
Składniki
150 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w rondlu.
Krok 2
Dodaj komosę, smaż jeszcze jedną minutę, następnie zalej wodą i gotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Ogórka umyj i pokrój na mniejszą kostkę. Ciecierzycę odcedź. Z granatu oddziel same pestki.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, octem oraz trzema łyżkami wody. Wymieszaj sałatkę z przygotowanym dressingiem i podawaj np. w słoikach. Posyp sezamem.

Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać porwane listki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejInne przepisy
Orientalna sałatka z komosą
Pomysłów na sałatki znajdziesz bez liku. Skomponowane z rozmaitych dodatków, zachwycają smakiem i wyglądem. Dziś postaw na azjatyckie smaki! Polecamy wypróbować rewelacyjny przepis na orientalną sałatkę z komosą. Brzmi apetycznie? Zapewniamy, że tak też smakuje!
Dla kogo?
Dla każdego, kto szuka inspiracji na mniej klasyczne potrawy. Orientalna sałatka z komosą bardzo dobrze wpisuje się w ten nurt.
Na jaką okazję?
Sałatkę z komosą przygotuj wcześniej i weź ze sobą w podróż – to znakomita propozycja na pyszny lunch. Smacznego!
Czy wiesz, że?
Z punktu widzenia botaniki quinoa (komosa ryżowa) nie jest zbożem, lecz bliską krewną szpinaku, buraka i boćwiny. To wytrzymała roślina, zdolna przetrwać mrozy, susze i porywy silnego wiatru, nie wymaga również intensywnego nawożenia.
Dla urozmaicenia:
Do orientalnej sałatki z komosą będzie pasować rukola. Jej ostry smak idealnie zbalansuje słodycz granatu.