Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
135 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

40 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz oddzielnie ciecierzycę i soczewicę w trzech objętościach wody na 12h.

Krok 2

Cebulę bardzo drobno posiekaj i smaż na oleju w dużym rondlu z dodatkiem tymianku i liścia laurowego.

Krok 3

Odcedź soczewicę i ciecierzycę. Dodaj ciecierzycę do rondla i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 4

Wlej litr wody, dodaj kostki Knorr i duś powoli pod przykryciem ok 90 minut. W między czasie jeśli zajdzie taka konieczność wlej szklankę wody.

Krok 5

W momencie kiedy ciecierzyca zmięknie dodaj odcedzoną soczewicę oraz mleko kokosowe. Gotuj kolejne 15 minut pod przykryciem. Dal powinien być gęsty i lekko kleisty.

Krok 6

Kolendrę posiekaj i w momencie podawania posyp dal świeżymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dal podawaj z brązowym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnymDal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym

Polska kuchnia słynie z wybornych pierogów. We Francji należy skosztować wybitnych serów, a każdy wypad do Włoch musi uwzględniać degustację lokalnej pizzy i makaronów. Z kolei dal to wizytówka indyjskich kulinariów, które kojarzone są z intensywnymi aromatami i ogromem niezrównanych przypraw. W naszym przepisie na dal w bulionie warzywnym nie zabraknie też roślin strączkowych i napoju kokosowego.

Dla kogo?

Zadowoleni będą wszyscy fani warzywnych potraw jednogarnkowych. Wydobywający się z kuchni apetyczny zapach skutecznie rozbudzi apetyt.

Na jaką okazję?

Dal z ciecierzycą i soczewicą to idealna propozycja na codzienny obiad. Jego atrakcyjny, kolorowy wygląd wspaniale urozmaici jesienny i zimowy jadłospis.

Czy wiesz, że?

Soczewica, pochodząca z Afryki Północnej i Azji, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości. Rozróżnia się dziesiątki jej odmian – w kuchniach szczególnym uznaniem cieszą się czerwona, zielona, żółta i czarna.

Dla urozmaicenia:

Dal z ciecierzycą i soczewicą w bulionie można podawać z pitą, chlebkiem naan lub smażonymi na patelni plackami roti. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie frytek z batatów i selera.