Gulasz z białą fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z białą fasolą

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

101

heart
843 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

932 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

3 sztuki

1 sztuka

130 gramów

7 sztuk

2 łyżki

1.5 sztuki

1 szklanka

150 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fasolę zalej zimną wodą i pozostaw w misce na 2-3 godziny, następnie gotuj ją przez 50 min.

Gulasz z białą fasolą - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos: zawartość saszetki Knorr Naturalnie Smaczne! Gulasz wymieszaj z wodą.

Gulasz z białą fasolą - Krok 2

Krok 3

Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Całość smaż przez 1 min, cały czas mieszając.

Gulasz z białą fasolą - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj cienkie plastry marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż chwilę razem. Zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj dobrze i duś przez ok. 10 min.

Gulasz z białą fasolą - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, posiekaną natkę i dokładnie mieszając, duś przez następne 3 min. Kaszę gryczaną ugotuj w/g instrukcji na opakowaniu. Gotowy gulasz podawaj z kaszą.

Gulasz z białą fasolą - Krok 5
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie jest bogate w błonnik. Wegański gulasz, dzięki kaszy gryczanej, jest również bogatym źródłem mikroelementów i witamin B2 i B6 - wpływających na prawidłową pracę układu nerwowego. Kaszę gryczaną w daniu możesz zamienić na brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron, a fasolę na soczewicę lub ciecierzycę. Gulasz wciąż będzie bogatym źródłem zarówno błonnika, jak i białka roślinnego.

3

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 24.05.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 05.10.2017

    Całość z fasola, smaczne. Rodzinka zachwycona gulaszem.Coool.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Kalinowski

    Rafal Kalinowski , 08.08.2017

    Petarda!!! Dodalam parę składników od siebie i na prawdę jestem w szoku!!! Oczywiście pozytywnie. Polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z białą fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z białą fasoląGulasz z białą fasolą

Biała fasola doskonale sprawdza się jako składnik dań jednogarnkowych. Jej duże, smaczne nasiona są dodatkowo bardzo pożywne, dlatego chętnie sięgają po nie weganie i wegetarianie. Gulasz z białą fasolą to godny polecenia sposób na wykorzystanie tego strączkowego warzywa i przygotowanie bezmięsnego dania – jest pełen różnorodnych składników, zdrowy, smaczny i kolorowy. Dobrze nadawać się będzie np. odmiana Piękny Jaś, o dużych nasionach. Fasolę namocz w wodzie przez kilka godzin, następnie wymień wodę na świeżą i ugotuj warzywa do miękkości. W tym czasie podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz marchewkę, i zalej sosem gulaszowym. Duś wszystko przez chwilę, a na koniec dodaj ugotowaną fasolę, doprawiając świeżą natką pietruszki. Danie będzie znakomicie smakowało z kaszą gryczaną, zarówno paloną, jak i niepaloną, pasować będzie także brązowy ryż oraz makaron pełnoziarnisty. Zainspiruj się naszym przepisem i spróbuj, jak wspaniale smakuje pożywny gulasz z białą fasolą.