Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - przepis | Przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
557 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

583 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

4 sztuki

6 sztuk

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz, pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm i wrzuć do miski.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, a z tymianku oberwij same listki. Dodaj wszystko do ziemniaków.

Krok 3

Ziemniaki dopraw mieszanką ziół Knorr i skrop oliwą. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut. Podawaj jako dodatek. Szczególnie dobrze pasuje do ryb.

1

Opinie o przepisie

  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    bardzo dobre, zamiast gówna z torebki użyj garść świeżego/suszonego koperku, trochę soli, łyżeczkę suszonej cebuli, odrobinę czosnku, będą dużo lepsze. A jakiej firmy zioła prowansalskie i rozmaryn? Knurr nie produkuje? No biada! nie kupujcie smaku w torebce, wszystko to możecie zrobić sami!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sajgonki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki pieczone w piekarnikuMłode ziemniaki pieczone w piekarniku

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku to propozycja na oryginalny i aromatyczny dodatek do mięs. Zastąpisz nimi klasyczne purée czy ziemniaki gotowane w wodzie. Równie dobrze pieczone młode ziemniaki sprawdzą się też jako samodzielna przekąska. Za sprawą zapiekanych młodych ziemniaków kuchnia i jadalnia wypełnią się fantastycznym ziołowym aromatem. Na samą myśl można zrobić się chłodnym, więc do dzieła! Mamy nadzieję, że przygotowanie obiadu, mając w zanadrzu przepis na młode ziemniaki z piekarnika będzie dla ciebie przyjemnością. Smacznego!

Dla kogo? Na pieczone młode ziemniaki niejeden smakosz czeka przez cały rok. Wyjątkowo smaczne bulwy pojawiają się na straganach na przełomie wiosny i lata, więc wykorzystaj ten okres najpyszniej, jak się da. Młode ziemniaki zapiekane w piekarniku to patent na prostą potrawę, w której można zakochać się od pierwszego kęsa.

Na jaką okazję? Nie warto zwlekać i czekać na szczególną okoliczność. Każda pora jest dobra na młode ziemniaki z piekarnika! Ich ogromnym atutem jest to, że nie potrzebują długiej obróbki, a w piecu spędzą zaledwie pół godziny. Przekonasz się, że nie muszą pojawiać się jako dodatek do dania głównego. Jako samodzielna przekąska młode ziemniaki zapiekane jak najbardziej dają radę!

Czy wiesz, że? Najlepszy efekt uzyskasz, gdy użyjesz młodych ziemniaków – nie musisz ich nawet obierać. Za to dokładnie je umyj, a następnie osusz i pokrój na dość grube plasterki. Podziel pozostałe składniki z przepisu na pieczone młode ziemniaki: cebulę w piórka, a z natki świeżego tymianku oderwij kilka listków i dodaj do ziemniaków. Całość zamknij w worku z opakowania Fix, wsypując jeszcze zioła prowansalskie i wlewając nieco oliwy. Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej w przepisie i piecz młode ziemniaki w piekarniku przez około pół godziny.

Dla urozmaicenia: Z czym serwować gotowe danie? Młode ziemniaki z piekarnika przygotowane po prowansalsku szczególnie dobrze komponują się z rybami, jednak sprawdzą się też w połączeniu z grillowanym kurczakiem lub kotletem schabowym. Również solo smakują wyśmienicie – oprósz zapiekane młode ziemniaki świeżym rozmarynem i podstawowymi przyprawami i podawaj z maślanką lub kefirem.