Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

140 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 mililitrów

150 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną szalotkę przesmaż w rondelku, dodaj wino i odparuj.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną. Całość wlej do rondelka i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj grubo pokrojona natkę i gotuj jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Uważaj, aby ich nie rozgotować – czas gotowania powinien wynosić ok. 12-15 minut.

Krok 4

Ugotowane szparagi wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Podawaj z grillowanymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane szparagi możesz podać również jako dodatek do dań głównych.

3

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gölz

    Monika Gölz , 16.05.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tęczak

    Ewa Tęczak , 04.05.2015

    trochę mdly sos. gdyby dodać do niego ser pleśniowy pokruszony pod koniec gotowania na pewno zyskalby na szlachetności. podałam z grilowana piersią z indyka - połączenie ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Białe szparagi z wytrawnym serowym sosemBiałe szparagi z wytrawnym serowym sosem

Subtelny smak białych szparagów podkreślisz śmietankowym sosem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Jego przygotowanie rozpocznij od posiekania szalotki w niewielką kostkę i podsmażenia jej na rozgrzanym w rondelku tłuszczu. Następnie zalej ją winem i duś do momentu, aż cały płyn odparuje. Błyskawiczny sos serowy w proszku połącz z wodą i kwaśną śmietaną, wlej do garnka z szalotką i zagotuj. Gdy zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Szparagi obierz i odetnij ich zdrewniałe końcówki, po czym ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Jeśli chcesz, aby smak sosu był wyrazistszy, dodaj do niego marynowane ziarna zielonego pieprzu. Ugotowane szparagi serwuj polane serowym sosem. Z dodatkiem grillowanych grzanek, przygotowanych z bagietki, mogą stanowić przystawkę do eleganckiej kolacji. Równie dobrze sprawdzą się jako sałatka podana do mięsnego dania, np. steku, pieczonego schabu lub kurczaka. Z czym podasz białe szparagi z wytrawnym serowym sosem? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.