Krewetki w marynacie z kurkumą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w marynacie z kurkumą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

null

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok z cytryny wymieszaj z z kurkumą, słodką papryką i szczyptą soli.

Krok 2

Krewetki obierz i włóż do głębokiego naczynia. Polej marynatą i odstaw na 30 minut.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miseczek wbij jajka i roztrzep.

Krok 4

Krewetki wyjmij z marynaty i obtaczaj w jajku, a potem w sezamie.

Krok 5

Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut.

Krok 6

Gałązki kolendry umyj i posiekaj dosyć grubo. Cytryny umyj i pokrój na ćwiartki.

Krok 7

Krewetki wyłóż na półmisek, posyp kolendrą i udekoruj cytryną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej