Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem
łatwe
76 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 łyżki
3 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 opakowanie
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.

Krok 2
Cebulkę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na złoty kolor.

Krok 3
W między czasie przygotuj farsz. Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj koperek, bułkę tartą, przyprawę Knorr oraz podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Z mięsa formuj małe centymetrowej średnicy kulki. Kulki obtocz w cieście ziemniaczanym. Jeśli masa na kluski będzie mało plastyczna dolej trochę więcej wody.

Krok 5
Pyzy gotuj przez około 3 minuty. Ugotowane podawaj polane cebulką i z surówką. Z pyz ułóż bałwana i przebij wykałaczką do szaszłyków. Ze szczypiorku zrób guziczki i oczy, z marchewki nos.


Dobra rada:
Aby urozmaicić ciasto na kluski, możesz do niego dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej