
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Paprykę pokrój w większe kawałki. Cebulę i chili posiekaj. Kapustę porwij na większe kawałki.
Krok 2
Paprykę i dynię ułóż na blaszce piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach ok 25 minut.
Krok 3
Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu. W tym czasie w garnku podsmaż chili oraz cebulę. Dodaj kolendrę oraz kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę Knorr i gotuj ok 5 minut.
Krok 5
Dodaj upieczone warzywa, kapustę, ponownie zagotuj i podawaj.

Dobra rada:
Udekoruj curry listkami świeżej kolendry. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielone curry warzywne
Kuchnia indyjska łączy wpływy oraz tradycje różnych narodów. Była kształtowana przez wieki i wciąż się zmienia, więc każdy smakosz ma szansę znaleźć w niej swoje ulubione elementy. Kolorowe i świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy – niczego więcej nie trzeba do pełni kulinarnego szczęścia. Dziś na talerzach króluje zielone curry warzywne!
Dla kogo?
W tej części świata dominują roślinne produkty, więc do przepisu na zielone curry warzywne chętnie będą wracać wegetarianie i weganie. Bogactwo składników zaimponuje nawet największym fanom schabowego i flaczków.
Na jaką okazję?
Oto prosty przepis, dzięki któremu zrobicie wrażenie na wybrednych i surowych krytykach. Nie sposób się nadziwić, że codzienne posiłki wcale nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni i zaawansowanych umiejętności.
Czy wiesz, że?
Kapusta pak choi, którą znajdziemy w przepisie, występuje także pod nazwą bok choy. Obie są poprawne! Kruche warzywo bywa nazywane kapustą chińską, białą kapustą gorczycową oraz końskim uchem.
Dla urozmaicenia:
Curry zielone podawajcie z ryżem. Tym razem jednak podarujcie sobie najzwyklejszą, białą odmianę. Postawcie na ryż czarny, czerwony, jaśminowy lub basmati.