Dla zdrowia!
Choć niepozorny, kryje w sobie cały składników odżywczych. Sięgając po ogórka, często nie zdajemy sobie sprawy, jak jego regularne spożywanie może wpłynąć W 97% składa się z wody, dlatego jest idealny na upalne dni. Co więcej, zawiera Pan ogórek zawiera duże ilości potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Dla wszystkich tych, którzy ogórki! Ogórek to idealny przepis na udane lato? Tylko z udziałem ogórków! Dla ochłody, zdrowia i urody!
powrót do góryZainspiruj się!
Kiedy zapasy ogórków już zrobione, czas zabrać się za gotowanie! Jeśli we własnym domu czujesz się jak w tropikach, postaw na przepis na chłodnik ogórkowy. Eksplozja smaku gwarantowana! Dla zwolenników tradycyjnych rozwiązań – ogórkowa z ziemniakami. Niesamowicie sycąca, delikatna i aromatyczna. Posmakuje nawet największym niejadkom! Jeśli szukasz czegoś lekkiego i świeżego, postaw na szybką sałatkę ze świeżych ogórków i serem feta. Jej przygotowanie zajmie Ci jedynie 15 minut! Dla miłośników tego, co nadziewane zapiekany Pan Kartofel. Propozycja sprawdzi się idealnie w formie przystawki oraz pozytywnie zaskoczy wszystkich Twoich gości! Ogórkowy uśmiech gwarantowany! Teraz coś dla prawdziwych mięsożerców – soczysty udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami. To danie nie ma sobie równych! A dla wszystkich tych, którzy uwielbiają wyraziste, ostre smaki przepis na – extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą. Dla orzeźwienia – zielona herbata z ogórkiem w roli głównej. A kiedy przyjdzie czas na kolację, przygotuj dla siebie i swojej rodziny pyszne kanapki z sałatą z ogórka. Pomysł idealny dla wegan! Organizujesz przyjęcie? Świetnym dodatkiem do przekąsek może stać się grecki sos – tzatziki. Zieloooono mi! A Tobie? Zajadaj się ogórkiem bez wyrzutów sumienia!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Ogórek należy do grona najstarszych roślin uprawnych. Niektórzy twierdzą, że zaczęto go hodować cztery, a nawet pięć tysięcy lat temu! Uważa się, że kolebką tego zielonego warzywa są Indie. To właśnie z tych terenów ogórek dotarł do starożytnego Rzymu, Grecji czy Egiptu.
- W antycznej Grecji ogórek uważany był za środek poprawiający myślenie i potęgujący inteligencję. Warzywo znane było również potomkom Romulusa i Remusa. Obywatele Rzymu cenili tę roślinę za smak, a kobiety także za właściwości upiększające. Zarówno w ubiegłych stuleciach, jak i teraz, maseczki z ogórkiem to podstawa!
- Do Polski ogórki przywędrowały prawdopodobnie z terenów zza Odry ok. XII wieku. Początkowo uważano, że jest to produkt dla ubogich. Mizerię postrzegano jako pożywienie dla chłopów. Można wnioskować, że etymologia słowa „mizerny” sięga właśnie tych czasów.
- Do Stanów Zjednoczonych ogórki dotarły dzięki zamorskim podróżom Krzysztofa Kolumba. Podróżnik przywiózł je na wyspę Haiti w XV wieku. Szklarniową hodowlę tego warzywa zapoczątkował natomiast sam Ludwik XIV. - Mówi się też, że ulubionym napojem Juliusza Cezara był właśnie sok z ogórków. Jak widać – miłość do tych warzyw łączy wszystkich!
- Największy ogórek na świecie wpisany do „Księgi Rekordów Guinnessa” osiągnął długość 170 cm, a jego waga to 69 kg! Ten rekord należy do hodowcy z Chin, który zapewniał, że warzywo urosło do tych rozmiarów tylko za sprawą naturalnych nawozów.
Jak się za to zabrać?
W formie surowej wystarczy go umyć i obrać ze skórki. Jasne jak słońce! Równie wyśmienicie smakuje ten w formie kiszonki. Jak to zrobić? Spieszymy z pomocą! Zrób zapasy na zimę! Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednią ilość ogórków gruntowych, niezbyt dużych, jędrnych. Najlepiej, aby sam proces kiszenia odbywał się w kamionkowym garnku. Jeżeli takiego nie posiadasz, dobrze sprawdzi się również duży słoik. Umyte ogórki umieszczamy przygotowanym naczyniu. Do środka dodajemy także korzeń chrzanu, ząbki czosnku i łodygi kopru. Wszystkie te składniki dodadzą warzywom niesamowitego aromatu. Całość zalewamy przegotowaną woda z solą jodowaną. Następnie przykrywamy oraz odkładamy w ciepłe miejsce. Po mniej więcej dwóch, trzech dniach możemy cieszyć się pysznym smakiem ogórków małosolnych, a nieco później kiszonych! Tak przygotowane to nie tylko wyborny dodatek do dań, ale przede wszystkim zdrowy, składników odżywczych przysmak.! Dwa w jednym!
powrót do góryZ czym to się je?
Ogórek to warzywo o wielu obliczach. Chętnie wykorzystuje się go jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ze względu na swój uniwersalny smak dobrze komponuje się z innymi warzywami czy serami. Chodzą jednak słuchy, że konkuruje z pomidorem o względy witaminy C – aby ich nie drażnić, lepiej nie łączyć tych produktów ze sobą. Wyjdzie Ci to na dobre! Ogórki można spożywać zarówno surowe, jak i te poddane procesom kiszenia i konserwowania. O swoich przodkach mówi chętnie i nie wstydzi się swojego rodowodu. Pochodzi z rodziny dyniowatych. Spokrewniony jest chociażby z dynią czy arbuzem. Ogórek to rodzaj rośliny jednorocznej, która występuje w naturze nawet w 30 odmianach! Z nim nigdy nie jest nudno! To intensywnie zielone warzywo sprawdzi się idealnie także jako składnik zup, dodatek do mięsa i ziemniaków czy zdrowa przekąska!
powrót do góry
Komentarze (0)