Gulasz z kapustą pekińską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z kapustą pekińską

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

25

heart
792 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

731 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1091 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

3 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Również paprykę pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj.

Gulasz z kapustą pekińską - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie, aż do zarumienienia. Przełóż na talerz.

Gulasz z kapustą pekińską - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym tłuszczu krótko podsmaż warzywa, dodaj przecier pomidorowy, wodę oraz saszetkę Naturalnie Smaczne! Gulasz. Wymieszaj.

Gulasz z kapustą pekińską - Krok 3

Krok 4

Podsmażone mięso przełóż z powrotem do warzyw i duś pod przykryciem przez ok. 30 min., mieszając od czasu do czasu (do miękkości warzyw i mięsa). Podawaj z ugotowanym brązowym ryżem.

Gulasz z kapustą pekińską - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
To danie polecane jest wszystkim osobom dbającym o szczupłą sylwetkę, ponieważ każda porcja dostarcza ponad 250 g warzyw i aż 13 g błonnika. Jeżeli jesteś weganinem, zamiast mięsa możesz użyć nasion roślin strączkowych - soczewicy lub cieciorki.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 24.05.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pajor

    Beata Pajor , 13.10.2019

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z kapustą pekińskąGulasz z kapustą pekińską

Gulasz, klasycznie przyrządzany z mięsa wołowego, ma także wiele wersji fit. Ta z kurczakiem i kapustą pekińską jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Znajdziesz w nim udaną kompozycję delikatnego drobiowego mięsa, kolorowej papryki i kapusty pekińskiej, duszonych w gulaszowym sosie. Pokrój wszystkie składniki na podobnej wielkości kawałki, a mięso podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, by się zarumieniło. Nie musi być dokładnie usmażone, ponieważ będzie jeszcze duszone w sosie. Następnie zdejmij kawałki kurczaka z patelni i przełóż na nią warzywa. Podsmażaj je przez chwilę, a potem zalej sosem i dodaj kurczaka. Przykryj danie i duś na małym ogniu do momentu, aż warzywa i mięsa zmiękną, sos zgęstnieje i wszystkie smaki oraz zapachy dokładnie się przenikną. Pożywny gulasz z kapustą pekińską serwuj z brązowym ryżem, który dzięki nieoczyszczonym z łusek ziarnom jest zdrowszą opcją niż popularny biały. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!