Orientalna sałatka z komosą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalna sałatka z komosą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w rondlu.

Krok 2

Dodaj komosę, smaż jeszcze jedną minutę, następnie zalej wodą i gotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Ogórka umyj i pokrój na mniejszą kostkę. Ciecierzycę odcedź. Z granatu oddziel same pestki.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, octem oraz trzema łyżkami wody. Wymieszaj sałatkę z przygotowanym dressingiem i podawaj np. w słoikach. Posyp sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać porwane listki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalna sałatka z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalna sałatka z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalna sałatka z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalna sałatka z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalna sałatka z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalna sałatka z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalna sałatka z komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalna sałatka z komosą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalna sałatka z komosąOrientalna sałatka z komosą

Pomysłów na sałatki znajdziesz bez liku. Skomponowane z rozmaitych dodatków, zachwycają smakiem i wyglądem. Dziś postaw na azjatyckie smaki! Polecamy wypróbować rewelacyjny przepis na orientalną sałatkę z komosą. Brzmi apetycznie? Zapewniamy, że tak też smakuje!

Dla kogo?

Dla każdego, kto szuka inspiracji na mniej klasyczne potrawy. Orientalna sałatka z komosą bardzo dobrze wpisuje się w ten nurt.

Na jaką okazję?

Sałatkę z komosą przygotuj wcześniej i weź ze sobą w podróż – to znakomita propozycja na pyszny lunch. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Z punktu widzenia botaniki quinoa (komosa ryżowa) nie jest zbożem, lecz bliską krewną szpinaku, buraka i boćwiny. To wytrzymała roślina, zdolna przetrwać mrozy, susze i porywy silnego wiatru, nie wymaga również intensywnego nawożenia.

Dla urozmaicenia:

Do orientalnej sałatki z komosą będzie pasować rukola. Jej ostry smak idealnie zbalansuje słodycz granatu.