
Składniki
120 gramów
3 sztuki
1 sztuka
130 gramów
7 sztuk
2 łyżki
1.5 sztuki
1 szklanka
150 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fasolę zalej zimną wodą i pozostaw w misce na 2-3 godziny, następnie gotuj ją przez 50 min.

Krok 2
Przygotuj sos: zawartość saszetki Knorr Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z wodą.

Krok 3
Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Całość smaż przez 1 min, cały czas mieszając.

Krok 4
Następnie dodaj cienkie plastry marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż chwilę razem. Zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj dobrze i duś przez ok. 10 min.

Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, posiekaną natkę i dokładnie mieszając, duś przez następne 3 min. Kaszę gryczaną ugotuj w/g instrukcji na opakowaniu. Gotowy gulasz podawaj z kaszą.


Dobra rada:
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie jest bogate w błonnik. Wegański gulasz, dzięki kaszy gryczanej, jest również bogatym źródłem mikroelementów i witamin B2 i B6 - wpływających na prawidłową pracę układu nerwowego. Kaszę gryczaną w daniu możesz zamienić na brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron, a fasolę na soczewicę lub ciecierzycę. Gulasz wciąż będzie bogatym źródłem zarówno błonnika, jak i białka roślinnego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z białą fasolą
Biała fasola doskonale sprawdza się jako składnik dań jednogarnkowych. Jej duże, smaczne nasiona są dodatkowo bardzo pożywne, dlatego chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie. Gulasz z białą fasolą to godny polecenia sposób na wykorzystanie tego strączkowego warzywa i przygotowanie bezmięsnego dania – jest pełen różnorodnych składników, zdrowy, smaczny i kolorowy. Dobrze nadawać się będzie np. odmiana Piękny Jaś, o dużych nasionach. Fasolę namocz w wodzie przez kilka godzin, następnie wymień wodę na świeżą i ugotuj warzywa do miękkości. W tym czasie podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz marchewkę, i zalej sosem gulaszowym. Duś wszystko przez chwilę, a na koniec dodaj ugotowaną fasolę, doprawiając świeżą natką pietruszki. Danie będzie znakomicie smakowało z kaszą gryczaną, zarówno paloną, jak i niepaloną, pasować będzie także brązowy ryż oraz makaron pełnoziarnisty. Zainspiruj się naszym przepisem i spróbuj, jak wspaniale smakuje pożywny gulasz z białą fasolą.