
Składniki
120 gramów
3 sztuki
1 sztuka
130 gramów
7 sztuk
2 łyżki
1.5 sztuki
1 szklanka
150 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fasolę zalej zimną wodą i pozostaw w misce na 2-3 godziny, następnie gotuj ją przez 50 min.
Krok 2
Przygotuj sos: zawartość saszetki Knorr Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z wodą.
Krok 3
Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Całość smaż przez 1 min, cały czas mieszając.
Krok 4
Następnie dodaj cienkie plastry marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż chwilę razem. Zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj dobrze i duś przez ok. 10 min.
Krok 5
Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, posiekaną natkę i dokładnie mieszając, duś przez następne 3 min. Kaszę gryczaną ugotuj w/g instrukcji na opakowaniu. Gotowy gulasz podawaj z kaszą.
Dobra rada:
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie jest bogate w błonnik. Wegański gulasz, dzięki kaszy gryczanej, jest również bogatym źródłem mikroelementów i witamin B2 i B6 - wpływających na prawidłową pracę układu nerwowego. Kaszę gryczaną w daniu możesz zamienić na brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron, a fasolę na soczewicę lub ciecierzycę. Gulasz wciąż będzie bogatym źródłem zarówno błonnika, jak i białka roślinnego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Gulasz węgierski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z białą fasolą
Biała fasola doskonale sprawdza się jako składnik dań jednogarnkowych. Jej duże, smaczne nasiona są dodatkowo bardzo pożywne, dlatego chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie. Gulasz z białą fasolą to godny polecenia sposób na wykorzystanie tego strączkowego warzywa i przygotowanie bezmięsnego dania – jest pełen różnorodnych składników, zdrowy, smaczny i kolorowy. Dobrze nadawać się będzie np. odmiana Piękny Jaś, o dużych nasionach. Fasolę namocz w wodzie przez kilka godzin, następnie wymień wodę na świeżą i ugotuj warzywa do miękkości. W tym czasie podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz marchewkę, i zalej sosem gulaszowym. Duś wszystko przez chwilę, a na koniec dodaj ugotowaną fasolę, doprawiając świeżą natką pietruszki. Danie będzie znakomicie smakowało z kaszą gryczaną, zarówno paloną, jak i niepaloną, pasować będzie także brązowy ryż oraz makaron pełnoziarnisty. Zainspiruj się naszym przepisem i spróbuj, jak wspaniale smakuje pożywny gulasz z białą fasolą.