Jak uratować gorzkie ogórki? Co zrobić, żeby nie były gorzkie?

Co zrobić, jeśli okaże się, że ogórki mają gorzki posmak? Jak uratować gorzkie ogórki, żeby ten nieprzyjemny smak nie dominował w sałatce lub innych daniach? Wyjaśniamy, co zrobić z gorzkimi ogórkami.

Jak uratować gorzkie ogórki?

Ogórki mogą być gorzkie z wielu powodów. W przypadku świeżych gorzki smak jest zwykle skutkiem kilku czynników jednocześnie – przede wszystkim odmiany, ale też nieprawidłowych warunków uprawy. Niektóre ogórki mają większą tendencję do gorzknienia. Jeśli dodatkowo ogórek z tendencją do gorzknienia będzie uprawiany w warunkach niedoboru wody, goryczka murowana.

Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Przede wszystkim należy wybierać odmiany o mniejszej zawartości substancji goryczkowych, np. Kmicic i Polan. Przed spożyciem należy też odkroić czubki ogórków, bo to właśnie w nich znajduje się najwięcej gorzkiej substancji, a obierać zawsze od jaśniejszej końcówki w kierunku ogonka, by nie rozprowadzać gorzkiego składnika. Obrane ogórki warto też wypłukać pod bieżącą wodą lub przez chwilę wymoczyć.

Gorzkie ogórki – co zrobić, jeśli kiszonka ma goryczkowy posmak?

Gorzkie mogą być nie tylko świeże, ale też kiszone ogórki. Co zrobić, gdy ogórki są gorzkie po ukiszeniu? Goryczkę kiszonki złagodzi niewielki dodatek cukru, miodu lub innego słodzika. Co zrobić z gorzkimi ogórkami? Najlepiej wykorzystać je w potrawach o intensywnych smakach, np. w mocno przyprawionych sałatkach, w strogonowie lub w zupie ogórkowej na wędzonce.