Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

585 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

3 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 opakowanie

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na złoty kolor.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj farsz. Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj koperek, bułkę tartą, przyprawę Knorr oraz podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 3

Krok 4

Z mięsa formuj małe centymetrowej średnicy kulki. Kulki obtocz w cieście ziemniaczanym. Jeśli masa na kluski będzie mało plastyczna dolej trochę więcej wody.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 4

Krok 5

Pyzy gotuj przez około 3 minuty. Ugotowane podawaj polane cebulką i z surówką. Z pyz ułóż bałwana i przebij wykałaczką do szaszłyków. Ze szczypiorku zrób guziczki i oczy, z marchewki nos.

Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić ciasto na kluski, możesz do niego dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.

27

Opinie o przepisie

  • Neicha

    Neicha , 07.12.2014

    extra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha , 07.12.2014

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 07.12.2014

    Śliczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Rachański

    Jan Rachański , 07.12.2014

    Cudowny sam bym go schupal heh:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Tołkaczew

    Tomasz Tołkaczew , 07.12.2014

    Kurczę.... ani mnie..... :) Pyszne bałwanki wszystkich krajów łączmy się :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Watras

    Wiesław Watras , 06.12.2014

    Kuchnia jest przygotowana i czekam na Annę i Pysznego Bałwana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Pawłowski

    Bogdan Pawłowski , 06.12.2014

    Nikt mi jeszcze nie powiedział, że jestem pyszny... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasiek Lulek

    Stasiek Lulek , 06.12.2014

    nie ma śniegu-to chyba może być i taki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Skubisz

    Roman Skubisz , 06.12.2014

    Te na zdjęciu to nie są pyzy tylko knedle. Pyzy robi się z synowych kartofli, po gotowaniu mają lekko siny kolor!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetka JA

    Anetka JA , 06.12.2014

    U mnie pyzy byly przez 3 dni w tym tygodniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Łuszczykiewicz

    Janusz Łuszczykiewicz , 06.12.2014

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pośledniak

    Krystyna Pośledniak , 06.12.2014

    trzeba dodać trochę mleka-powodzenia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Skubisz

    Roman Skubisz , 06.12.2014

    Dziwne te pyzy na zdjęciu. Moje są całe sine?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Robert

    Krzysztof Robert , 06.12.2014

    Poproszę jednego bo ten w lustrze mi się znudził :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Pietrakowska

    Irena Pietrakowska , 06.12.2014

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jankowska

    Krystyna Jankowska , 06.12.2014

    Dobry pomysł dla niejadków jak nasza Zuzia...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lulanko

    Lulanko , 06.12.2014

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter , 06.12.2014

    Fajny pomysl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szczuko

    Krystyna Szczuko , 06.12.2014

    bałwanek fajny ale i pyzy są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eleonora Lubarska

    Eleonora Lubarska , 06.12.2014

    Aż chce się zjeść ... a szkoda ;)Co dostałaś od Mikołaja ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bruno Wakowski

    Bruno Wakowski , 06.12.2014

    Moje babcie umarły :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bury

    Irena Bury , 06.12.2014

    a z rolady babcia Tobie wyciąga?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bury

    Irena Bury , 06.12.2014

    można zrobić z papryki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bruno Wakowski

    Bruno Wakowski , 06.12.2014

    Trzeba uważać na zapałki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Czuba

    Joanna Czuba , 06.12.2014

    dziś zamiast pietruszki powinien mieć czerwoną czapeczkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Głąb

    Barbara Głąb , 06.12.2014

    ALE APETYCZNY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kozubek

    Katarzyna Kozubek , 06.12.2014

    zimowo się zrobiło :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem

Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.