Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem
łatwe
179 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 mililitrów
150 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaną szalotkę przesmaż w rondelku, dodaj wino i odparuj.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną. Całość wlej do rondelka i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj grubo pokrojona natkę i gotuj jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Uważaj, aby ich nie rozgotować – czas gotowania powinien wynosić ok. 12-15 minut.
Krok 4
Ugotowane szparagi wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Podawaj z grillowanymi grzankami.

Dobra rada:
Tak przygotowane szparagi możesz podać również jako dodatek do dań głównych.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem
Subtelny smak białych szparagów podkreślisz śmietankowym sosem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Jego przygotowanie rozpocznij od posiekania szalotki w niewielką kostkę i podsmażenia jej na rozgrzanym w rondelku tłuszczu. Następnie zalej ją winem i duś do momentu, aż cały płyn odparuje. Błyskawiczny sos serowy w proszku połącz z wodą i kwaśną śmietaną, wlej do garnka z szalotką i zagotuj. Gdy zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Szparagi obierz i odetnij ich zdrewniałe końcówki, po czym ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Jeśli chcesz, aby smak sosu był wyrazistszy, dodaj do niego marynowane ziarna zielonego pieprzu. Ugotowane szparagi serwuj polane serowym sosem. Z dodatkiem grillowanych grzanek, przygotowanych z bagietki, mogą stanowić przystawkę do eleganckiej kolacji. Równie dobrze sprawdzą się jako sałatka podana do mięsnego dania, np. steku, pieczonego schabu lub kurczaka. Z czym podasz białe szparagi z wytrawnym serowym sosem? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.