Jajka sadzone na warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka sadzone na warzywach

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

7

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę myjemy i siekamy drobno. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę. Wrzucamy cebulę, pomidora i paprykę dodając przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylie i czosnek. Podsmażamy chwilę aż warzywa lekko zmiękną i odparują z soku.

Krok 3

Każde jajko wybijamy najpierw na talerzyk sprawdzając jego świeżość a następnie wlewamy na patelnię. Patelnie przykrywamy przykrywka i smażymy na wolnym ogniu aż jajka się zetną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka sadzone na warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka sadzone na warzywachJajka sadzone na warzywach

Smaczne i aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się jako śniadanie albo pyszna kolacja. Jajka sadzone na warzywach przypominają popularną w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej oraz egipskiej, shakshukę. Pod tą egzotyczną nazwą kryją się właśnie jajka sadzone na dodatkach warzywnych, czasem uzupełnionych mięsem. Potrawę można przygotować wyjątkowo szybko, najpierw dusząc warzywa, a potem wbijając do nich jajka. Jak ostre i aromatyczne będzie jedzenie, zależy tylko od Twoich kulinarnych preferencji. Możesz dołączyć do proponowanej mieszanki przypraw swoje ulubione zioła lub złagodzić smak dania, pomijając ostrzejsze składniki. Całość można na koniec posypać cebulką. Tak przygotowane jajka dobrze smakują również z dodatkiem serów – parmezanu, sera gouda, ale też pokruszonego sera feta, tofu lub sera koziego. Serwowane ze świeżym pieczywem stają się wyśmienitym posiłkiem, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnych, bogatych w składniki śniadań. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj jajka sadzone w tym oryginalnym wydaniu!