Z czym to się je?

Ogórek to warzywo o wielu obliczach. Chętnie wykorzystuje się go jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ze względu na swój uniwersalny smak dobrze komponuje się z innymi warzywami czy serami. Chodzą jednak słuchy, że konkuruje z pomidorem o względy witaminy C – aby ich nie drażnić, lepiej nie łączyć tych produktów ze sobą. Wyjdzie Ci to na dobre! Ogórki można spożywać zarówno surowe, jak i te poddane procesom kiszenia i konserwowania. O swoich przodkach mówi chętnie i nie wstydzi się swojego rodowodu. Pochodzi z rodziny dyniowatych. Spokrewniony jest chociażby z dynią czy arbuzem. Ogórek to rodzaj rośliny jednorocznej, która występuje w naturze nawet w 30 odmianach! Z nim nigdy nie jest nudno! To intensywnie zielone warzywo sprawdzi się idealnie także jako składnik zup, dodatek do mięsa i ziemniaków czy zdrowa przekąska!
powrót do góryJak się za to zabrać?

W formie surowej wystarczy go umyć i obrać ze skórki. Jasne jak słońce! Równie wyśmienicie smakuje ten w formie kiszonki. Jak to zrobić? Spieszymy z pomocą! Zrób zapasy na zimę! Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednią ilość ogórków gruntowych, niezbyt dużych, jędrnych. Najlepiej, aby sam proces kiszenia odbywał się w kamionkowym garnku. Jeżeli takiego nie posiadasz, dobrze sprawdzi się również duży słoik. Umyte ogórki umieszczamy przygotowanym naczyniu. Do środka dodajemy także korzeń chrzanu, ząbki czosnku i łodygi kopru. Wszystkie te składniki dodadzą warzywom niesamowitego aromatu. Całość zalewamy przegotowaną woda z solą jodowaną. Następnie przykrywamy oraz odkładamy w ciepłe miejsce. Po mniej więcej dwóch, trzech dniach możemy cieszyć się pysznym smakiem ogórków małosolnych, a nieco później kiszonych! Tak przygotowane to nie tylko wyborny dodatek do dań, ale przede wszystkim zdrowy, składników odżywczych przysmak.! Dwa w jednym!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Ogórek należy do grona najstarszych roślin uprawnych. Niektórzy twierdzą, że zaczęto go hodować cztery, a nawet pięć tysięcy lat temu! Uważa się, że kolebką tego zielonego warzywa są Indie. To właśnie z tych terenów ogórek dotarł do starożytnego Rzymu, Grecji czy Egiptu.
- W antycznej Grecji ogórek uważany był za środek poprawiający myślenie i potęgujący inteligencję. Warzywo znane było również potomkom Romulusa i Remusa. Obywatele Rzymu cenili tę roślinę za smak, a kobiety także za właściwości upiększające. Zarówno w ubiegłych stuleciach, jak i teraz, maseczki z ogórkiem to podstawa!
- Do Polski ogórki przywędrowały prawdopodobnie z terenów zza Odry ok. XII wieku. Początkowo uważano, że jest to produkt dla ubogich. Mizerię postrzegano jako pożywienie dla chłopów. Można wnioskować, że etymologia słowa „mizerny” sięga właśnie tych czasów.
- Do Stanów Zjednoczonych ogórki dotarły dzięki zamorskim podróżom Krzysztofa Kolumba. Podróżnik przywiózł je na wyspę Haiti w XV wieku. Szklarniową hodowlę tego warzywa zapoczątkował natomiast sam Ludwik XIV. - Mówi się też, że ulubionym napojem Juliusza Cezara był właśnie sok z ogórków. Jak widać – miłość do tych warzyw łączy wszystkich!
- Największy ogórek na świecie wpisany do „Księgi Rekordów Guinnessa” osiągnął długość 170 cm, a jego waga to 69 kg! Ten rekord należy do hodowcy z Chin, który zapewniał, że warzywo urosło do tych rozmiarów tylko za sprawą naturalnych nawozów.
Zainspiruj się!

Kiedy zapasy ogórków już zrobione, czas zabrać się za gotowanie! Jeśli we własnym domu czujesz się jak w tropikach, postaw na przepis na chłodnik ogórkowy. Eksplozja smaku gwarantowana! Dla zwolenników tradycyjnych rozwiązań – ogórkowa z ziemniakami. Niesamowicie sycąca, delikatna i aromatyczna. Posmakuje nawet największym niejadkom! Jeśli szukasz czegoś lekkiego i świeżego, postaw na szybką sałatkę ze świeżych ogórków i serem feta. Jej przygotowanie zajmie Ci jedynie 15 minut! Dla miłośników tego, co nadziewane zapiekany Pan Kartofel. Propozycja sprawdzi się idealnie w formie przystawki oraz pozytywnie zaskoczy wszystkich Twoich gości! Ogórkowy uśmiech gwarantowany! Teraz coś dla prawdziwych mięsożerców – soczysty udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami. To danie nie ma sobie równych! A dla wszystkich tych, którzy uwielbiają wyraziste, ostre smaki przepis na – extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą. Dla orzeźwienia – zielona herbata z ogórkiem w roli głównej. A kiedy przyjdzie czas na kolację, przygotuj dla siebie i swojej rodziny pyszne kanapki z sałatą z ogórka. Pomysł idealny dla wegan! Organizujesz przyjęcie? Świetnym dodatkiem do przekąsek może stać się grecki sos – tzatziki. Zieloooono mi! A Tobie? Zajadaj się ogórkiem bez wyrzutów sumienia!
powrót do góryDla zdrowia!

Choć niepozorny, kryje w sobie cały składników odżywczych. Sięgając po ogórka, często nie zdajemy sobie sprawy, jak jego regularne spożywanie może wpłynąć W 97% składa się z wody, dlatego jest idealny na upalne dni. Co więcej, zawiera Pan ogórek zawiera duże ilości potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Dla wszystkich tych, którzy ogórki! Ogórek to idealny przepis na udane lato? Tylko z udziałem ogórków! Dla ochłody, zdrowia i urody!
powrót do góry
Komentarze (0)