
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
150 gramów
0.5 łyżeczki
150 mililitrów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Krok 2
Kostkę Knorr rozpuść w 1,5 litra wrzątku.

Krok 3
Wsyp suchy ryż na patelnię i cały czas mieszając, smaż, aż zrobi się przezroczysty. Następnie wlej trochę rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn wyparuje.

Krok 4
Dodaj podgrzane wcześniej wino wraz z kolejną porcją rosołu i mieszając zaczekaj, aż odparuje połowa płynu. Następnie dodaj resztę rosołu i roztarte nitki szafranu. Gotuj risotto przez 20 minut, aż będzie kleiste i gęste, a ryż wystarczająco miękki.

Krok 5
Zdejmij risotto z ognia, dodaj starty ser, margarynę i dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szafranowe risotto
Wykorzystaj charakterystyczny miodowo-gorzki smak szafranu i przygotuj wykwintne risotto o kremowej konsystencji. Sprawdzi się jako danie główne lub – podane w niewielkiej porcji – również jako przystawka. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przyrządzonym ryżu. Na początek rozgrzej na patelni lub w rondelku tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Kostkę rosołową rozpuść we wrzątku, a suchy ryż arborio wsyp na patelnię. Smaż całość na małym ogniu, cały czas mieszając – do momentu, aż ryż zrobi się przezroczysty. Wtedy wlej część rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn odparuje. Stopniowo dodawaj kolejne składniki, w tym także wymieszane w rosole nitki szafranu. Gotuj danie na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli ryż wchłonął całą ilość bulionu i nie jest jeszcze miękki, dolej odrobinę gorącej wody. Po zdjęciu risotto z ognia, dodaj starty żółty ser oraz margarynę, która nada potrawie kremowej konsystencji. Pozostałe nitki szafranu ułóż na wierzchu gotowego dania – posłużą jako dekoracja.