesz zagniatać ciasto) wsyp drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, 3 łyżki letniego mleka (o temperaturze 36 – 40 ºC), zamieszaj, przykryj folią spożywczą lub kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Do niewielkiego garnka wlej resztę mleka i wodę, dodaj 3 pełne łyżki zupy grzybowej, zamieszaj i lekko podgrzej – tylko do połączenia się składników. 250 g mąki wymieszaj z łyżeczką soli. Do podrośniętych drożdży dodaj mąkę z solą, lekko przestudzony płyn 250 g mąki wymieszaj z łyżeczką soli, masło i zagnieć ciasto. Ciasto wyrabiaj przez 5 minut – dzięki temu gluten zacznie pracować i bułki będą bardziej elastyczne i puchate. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą lub kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 – 45 minut – powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Krok 2

Podrośnięte ciasto podziel na 4 kulki, lekko je spłacz i przełóż na wyłożoną papierem blachę. Przykryj je kuchenną ściereczką aby nie obeschły i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy bułki podrosną, posmaruj je jajkiem i posyp sezamem. Ustaw temperaturę piekarnika na 190 ºC (grzanie góra – dół) i od razu włóż bułki (do zimnego piekarnika – dzięki temu dodatkowo podrosną). Gdy piekarnik rozgrzeje się, piecz przez ok 20 – 25 minut. Bułki powinny być jasnobrązowe. Gotowe bułki wyjmij i wystudź.

Krok 3

Pieczarki: obierz grzyby ze skórki, ostrożnie wytnij i drobno pokrój ogonki, łyżeczką wydrąż środek – rób to spokojnie i powoli, uważając żeby nie przebić grzybów (wówczas podczas smażenia wycieknie ser). Ścianki nie powinny być zbyt cienkiego, bo nie będą trzymać kształtu. Jeśli brzegi są nierówne, delikatnie zetnij je ostrym nożem. Krawędzie grzybów powinny być w miarę równe, dzięki temu lepiej połączą się ze sobą podczas składania. Idealnie będzie, jeśli po przybliżeniu do siebie dwóch kapeluszy będą wyglądać jak dwie połówki. Na patelni rozgrzej klarowane masło, gdy się rozgrzeje, przełóż pieczarki wierzchem/kapeluszem do dołu i podsmaż przez 1 minutę (dzięki temu bardziej zmiękną), następnie zdejmij je z patelni i odstaw na później. Na tą samą patelnię dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i wydrążony środek z pieczarek + posiekane ogonki. Zamieszaj i duś przez 7 – 10 minut. Wystudź.

Krok 4

Do przestudzonego farszu dodaj pokrojoną mozzarellę oraz natkę pietruszki. Zamieszaj. Wydrążone pieczarki wypełnij farszem. Wyrównaj i złóż razem. W miseczce roztrzep jajko, w osobnych miseczkach wsyp mąkę i bułkę tartą. Złączone pieczarki obtocz najpierw w mące, następnie włóż do jajka a na koniec obsyp porządnie bułką tartą. Wstaw do lodówki na 15 – 20 minut (dzięki temu panierka dobrze się zlepi).

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej. Wyjmij z lodówki pieczarki, jeśli w wierzchu są wilgotne (bułka wciągnęła wilgoć z jajka) obsyp ponownie bułką tartą. Włóż pieczarki do oleju (powinno być go tyle aby pieczarki były zanurzone do połowy) i smaż z dwóch stron na średnim ogniu na złocisto brązowy kolor. Usmażone grzyby wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.

Krok 6

Upieczone bułki przekrój na pół. Posmaruj ulubionym sosem, następnie połóż warstwę ogórków, cebulę, upieczone pieczarki, dodaj sos, pomidor (opcjonalnie sałatę), ogórki i przykryj bułką. Pomiędzy warstwami poukładaj kawałki ostrej papryki. Podawaj od razu, gdy grzyby wystygną ser przestanie się ciągnąć

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wege burger z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wege burger z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wege burger z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wege burger z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wege burger z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wege burger z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wege burger z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wege burger z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej