Szafranowe risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

150 gramów

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Szafranowe risotto - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozpuść w 1,5 litra wrzątku.

Szafranowe risotto - Krok 2

Krok 3

Wsyp suchy ryż na patelnię i cały czas mieszając, smaż, aż zrobi się przezroczysty. Następnie wlej trochę rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn wyparuje.

Szafranowe risotto - Krok 3

Krok 4

Dodaj podgrzane wcześniej wino wraz z kolejną porcją rosołu i mieszając zaczekaj, aż odparuje połowa płynu. Następnie dodaj resztę rosołu i roztarte nitki szafranu. Gotuj risotto przez 20 minut, aż będzie kleiste i gęste, a ryż wystarczająco miękki.

Szafranowe risotto - Krok 4

Krok 5

Zdejmij risotto z ognia, dodaj starty ser, margarynę i dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu

Szafranowe risotto - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szafranowe risottoSzafranowe risotto

Wykorzystaj charakterystyczny miodowo-gorzki smak szafranu i przygotuj wykwintne  risotto o kremowej konsystencji. Sprawdzi się jako danie główne lub – podane w niewielkiej porcji – również jako przystawka. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przyrządzonym ryżu. Na początek rozgrzej na patelni lub w rondelku tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Kostkę rosołową rozpuść we wrzątku, a suchy ryż arborio wsyp na patelnię. Smaż całość na małym ogniu, cały czas mieszając – do momentu, aż ryż zrobi się przezroczysty. Wtedy wlej część rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn odparuje. Stopniowo dodawaj kolejne składniki, w tym także wymieszane w rosole nitki szafranu. Gotuj danie na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli ryż wchłonął całą ilość bulionu i nie jest jeszcze miękki, dolej odrobinę gorącej wody. Po zdjęciu risotto z ognia, dodaj starty żółty ser oraz margarynę, która nada potrawie kremowej konsystencji. Pozostałe nitki szafranu ułóż na wierzchu gotowego dania – posłużą jako dekoracja.