Białe szparagi w sosie serowym - przepis wytrawny | Przepisy.pl pixel

Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 mililitrów

150 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną szalotkę przesmaż w rondelku, dodaj wino i odparuj.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną. Całość wlej do rondelka i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj grubo pokrojona natkę i gotuj jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Uważaj, aby ich nie rozgotować – czas gotowania powinien wynosić ok. 12-15 minut.

Krok 4

Ugotowane szparagi wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Podawaj z grillowanymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane szparagi możesz podać również jako dodatek do dań głównych.

3

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gölz

    Monika Gölz , 16.05.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tęczak

    Ewa Tęczak , 04.05.2015

    trochę mdly sos. gdyby dodać do niego ser pleśniowy pokruszony pod koniec gotowania na pewno zyskalby na szlachetności. podałam z grilowana piersią z indyka - połączenie ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grillowana cukinia
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Białe szparagi z wytrawnym serowym sosemBiałe szparagi z wytrawnym serowym sosem

Subtelny smak białych szparagów podkreślisz śmietankowym sosem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Jego przygotowanie rozpocznij od posiekania szalotki w niewielką kostkę i podsmażenia jej na rozgrzanym w rondelku tłuszczu. Następnie zalej ją winem i duś do momentu, aż cały płyn odparuje. Błyskawiczny sos serowy w proszku połącz z wodą i kwaśną śmietaną, wlej do garnka z szalotką i zagotuj. Gdy zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Szparagi obierz i odetnij ich zdrewniałe końcówki, po czym ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Jeśli chcesz, aby smak sosu był wyrazistszy, dodaj do niego marynowane ziarna zielonego pieprzu. Ugotowane szparagi serwuj polane serowym sosem. Z dodatkiem grillowanych grzanek, przygotowanych z bagietki, mogą stanowić przystawkę do eleganckiej kolacji. Równie dobrze sprawdzą się jako sałatka podana do mięsnego dania, np. steku, pieczonego schabu lub kurczaka. Z czym podasz białe szparagi z wytrawnym serowym sosem? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.