Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem
łatwe
58 osób zapisało
Składniki
300 gramów
2 łyżki
3 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 opakowanie
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.
Krok 2
Cebulkę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na złoty kolor.
Krok 3
W między czasie przygotuj farsz. Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj koperek, bułkę tartą, przyprawę Knorr oraz podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Z mięsa formuj małe centymetrowej średnicy kulki. Kulki obtocz w cieście ziemniaczanym. Jeśli masa na kluski będzie mało plastyczna dolej trochę więcej wody.
Krok 5
Pyzy gotuj przez około 3 minuty. Ugotowane podawaj polane cebulką i z surówką. Z pyz ułóż bałwana i przebij wykałaczką do szaszłyków. Ze szczypiorku zrób guziczki i oczy, z marchewki nos.
Dobra rada:
Aby urozmaicić ciasto na kluski, możesz do niego dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej