Składniki
180 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
40 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
4 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz oddzielnie ciecierzycę i soczewicę w trzech objętościach wody na 12h.
Krok 2
Cebulę bardzo drobno posiekaj i smaż na oleju w dużym rondlu z dodatkiem tymianku i liścia laurowego.
Krok 3
Odcedź soczewicę i ciecierzycę. Dodaj ciecierzycę do rondla i smaż jeszcze kilka minut.
Krok 4
Wlej litr wody, dodaj kostki Knorr i duś powoli pod przykryciem ok 90 minut. W między czasie jeśli zajdzie taka konieczność wlej szklankę wody.
Krok 5
W momencie kiedy ciecierzyca zmięknie dodaj odcedzoną soczewicę oraz mleko kokosowe. Gotuj kolejne 15 minut pod przykryciem. Dal powinien być gęsty i lekko kleisty.
Krok 6
Kolendrę posiekaj i w momencie podawania posyp dal świeżymi ziołami.
Dobra rada:
Dal podawaj z brązowym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym
Polska kuchnia słynie z wybornych pierogów. We Francji należy skosztować wybitnych serów, a każdy wypad do Włoch musi uwzględniać degustację lokalnej pizzy i makaronów. Z kolei dal to wizytówka indyjskich kulinariów, które kojarzone są z intensywnymi aromatami i ogromem niezrównanych przypraw. W naszym przepisie na dal w bulionie warzywnym nie zabraknie też roślin strączkowych i napoju kokosowego.
Dla kogo?
Zadowoleni będą wszyscy fani warzywnych potraw jednogarnkowych. Wydobywający się z kuchni apetyczny zapach skutecznie rozbudzi apetyt.
Na jaką okazję?
Dal z ciecierzycą i soczewicą to idealna propozycja na codzienny obiad. Jego atrakcyjny, kolorowy wygląd wspaniale urozmaici jesienny i zimowy jadłospis.
Czy wiesz, że?
Soczewica, pochodząca z Afryki Północnej i Azji, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości. Rozróżnia się dziesiątki jej odmian – w kuchniach szczególnym uznaniem cieszą się czerwona, zielona, żółta i czarna.
Dla urozmaicenia:
Dal z ciecierzycą i soczewicą w bulionie można podawać z pitą, chlebkiem naan lub smażonymi na patelni plackami roti. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie frytek z batatów i selera.