Ogórki kanapkowe z kurkumą – przepis do słoików. Jak zrobić je na zimę?
Ogórki kanapkowe z kurkumą to propozycja doskonała nie tylko do kanapek, ale także jako dodatek do obiadu lub domowych hamburgerów. Pokrojone w cienkie plastry są od razu gotowe do ułożenia na chlebie z wędliną. Ich aromatyczny smak, dzięki słodko-kwaśnej zalewie, dostarczy wam niezwykłych, kulinarnych doznań. Oto sekret tego niezwykłego połączenia, dzięki któremu będziecie sięgać do słoika, aż do ostatniego plasterka!
Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kanapkowych?
Ogórki konserwowe z dodatkiem kurkumy zapewnią powiew świeżości w dobrze znanych smakach, którymi raczycie się przez całą zimę. Ta orientalna przyprawa, coraz bardziej popularna ze względu na liczne walory, w połączeniu z jędrnymi, chrupiącymi ogórkami doda nawet najprostszym daniom charakterystycznego smaku i wyrazistego koloru. Będzie także świetnym składnikiem do sałatek. Przepis na ogórki kanapkowe z kurkumą nie jest skomplikowany, a jeśli jesteście wielbicielami pikantniejszych potraw, możecie dodać także odrobinę curry, dzięki czemu ich smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Ogórki kanapkowe z kurkumą – przepis
Do przygotowania tego pysznego dodatku do wielu dań, oprócz ogórków i kurkumy, będziecie potrzebować takich przypraw, jak gorczyca, kwiaty kopru, ziele angielskie i liście laurowe. Do zalewy – ocet, woda, sól i cukier. Jak zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą? Małe lub średniej wielkości ogórki pokrójcie w ćwiartki, większe w cienkie plasterki. Na dnie słoików poukładajcie koper oraz przyprawy i poukładajcie ogórki ciasno w słoikach. Teraz pora na wykonanie zalewy. Do ok. litra wody dodajcie szklankę octu, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki soli, łyżeczkę kurkumy oraz 2 łyżki gorczycy. Całość należy zagotować. Przestudzoną zalewę wlejcie do słoików, dokładnie je zakręćcie i pasteryzujcie nie dłużej, niż 10 minut. Jeśli przekroczycie ten czas, ogórki mogą się rozgotować i zrobić się miękkie. Kanapkowe ogórki z kurkumą na zimę są gotowe!
Dodatki do ogórków kanapkowych z kurkumą
Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, przepis na ogórki kanapkowe z kurkumą można jeszcze trochę udoskonalić. Co można jeszcze do nich dodać, żeby wzbogacić ich walory? Mogą to być plastry cebuli, papryka czerwona i ząbek czosnku. Bardziej wyrazista zalewa powstanie, jeśli dodacie do niej przyprawę curry, musztardę i miód. Nie zaszkodzi także kilka ziaren czarnego pieprzu. Sposób przygotowania będzie taki sam, jednak smak z pewnością zadowoli niejednego wybrednego smakosza. Warto pamiętać także o tym, żeby nie wybierać zbyt dużych ogórków, ponieważ ich nasiona mogą przeszkadzać w konsumpcji.
Ogórki kanapkowe z kurkumą – do czego pasują najlepiej?
Jeśli poszukujecie niebanalnych smaków, które nawet zwykłą kanapkę z wędliną zamienią w kulinarne dzieło sztuki, kanapkowe ogórki z kurkumą do słoików to świetny wybór. Szczególnie zimą, kiedy występuje deficyt na świeże warzywa. Sprawdzą się także jako dodatek do mięs podczas wiosennego grilla. Będą doskonałe do domowych hamburgerów, a także uatrakcyjnią dania obiadowe, takie jak kotlety schabowe lub roladki z kurczaka. Ogórki kanapkowe z kurkumą mogą być także samodzielną przekąską zarówno do seansu filmowego w zimowy wieczór, jak i na imprezie w większym gronie osób. Ich bogaty smak będzie świetną alternatywą dla zwykłych korniszonów czy ogórków kiszonych.
W jaki sposób przechowywać ogórki kanapkowe z kurkumą?
Ogórki w zalewie z kurkumą będą gotowe do spożycia mniej więcej po tygodniu. Jednak im dłużej postoją, tym bardziej przegryzą się smaki i będą bardziej aromatyczne. W jaki sposób je przechowywać? Najlepiej będzie im w ciemnej spiżarni. Mogą w niej przetrwać całą zimę, a im później je stamtąd wydobędziecie, tym intensywniejszy będzie ich smak. Warto zatem zrobić ich trochę więcej, aby nie czekać zbyt długo, ale żeby nie zabrakło ich do czasu zrobienia kolejnych przetworów. Po otwarciu słoika ogórki kanapkowe z kurkumą przechowujcie w lodówce. Jak długo? Mogą tam być przez parę dni, jednak z pewnością znikną znacznie szybciej!
Komentarze (0)