Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym
łatwe
125 osób zapisało

Składniki
180 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
40 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
4 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz oddzielnie ciecierzycę i soczewicę w trzech objętościach wody na 12h.
Krok 2
Cebulę bardzo drobno posiekaj i smaż na oleju w dużym rondlu z dodatkiem tymianku i liścia laurowego.
Krok 3
Odcedź soczewicę i ciecierzycę. Dodaj ciecierzycę do rondla i smaż jeszcze kilka minut.
Krok 4
Wlej litr wody, dodaj kostki Knorr i duś powoli pod przykryciem ok 90 minut. W między czasie jeśli zajdzie taka konieczność wlej szklankę wody.
Krok 5
W momencie kiedy ciecierzyca zmięknie dodaj odcedzoną soczewicę oraz mleko kokosowe. Gotuj kolejne 15 minut pod przykryciem. Dal powinien być gęsty i lekko kleisty.
Krok 6
Kolendrę posiekaj i w momencie podawania posyp dal świeżymi ziołami.

Dobra rada:
Dal podawaj z brązowym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym
Polska kuchnia słynie z wybornych pierogów. We Francji należy skosztować wybitnych serów, a każdy wypad do Włoch musi uwzględniać degustację lokalnej pizzy i makaronów. Z kolei dal to wizytówka indyjskich kulinariów, które kojarzone są z intensywnymi aromatami i ogromem niezrównanych przypraw. W naszym przepisie na dal w bulionie warzywnym nie zabraknie też roślin strączkowych i napoju kokosowego.
Dla kogo?
Zadowoleni będą wszyscy fani warzywnych potraw jednogarnkowych. Wydobywający się z kuchni apetyczny zapach skutecznie rozbudzi apetyt.
Na jaką okazję?
Dal z ciecierzycą i soczewicą to idealna propozycja na codzienny obiad. Jego atrakcyjny, kolorowy wygląd wspaniale urozmaici jesienny i zimowy jadłospis.
Czy wiesz, że?
Soczewica, pochodząca z Afryki Północnej i Azji, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości. Rozróżnia się dziesiątki jej odmian – w kuchniach szczególnym uznaniem cieszą się czerwona, zielona, żółta i czarna.
Dla urozmaicenia:
Dal z ciecierzycą i soczewicą w bulionie można podawać z pitą, chlebkiem naan lub smażonymi na patelni plackami roti. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie frytek z batatów i selera.