Jajka sadzone na warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka sadzone na warzywach

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

8

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę myjemy i siekamy drobno. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę. Wrzucamy cebulę, pomidora i paprykę dodając przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylie i czosnek. Podsmażamy chwilę aż warzywa lekko zmiękną i odparują z soku.

Krok 3

Każde jajko wybijamy najpierw na talerzyk sprawdzając jego świeżość a następnie wlewamy na patelnię. Patelnie przykrywamy przykrywka i smażymy na wolnym ogniu aż jajka się zetną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka sadzone na warzywachJajka sadzone na warzywach

Smaczne i aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się jako śniadanie albo pyszna kolacja. Jajka sadzone na warzywach przypominają popularną w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej oraz egipskiej, shakshukę. Pod tą egzotyczną nazwą kryją się właśnie jajka sadzone na dodatkach warzywnych, czasem uzupełnionych mięsem. Potrawę można przygotować wyjątkowo szybko, najpierw dusząc warzywa, a potem wbijając do nich jajka. Jak ostre i aromatyczne będzie jedzenie, zależy tylko od Twoich kulinarnych preferencji. Możesz dołączyć do proponowanej mieszanki przypraw swoje ulubione zioła lub złagodzić smak dania, pomijając ostrzejsze składniki. Całość można na koniec posypać cebulką. Tak przygotowane jajka dobrze smakują również z dodatkiem serów – parmezanu, sera gouda, ale też pokruszonego sera feta, tofu lub sera koziego. Serwowane ze świeżym pieczywem stają się wyśmienitym posiłkiem, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnych, bogatych w składniki śniadań. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj jajka sadzone w tym oryginalnym wydaniu!