Zielone curry warzywne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Paprykę pokrój w większe kawałki. Cebulę i chili posiekaj. Kapustę porwij na większe kawałki.

Krok 2

Paprykę i dynię ułóż na blaszce piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach ok 25 minut.

Krok 3

Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu. W tym czasie w garnku podsmaż chili oraz cebulę. Dodaj kolendrę oraz kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę Knorr i gotuj ok 5 minut.

Krok 5

Dodaj upieczone warzywa, kapustę, ponownie zagotuj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Udekoruj curry listkami świeżej kolendry. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone curry warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone curry warzywneZielone curry warzywne

Kuchnia indyjska łączy wpływy oraz tradycje różnych narodów. Była kształtowana przez wieki i wciąż się zmienia, więc każdy smakosz ma szansę znaleźć w niej swoje ulubione elementy. Kolorowe i świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy – niczego więcej nie trzeba do pełni kulinarnego szczęścia. Dziś na talerzach króluje zielone curry warzywne!

Dla kogo?

W tej części świata dominują roślinne produkty, więc do przepisu na zielone curry warzywne chętnie będą wracać wegetarianie i weganie. Bogactwo składników zaimponuje nawet największym fanom schabowego i flaczków.

Na jaką okazję?

Oto prosty przepis, dzięki któremu zrobicie wrażenie na wybrednych i surowych krytykach. Nie sposób się nadziwić, że codzienne posiłki wcale nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni i zaawansowanych umiejętności.

Czy wiesz, że?

Kapusta pak choi, którą znajdziemy w przepisie, występuje także pod nazwą bok choy. Obie są poprawne! Kruche warzywo bywa nazywane kapustą chińską, białą kapustą gorczycową oraz końskim uchem.

Dla urozmaicenia:

Curry zielone podawajcie z ryżem. Tym razem jednak podarujcie sobie najzwyklejszą, białą odmianę. Postawcie na ryż czarny, czerwony, jaśminowy lub basmati.