Ryż z brukselką i kurczakiem - pierś: w sosie | Przepisy.pl pixel

Kurczak z brukselką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

761 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz brukselkę i podziel na pojedyncze listki. Gotuj 3 minuty w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2

Pokrój kurczaka w paski. Podsmaż przez 5 minut na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Fix Schab a' la Stroganoff rozmieszaj w 300 mililitrach zimnej wody. Dodaj do kurczaka i gotuj 10 minut.

Krok 4

Pod koniec dodaj przygotowaną brukselkę i wymieszaj. Podawaj danie np. z ryżem, oprószone oregano.

1

Opinie o przepisie

  • joasia p

    joasia p , 18.11.2019

    Bardzo smaczne i proste w wykonaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak curry
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z brukselkąKurczak z brukselką

Brukselka bardzo często używana jest to przyrządzenia zupy jarzynowej. Przekonaj się, że warto wypróbować, jak to niewielkie warzywo sprawdzi się w nieco innej odsłonie i przygotuj kurczaka z brukselką. Wybierając odpowiednie warzywa, sięgaj po te niewielkie, które po dotknięciu będą wydawały się najtwardsze. Najczęściej brukselki gotuje się w całości, w formie zwartych główek. Jednak kiedy rozdzielisz je na pojedyncze liście, lepiej połączą się z resztą składników dania i zyskasz czas na ich krótkim gotowaniu – już po kilku minutach będą gotowe do zjedzenia. Paski kurczaka podsmaż na patelni, a następnie zalej sosem i duś przez chwilę. Zamiast filetu sprawdzi się także obrane mięso z udek. Na końcu wymieszaj je z liśćmi brukselki. Jako dodatek do dania podaj biały lub brązowy ryż, który możesz przyozdobić świeżymi ziołami, dobrze smakować będzie również z ziemniaczanym purée i kolorowym zestawem surówek. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak łatwo przygotujesz to smaczne danie z brukselką!