Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
135 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

40 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz oddzielnie ciecierzycę i soczewicę w trzech objętościach wody na 12h.

Krok 2

Cebulę bardzo drobno posiekaj i smaż na oleju w dużym rondlu z dodatkiem tymianku i liścia laurowego.

Krok 3

Odcedź soczewicę i ciecierzycę. Dodaj ciecierzycę do rondla i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 4

Wlej litr wody, dodaj kostki Knorr i duś powoli pod przykryciem ok 90 minut. W między czasie jeśli zajdzie taka konieczność wlej szklankę wody.

Krok 5

W momencie kiedy ciecierzyca zmięknie dodaj odcedzoną soczewicę oraz mleko kokosowe. Gotuj kolejne 15 minut pod przykryciem. Dal powinien być gęsty i lekko kleisty.

Krok 6

Kolendrę posiekaj i w momencie podawania posyp dal świeżymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dal podawaj z brązowym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnymDal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym

Polska kuchnia słynie z wybornych pierogów. We Francji należy skosztować wybitnych serów, a każdy wypad do Włoch musi uwzględniać degustację lokalnej pizzy i makaronów. Z kolei dal to wizytówka indyjskich kulinariów, które kojarzone są z intensywnymi aromatami i ogromem niezrównanych przypraw. W naszym przepisie na dal w bulionie warzywnym nie zabraknie też roślin strączkowych i napoju kokosowego.

Dla kogo?

Zadowoleni będą wszyscy fani warzywnych potraw jednogarnkowych. Wydobywający się z kuchni apetyczny zapach skutecznie rozbudzi apetyt.

Na jaką okazję?

Dal z ciecierzycą i soczewicą to idealna propozycja na codzienny obiad. Jego atrakcyjny, kolorowy wygląd wspaniale urozmaici jesienny i zimowy jadłospis.

Czy wiesz, że?

Soczewica, pochodząca z Afryki Północnej i Azji, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości. Rozróżnia się dziesiątki jej odmian – w kuchniach szczególnym uznaniem cieszą się czerwona, zielona, żółta i czarna.

Dla urozmaicenia:

Dal z ciecierzycą i soczewicą w bulionie można podawać z pitą, chlebkiem naan lub smażonymi na patelni plackami roti. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie frytek z batatów i selera.