Gulasz z kapustą pekińską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z kapustą pekińską

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

25

heart
796 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

3 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Również paprykę pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj.

Gulasz z kapustą pekińską - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie, aż do zarumienienia. Przełóż na talerz.

Gulasz z kapustą pekińską - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym tłuszczu krótko podsmaż warzywa, dodaj przecier pomidorowy, wodę oraz saszetkę Naturalnie Smaczne! Gulasz. Wymieszaj.

Gulasz z kapustą pekińską - Krok 3

Krok 4

Podsmażone mięso przełóż z powrotem do warzyw i duś pod przykryciem przez ok. 30 min., mieszając od czasu do czasu (do miękkości warzyw i mięsa). Podawaj z ugotowanym brązowym ryżem.

Gulasz z kapustą pekińską - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
To danie polecane jest wszystkim osobom dbającym o szczupłą sylwetkę, ponieważ każda porcja dostarcza ponad 250 g warzyw i aż 13 g błonnika. Jeżeli jesteś weganinem, zamiast mięsa możesz użyć nasion roślin strączkowych - soczewicy lub cieciorki.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 24.05.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pajor

    Beata Pajor , 13.10.2019

    Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z kapustą pekińską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z kapustą pekińskąGulasz z kapustą pekińską

Gulasz, klasycznie przyrządzany z mięsa wołowego, ma także wiele wersji fit. Ta z kurczakiem i kapustą pekińską jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Znajdziesz w nim udaną kompozycję delikatnego drobiowego mięsa, kolorowej papryki i kapusty pekińskiej, duszonych w gulaszowym sosie. Pokrój wszystkie składniki na podobnej wielkości kawałki, a mięso podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, by się zarumieniło. Nie musi być dokładnie usmażone, ponieważ będzie jeszcze duszone w sosie. Następnie zdejmij kawałki kurczaka z patelni i przełóż na nią warzywa. Podsmażaj je przez chwilę, a potem zalej sosem i dodaj kurczaka. Przykryj danie i duś na małym ogniu do momentu, aż warzywa i mięsa zmiękną, sos zgęstnieje i wszystkie smaki oraz zapachy dokładnie się przenikną. Pożywny gulasz z kapustą pekińską serwuj z brązowym ryżem, który dzięki nieoczyszczonym z łusek ziarnom jest zdrowszą opcją niż popularny biały. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!