
Składniki
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
null
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sok z cytryny wymieszaj z z kurkumą, słodką papryką i szczyptą soli.
Krok 2
Krewetki obierz i włóż do głębokiego naczynia. Polej marynatą i odstaw na 30 minut.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miseczek wbij jajka i roztrzep.
Krok 4
Krewetki wyjmij z marynaty i obtaczaj w jajku, a potem w sezamie.
Krok 5
Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut.
Krok 6
Gałązki kolendry umyj i posiekaj dosyć grubo. Cytryny umyj i pokrój na ćwiartki.
Krok 7
Krewetki wyłóż na półmisek, posyp kolendrą i udekoruj cytryną.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej