Pieczony kurczak z sezamem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z sezamem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj Fix Knorr z olejem sezamowym i sosem sojowym. Dodaj miód, sok z pomarańczy oraz posiekaną kolendrę.

Krok 2

Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Małe kukurydze przekrój wzdłuż na pół.

Krok 3

Do woreczka do pieczenia włóż umyte pałki oraz warzywa. Następnie wlej przygotowaną marynatę i zepnij woreczek dołączoną do opakowania spinką.

Krok 4

Potrząśnij delikatnie zapiętym woreczkiem, aby wymieszać jego zawartość. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C ok. 50 minut. Upieczone pałki podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z sezamem i warzywamiPieczony kurczak z sezamem i warzywami

Pieczony kurczak z sezamem i warzywami nawiązuje do dań kuchni chińskiej. Przyrządza się go z udek drobiowych, które nabierają głębokiego smaku dzięki słodko-pikantnej marynacie. Składają się na nią miód, sok pomarańczowy, olej sezamowy, sos sojowy, świeża kolendra oraz przyprawy. Umieszczone w specjalnym woreczku do pieczenia mięso z warzywami – papryką, cebulą oraz kukurydzą – zalej marynatą i szczelnie zamknięte włóż do piekarnika. Pamiętaj, by wcześniej potrząsnąć całością i zmieszać kurczaka oraz dodatki z zalewą. Kiedy potrawa będzie już gotowa, posyp ją sezamem. Serwuj danie z ryżem lub makaronem ryżowym albo sojowym. Możesz go wcześniej delikatnie podsmażyć w woku z dodatkiem sosu słodko-pikantnego chili. Pieczony kurczak z sezamem i warzywami będzie smaczny zaserwowany z sałatką z kiełków bambusa, najlepiej posypaną prażoną cebulką. Z warzywnych dodatków sprawdzi się też fasolka szparagowa ze smażonym tofu. Tak przyrządzonego kurczaka serwuj na obiad lub ciepłą kolację. Zapoznaj się z naszym przepisem.