Składniki
120 gramów
3 sztuki
1 sztuka
130 gramów
7 sztuk
2 łyżki
1.5 sztuki
1 szklanka
150 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fasolę zalej zimną wodą i pozostaw w misce na 2-3 godziny, następnie gotuj ją przez 50 min.
Krok 2
Przygotuj sos: zawartość saszetki Knorr Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z wodą.
Krok 3
Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Całość smaż przez 1 min, cały czas mieszając.
Krok 4
Następnie dodaj cienkie plastry marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż chwilę razem. Zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj dobrze i duś przez ok. 10 min.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, posiekaną natkę i dokładnie mieszając, duś przez następne 3 min. Kaszę gryczaną ugotuj w/g instrukcji na opakowaniu. Gotowy gulasz podawaj z kaszą.
Dobra rada:
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie jest bogate w błonnik. Wegański gulasz, dzięki kaszy gryczanej, jest również bogatym źródłem mikroelementów i witamin B2 i B6 - wpływających na prawidłową pracę układu nerwowego. Kaszę gryczaną w daniu możesz zamienić na brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron, a fasolę na soczewicę lub ciecierzycę. Gulasz wciąż będzie bogatym źródłem zarówno błonnika, jak i białka roślinnego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z białą fasolą
Biała fasola doskonale sprawdza się jako składnik dań jednogarnkowych. Jej duże, smaczne nasiona są dodatkowo bardzo pożywne, dlatego chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie. Gulasz z białą fasolą to godny polecenia sposób na wykorzystanie tego strączkowego warzywa i przygotowanie bezmięsnego dania – jest pełen różnorodnych składników, zdrowy, smaczny i kolorowy. Dobrze nadawać się będzie np. odmiana Piękny Jaś, o dużych nasionach. Fasolę namocz w wodzie przez kilka godzin, następnie wymień wodę na świeżą i ugotuj warzywa do miękkości. W tym czasie podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz marchewkę, i zalej sosem gulaszowym. Duś wszystko przez chwilę, a na koniec dodaj ugotowaną fasolę, doprawiając świeżą natką pietruszki. Danie będzie znakomicie smakowało z kaszą gryczaną, zarówno paloną, jak i niepaloną, pasować będzie także brązowy ryż oraz makaron pełnoziarnisty. Zainspiruj się naszym przepisem i spróbuj, jak wspaniale smakuje pożywny gulasz z białą fasolą.