
Składniki
ciasto:
12 gramów
350 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
125 mililitrów
25 mililitrów
dodatki:
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski wlej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Krok 2
Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczką. Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.

Krok 4
Cebulę, ogórka oraz paprykę pokrój w plastry. Przygotuj sos pomidorowy (zobacz przepis na sos do pizzy na przepisy.pl)

Krok 5
Na rozwałkowane ciasto nałóż sos, następnie oprósz delikatnie wegańską alternatywą dla sera, nałóż cebulę, paprykę, roślinne mięso mielone oraz ogórka i ponownie oprósz wegańską alternatywą dla sera. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C przez ok. 8-10 minut.


Dobra rada:
Możesz po upieczeniu udekorować pizzę świeżymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska pizza
Dobra pora na pizzę jest zawsze! Podać ją można w ramach obiadu, by przełamać żywieniową rutynę, ale świetnie sprawdzi się także w roli gorącego poczęstunku podczas wieczornych imprez. Jeśli zapraszasz większą liczbę gości, nie zapomnij o tym, że każdy z nich może mieć inne preferencje żywieniowe. Wegańska pizza wiejska musi znaleźć się na stole obowiązkowo!
Dla kogo?
Posmakuje nie tylko weganom i wegetarianom. Roślinny zamiennik mięsa, który proponujemy w przepisie, sprawi, że nawet najwięksi fani salami, szynki czy boczku z apetytem sięgną po kolejny kawałek wiejskiej pizzy w wersji wegańskiej.
Na jaką okazję?
Z odpowiednim menu każde przyjęcie będzie udane! Pizza wiejska wegańska to przysmak, na który goście będą czekać z niecierpliwością, a danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Czy wiesz, że?
By pizzę wiejską faktycznie można było nazwać wegańską, skorzystaj z roślinnej alternatywy serów.
Dla urozmaicenia:
Wegańską pizzę wiejską podać możesz również w wersji mini. Wystarczy, że podzielisz ciasto na mniejsze porcje, by uzyskać poręczne i wygodne w jedzeniu pizzerinki.