
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Paprykę pokrój w większe kawałki. Cebulę i chili posiekaj. Kapustę porwij na większe kawałki.
Krok 2
Paprykę i dynię ułóż na blaszce piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach ok 25 minut.
Krok 3
Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu. W tym czasie w garnku podsmaż chili oraz cebulę. Dodaj kolendrę oraz kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę Knorr i gotuj ok 5 minut.
Krok 5
Dodaj upieczone warzywa, kapustę, ponownie zagotuj i podawaj.

Dobra rada:
Udekoruj curry listkami świeżej kolendry. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielone curry warzywne
Kuchnia indyjska łączy wpływy oraz tradycje różnych narodów. Była kształtowana przez wieki i wciąż się zmienia, więc każdy smakosz ma szansę znaleźć w niej swoje ulubione elementy. Kolorowe i świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy – niczego więcej nie trzeba do pełni kulinarnego szczęścia. Dziś na talerzach króluje zielone curry warzywne!
Dla kogo?
W tej części świata dominują roślinne produkty, więc do przepisu na zielone curry warzywne chętnie będą wracać wegetarianie i weganie. Bogactwo składników zaimponuje nawet największym fanom schabowego i flaczków.
Na jaką okazję?
Oto prosty przepis, dzięki któremu zrobicie wrażenie na wybrednych i surowych krytykach. Nie sposób się nadziwić, że codzienne posiłki wcale nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni i zaawansowanych umiejętności.
Czy wiesz, że?
Kapusta pak choi, którą znajdziemy w przepisie, występuje także pod nazwą bok choy. Obie są poprawne! Kruche warzywo bywa nazywane kapustą chińską, białą kapustą gorczycową oraz końskim uchem.
Dla urozmaicenia:
Curry zielone podawajcie z ryżem. Tym razem jednak podarujcie sobie najzwyklejszą, białą odmianę. Postawcie na ryż czarny, czerwony, jaśminowy lub basmati.