Pizza wegetariańska - przepis: wegańskie składniki | Przepisy.pl pixel

Wegańska pizza

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

12 gramów

350 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

25 mililitrów

dodatki:

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski wlej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Wegańska pizza - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Wegańska pizza - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczką. Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.

Wegańska pizza - Krok 3

Krok 4

Cebulę, ogórka oraz paprykę pokrój w plastry. Przygotuj sos pomidorowy (zobacz przepis na sos do pizzy na przepisy.pl)

Wegańska pizza - Krok 4

Krok 5

Na rozwałkowane ciasto nałóż sos, następnie oprósz delikatnie wegańską alternatywą dla sera, nałóż cebulę, paprykę, roślinne mięso mielone oraz ogórka i ponownie oprósz wegańską alternatywą dla sera. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C przez ok. 8-10 minut.

Wegańska pizza - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz po upieczeniu udekorować pizzę świeżymi listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańska pizzaWegańska pizza

Dobra pora na pizzę jest zawsze! Podać ją można w ramach obiadu, by przełamać żywieniową rutynę, ale świetnie sprawdzi się także w roli gorącego poczęstunku podczas wieczornych imprez. Jeśli zapraszasz większą liczbę gości, nie zapomnij o tym, że każdy z nich może mieć inne preferencje żywieniowe. Wegańska pizza wiejska musi znaleźć się na stole obowiązkowo!

Dla kogo?

Posmakuje nie tylko weganom i wegetarianom. Roślinny zamiennik mięsa, który proponujemy w przepisie, sprawi, że nawet najwięksi fani salami, szynki czy boczku z apetytem sięgną po kolejny kawałek wiejskiej pizzy w wersji wegańskiej.

Na jaką okazję?

Z odpowiednim menu każde przyjęcie będzie udane! Pizza wiejska wegańska to przysmak, na który goście będą czekać z niecierpliwością, a danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Czy wiesz, że?

By pizzę wiejską faktycznie można było nazwać wegańską, skorzystaj z roślinnej alternatywy serów.

Dla urozmaicenia:

Wegańską pizzę wiejską podać możesz również w wersji mini. Wystarczy, że podzielisz ciasto na mniejsze porcje, by uzyskać poręczne i wygodne w jedzeniu pizzerinki.