
Składniki
ciasto:
12 gramów
350 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
125 mililitrów
25 mililitrów
dodatki:
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski wlej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Krok 2
Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczką. Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.

Krok 4
Cebulę, ogórka oraz paprykę pokrój w plastry. Przygotuj sos pomidorowy (zobacz przepis na sos do pizzy na przepisy.pl)

Krok 5
Na rozwałkowane ciasto nałóż sos, następnie oprósz delikatnie wegańską alternatywą dla sera, nałóż cebulę, paprykę, Magic Mince The Vegetarian Butcher oraz ogórka i ponownie oprósz wegańską alternatywą dla sera. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C przez ok. 8-10 minut.


Dobra rada:
Możesz po upieczeniu udekorować pizzę świeżymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Magic Mince The Vegetarian Butcher
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska pizza
Dobra pora na pizzę jest zawsze! Podać ją można w ramach obiadu, by przełamać żywieniową rutynę, ale świetnie sprawdzi się także w roli gorącego poczęstunku podczas wieczornych imprez. Jeśli zapraszasz większą liczbę gości, nie zapomnij o tym, że każdy z nich może mieć inne preferencje żywieniowe. Wegańska pizza wiejska musi znaleźć się na stole obowiązkowo!
Dla kogo?
Posmakuje nie tylko weganom i wegetarianom. Roślinny zamiennik mięsa, który proponujemy w przepisie, sprawi, że nawet najwięksi fani salami, szynki czy boczku z apetytem sięgną po kolejny kawałek wiejskiej pizzy w wersji wegańskiej.
Na jaką okazję?
Z odpowiednim menu każde przyjęcie będzie udane! Pizza wiejska wegańska to przysmak, na który goście będą czekać z niecierpliwością, a danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Czy wiesz, że?
By pizzę wiejską faktycznie można było nazwać wegańską, skorzystaj z roślinnej alternatywy serów.
Dla urozmaicenia:
Wegańską pizzę wiejską podać możesz również w wersji mini. Wystarczy, że podzielisz ciasto na mniejsze porcje, by uzyskać poręczne i wygodne w jedzeniu pizzerinki.