Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Paprykę pokrój w większe kawałki. Cebulę i chili posiekaj. Kapustę porwij na większe kawałki.
Krok 2
Paprykę i dynię ułóż na blaszce piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach ok 25 minut.
Krok 3
Ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu. W tym czasie w garnku podsmaż chili oraz cebulę. Dodaj kolendrę oraz kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej mleko kokosowe, dodaj kostkę Knorr i gotuj ok 5 minut.
Krok 5
Dodaj upieczone warzywa, kapustę, ponownie zagotuj i podawaj.
Dobra rada:
Udekoruj curry listkami świeżej kolendry. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielone curry warzywne
Kuchnia indyjska łączy wpływy oraz tradycje różnych narodów. Była kształtowana przez wieki i wciąż się zmienia, więc każdy smakosz ma szansę znaleźć w niej swoje ulubione elementy. Kolorowe i świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy – niczego więcej nie trzeba do pełni kulinarnego szczęścia. Dziś na talerzach króluje zielone curry warzywne!
Dla kogo?
W tej części świata dominują roślinne produkty, więc do przepisu na zielone curry warzywne chętnie będą wracać wegetarianie i weganie. Bogactwo składników zaimponuje nawet największym fanom schabowego i flaczków.
Na jaką okazję?
Oto prosty przepis, dzięki któremu zrobicie wrażenie na wybrednych i surowych krytykach. Nie sposób się nadziwić, że codzienne posiłki wcale nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni i zaawansowanych umiejętności.
Czy wiesz, że?
Kapusta pak choi, którą znajdziemy w przepisie, występuje także pod nazwą bok choy. Obie są poprawne! Kruche warzywo bywa nazywane kapustą chińską, białą kapustą gorczycową oraz końskim uchem.
Dla urozmaicenia:
Curry zielone podawajcie z ryżem. Tym razem jednak podarujcie sobie najzwyklejszą, białą odmianę. Postawcie na ryż czarny, czerwony, jaśminowy lub basmati.