KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

25 dekagramów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek udka nacieramy solą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w półksiężyce i dodajemy do nich łyżkę oleju (z czosnkiem i bazylią - w moim przypadku) i rozmaryn i mieszamy.

Krok 2

Cebulę kroimy w półksiężyce, fasolkę na mniejsze części a marchew w grubsze plastry.Kurczaka podsmażamy na oleju (z dodatkiem czosnku - u mnie) następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy papryką odrobiną czosnku (z kulinarnych inspiracji Kamis) oraz tymiankiem.

Krok 3

Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy warzywa. Wcześniej jednak na ten tłuszcz dajemy 2 łyżki miodu. Warzywa podsmażaj około 5 minut. Następnie wysyp je wokół kurczaka. Na wszystko poukładaj ziemniaki i daj do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej