KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

25 dekagramów

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek udka nacieramy solą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w półksiężyce i dodajemy do nich łyżkę oleju (z czosnkiem i bazylią - w moim przypadku) i rozmaryn i mieszamy.

Krok 2

Cebulę kroimy w półksiężyce, fasolkę na mniejsze części a marchew w grubsze plastry.Kurczaka podsmażamy na oleju (z dodatkiem czosnku - u mnie) następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy papryką odrobiną czosnku (z kulinarnych inspiracji Kamis) oraz tymiankiem.

Krok 3

Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy warzywa. Wcześniej jednak na ten tłuszcz dajemy 2 łyżki miodu. Warzywa podsmażaj około 5 minut. Następnie wysyp je wokół kurczaka. Na wszystko poukładaj ziemniaki i daj do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej