Zielone curry warzywne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone curry warzywne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Paprykę pokrój w większe kawałki. Cebulę i chili posiekaj. Kapustę porwij na większe kawałki.

Krok 2

Paprykę i dynię ułóż na blaszce piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach ok 25 minut.

Krok 3

Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu. W tym czasie w garnku podsmaż chili oraz cebulę. Dodaj kolendrę oraz kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę Knorr i gotuj ok 5 minut.

Krok 5

Dodaj upieczone warzywa, kapustę, ponownie zagotuj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Udekoruj curry listkami świeżej kolendry. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone curry warzywneZielone curry warzywne

Kuchnia indyjska łączy wpływy oraz tradycje różnych narodów. Była kształtowana przez wieki i wciąż się zmienia, więc każdy smakosz ma szansę znaleźć w niej swoje ulubione elementy. Kolorowe i świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy – niczego więcej nie trzeba do pełni kulinarnego szczęścia. Dziś na talerzach króluje zielone curry warzywne!

Dla kogo?

W tej części świata dominują roślinne produkty, więc do przepisu na zielone curry warzywne chętnie będą wracać wegetarianie i weganie. Bogactwo składników zaimponuje nawet największym fanom schabowego i flaczków.

Na jaką okazję?

Oto prosty przepis, dzięki któremu zrobicie wrażenie na wybrednych i surowych krytykach. Nie sposób się nadziwić, że codzienne posiłki wcale nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni i zaawansowanych umiejętności.

Czy wiesz, że?

Kapusta pak choi, którą znajdziemy w przepisie, występuje także pod nazwą bok choy. Obie są poprawne! Kruche warzywo bywa nazywane kapustą chińską, białą kapustą gorczycową oraz końskim uchem.

Dla urozmaicenia:

Curry zielone podawajcie z ryżem. Tym razem jednak podarujcie sobie najzwyklejszą, białą odmianę. Postawcie na ryż czarny, czerwony, jaśminowy lub basmati.