Pieczony kurczak z sezamem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z sezamem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj Fix Knorr z olejem sezamowym i sosem sojowym. Dodaj miód, sok z pomarańczy oraz posiekaną kolendrę.

Krok 2

Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Małe kukurydze przekrój wzdłuż na pół.

Krok 3

Do woreczka do pieczenia włóż umyte pałki oraz warzywa. Następnie wlej przygotowaną marynatę i zepnij woreczek dołączoną do opakowania spinką.

Krok 4

Potrząśnij delikatnie zapiętym woreczkiem, aby wymieszać jego zawartość. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C ok. 50 minut. Upieczone pałki podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z sezamem i warzywamiPieczony kurczak z sezamem i warzywami

Pieczony kurczak z sezamem i warzywami nawiązuje do dań kuchni chińskiej. Przyrządza się go z udek drobiowych, które nabierają głębokiego smaku dzięki słodko-pikantnej marynacie. Składają się na nią miód, sok pomarańczowy, olej sezamowy, sos sojowy, świeża kolendra oraz przyprawy. Umieszczone w specjalnym woreczku do pieczenia mięso z warzywami – papryką, cebulą oraz kukurydzą – zalej marynatą i szczelnie zamknięte włóż do piekarnika. Pamiętaj, by wcześniej potrząsnąć całością i zmieszać kurczaka oraz dodatki z zalewą. Kiedy potrawa będzie już gotowa, posyp ją sezamem. Serwuj danie z ryżem lub makaronem ryżowym albo sojowym. Możesz go wcześniej delikatnie podsmażyć w woku z dodatkiem sosu słodko-pikantnego chili. Pieczony kurczak z sezamem i warzywami będzie smaczny zaserwowany z sałatką z kiełków bambusa, najlepiej posypaną prażoną cebulką. Z warzywnych dodatków sprawdzi się też fasolka szparagowa ze smażonym tofu. Tak przyrządzonego kurczaka serwuj na obiad lub ciepłą kolację. Zapoznaj się z naszym przepisem.