Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
135 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

180 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

40 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz oddzielnie ciecierzycę i soczewicę w trzech objętościach wody na 12h.

Krok 2

Cebulę bardzo drobno posiekaj i smaż na oleju w dużym rondlu z dodatkiem tymianku i liścia laurowego.

Krok 3

Odcedź soczewicę i ciecierzycę. Dodaj ciecierzycę do rondla i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 4

Wlej litr wody, dodaj kostki Knorr i duś powoli pod przykryciem ok 90 minut. W między czasie jeśli zajdzie taka konieczność wlej szklankę wody.

Krok 5

W momencie kiedy ciecierzyca zmięknie dodaj odcedzoną soczewicę oraz mleko kokosowe. Gotuj kolejne 15 minut pod przykryciem. Dal powinien być gęsty i lekko kleisty.

Krok 6

Kolendrę posiekaj i w momencie podawania posyp dal świeżymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dal podawaj z brązowym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnymDal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym

Polska kuchnia słynie z wybornych pierogów. We Francji należy skosztować wybitnych serów, a każdy wypad do Włoch musi uwzględniać degustację lokalnej pizzy i makaronów. Z kolei dal to wizytówka indyjskich kulinariów, które kojarzone są z intensywnymi aromatami i ogromem niezrównanych przypraw. W naszym przepisie na dal w bulionie warzywnym nie zabraknie też roślin strączkowych i napoju kokosowego.

Dla kogo?

Zadowoleni będą wszyscy fani warzywnych potraw jednogarnkowych. Wydobywający się z kuchni apetyczny zapach skutecznie rozbudzi apetyt.

Na jaką okazję?

Dal z ciecierzycą i soczewicą to idealna propozycja na codzienny obiad. Jego atrakcyjny, kolorowy wygląd wspaniale urozmaici jesienny i zimowy jadłospis.

Czy wiesz, że?

Soczewica, pochodząca z Afryki Północnej i Azji, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości. Rozróżnia się dziesiątki jej odmian – w kuchniach szczególnym uznaniem cieszą się czerwona, zielona, żółta i czarna.

Dla urozmaicenia:

Dal z ciecierzycą i soczewicą w bulionie można podawać z pitą, chlebkiem naan lub smażonymi na patelni plackami roti. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie frytek z batatów i selera.