Gulasz z białą fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z białą fasolą

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

101

heart
840 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

925 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

3 sztuki

1 sztuka

130 gramów

7 sztuk

2 łyżki

1.5 sztuki

1 szklanka

150 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fasolę zalej zimną wodą i pozostaw w misce na 2-3 godziny, następnie gotuj ją przez 50 min.

Gulasz z białą fasolą - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos: zawartość saszetki Knorr Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z wodą.

Gulasz z białą fasolą - Krok 2

Krok 3

Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Całość smaż przez 1 min, cały czas mieszając.

Gulasz z białą fasolą - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj cienkie plastry marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż chwilę razem. Zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj dobrze i duś przez ok. 10 min.

Gulasz z białą fasolą - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, posiekaną natkę i dokładnie mieszając, duś przez następne 3 min. Kaszę gryczaną ugotuj w/g instrukcji na opakowaniu. Gotowy gulasz podawaj z kaszą.

Gulasz z białą fasolą - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie jest bogate w błonnik. Wegański gulasz, dzięki kaszy gryczanej, jest również bogatym źródłem mikroelementów i witamin B2 i B6 - wpływających na prawidłową pracę układu nerwowego. Kaszę gryczaną w daniu możesz zamienić na brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron, a fasolę na soczewicę lub ciecierzycę. Gulasz wciąż będzie bogatym źródłem zarówno błonnika, jak i białka roślinnego.

3

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 24.05.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 05.10.2017

    Całość z fasola, smaczne. Rodzinka zachwycona gulaszem.Coool.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Kalinowski

    Rafal Kalinowski , 08.08.2017

    Petarda!!! Dodalam parę składników od siebie i na prawdę jestem w szoku!!! Oczywiście pozytywnie. Polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z białą fasoląGulasz z białą fasolą

Biała fasola doskonale sprawdza się jako składnik dań jednogarnkowych. Jej duże, smaczne nasiona są dodatkowo bardzo pożywne, dlatego chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie. Gulasz z białą fasolą to godny polecenia sposób na wykorzystanie tego strączkowego warzywa i przygotowanie bezmięsnego dania – jest pełen różnorodnych składników, zdrowy, smaczny i kolorowy. Dobrze nadawać się będzie np. odmiana Piękny Jaś, o dużych nasionach. Fasolę namocz w wodzie przez kilka godzin, następnie wymień wodę na świeżą i ugotuj warzywa do miękkości. W tym czasie podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz marchewkę, i zalej sosem gulaszowym. Duś wszystko przez chwilę, a na koniec dodaj ugotowaną fasolę, doprawiając świeżą natką pietruszki. Danie będzie znakomicie smakowało z kaszą gryczaną, zarówno paloną, jak i niepaloną, pasować będzie także brązowy ryż oraz makaron pełnoziarnisty. Zainspiruj się naszym przepisem i spróbuj, jak wspaniale smakuje pożywny gulasz z białą fasolą.