Białe szparagi w sosie serowym - przepis wytrawny | Przepisy.pl pixel

Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

50 mililitrów

150 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną szalotkę przesmaż w rondelku, dodaj wino i odparuj.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną. Całość wlej do rondelka i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj grubo pokrojona natkę i gotuj jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Uważaj, aby ich nie rozgotować – czas gotowania powinien wynosić ok. 12-15 minut.

Krok 4

Ugotowane szparagi wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Podawaj z grillowanymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane szparagi możesz podać również jako dodatek do dań głównych.

3

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gölz

    Monika Gölz , 16.05.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tęczak

    Ewa Tęczak , 04.05.2015

    trochę mdly sos. gdyby dodać do niego ser pleśniowy pokruszony pod koniec gotowania na pewno zyskalby na szlachetności. podałam z grilowana piersią z indyka - połączenie ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Białe szparagi z wytrawnym serowym sosemBiałe szparagi z wytrawnym serowym sosem

Subtelny smak białych szparagów podkreślisz śmietankowym sosem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Jego przygotowanie rozpocznij od posiekania szalotki w niewielką kostkę i podsmażenia jej na rozgrzanym w rondelku tłuszczu. Następnie zalej ją winem i duś do momentu, aż cały płyn odparuje. Błyskawiczny sos serowy w proszku połącz z wodą i kwaśną śmietaną, wlej do garnka z szalotką i zagotuj. Gdy zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Szparagi obierz i odetnij ich zdrewniałe końcówki, po czym ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Jeśli chcesz, aby smak sosu był wyrazistszy, dodaj do niego marynowane ziarna zielonego pieprzu. Ugotowane szparagi serwuj polane serowym sosem. Z dodatkiem grillowanych grzanek, przygotowanych z bagietki, mogą stanowić przystawkę do eleganckiej kolacji. Równie dobrze sprawdzą się jako sałatka podana do mięsnego dania, np. steku, pieczonego schabu lub kurczaka. Z czym podasz białe szparagi z wytrawnym serowym sosem? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.