Ryż z brukselką i kurczakiem - pierś: w sosie | Przepisy.pl pixel

Kurczak z brukselką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

669 osób wydrukowało

Pobierz pdf

777 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz brukselkę i podziel na pojedyncze listki. Gotuj 3 minuty w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2

Pokrój kurczaka w paski. Podsmaż przez 5 minut na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Fix Schab a' la Stroganoff rozmieszaj w 300 mililitrach zimnej wody. Dodaj do kurczaka i gotuj 10 minut.

Krok 4

Pod koniec dodaj przygotowaną brukselkę i wymieszaj. Podawaj danie np. z ryżem, oprószone oregano.

1

Opinie o przepisie

  • joasia p

    joasia p , 18.11.2019

    Bardzo smaczne i proste w wykonaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Wrapy klasyczne - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z brukselkąKurczak z brukselką

Brukselka bardzo często używana jest to przyrządzenia zupy jarzynowej. Przekonaj się, że warto wypróbować, jak to niewielkie warzywo sprawdzi się w nieco innej odsłonie i przygotuj kurczaka z brukselką. Wybierając odpowiednie warzywa, sięgaj po te niewielkie, które po dotknięciu będą wydawały się najtwardsze. Najczęściej brukselki gotuje się w całości, w formie zwartych główek. Jednak kiedy rozdzielisz je na pojedyncze liście, lepiej połączą się z resztą składników dania i zyskasz czas na ich krótkim gotowaniu – już po kilku minutach będą gotowe do zjedzenia. Paski kurczaka podsmaż na patelni, a następnie zalej sosem i duś przez chwilę. Zamiast filetu sprawdzi się także obrane mięso z udek. Na końcu wymieszaj je z liśćmi brukselki. Jako dodatek do dania podaj biały lub brązowy ryż, który możesz przyozdobić świeżymi ziołami, dobrze smakować będzie również z ziemniaczanym purée i kolorowym zestawem surówek. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak łatwo przygotujesz to smaczne danie z brukselką!