Szafranowe risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

150 gramów

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Szafranowe risotto - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozpuść w 1,5 litra wrzątku.

Szafranowe risotto - Krok 2

Krok 3

Wsyp suchy ryż na patelnię i cały czas mieszając, smaż, aż zrobi się przezroczysty. Następnie wlej trochę rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn wyparuje.

Szafranowe risotto - Krok 3

Krok 4

Dodaj podgrzane wcześniej wino wraz z kolejną porcją rosołu i mieszając zaczekaj, aż odparuje połowa płynu. Następnie dodaj resztę rosołu i roztarte nitki szafranu. Gotuj risotto przez 20 minut, aż będzie kleiste i gęste, a ryż wystarczająco miękki.

Szafranowe risotto - Krok 4

Krok 5

Zdejmij risotto z ognia, dodaj starty ser, margarynę i dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu

Szafranowe risotto - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szafranowe risottoSzafranowe risotto

Wykorzystaj charakterystyczny miodowo-gorzki smak szafranu i przygotuj wykwintne  risotto o kremowej konsystencji. Sprawdzi się jako danie główne lub – podane w niewielkiej porcji – również jako przystawka. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przyrządzonym ryżu. Na początek rozgrzej na patelni lub w rondelku tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Kostkę rosołową rozpuść we wrzątku, a suchy ryż arborio wsyp na patelnię. Smaż całość na małym ogniu, cały czas mieszając – do momentu, aż ryż zrobi się przezroczysty. Wtedy wlej część rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn odparuje. Stopniowo dodawaj kolejne składniki, w tym także wymieszane w rosole nitki szafranu. Gotuj danie na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli ryż wchłonął całą ilość bulionu i nie jest jeszcze miękki, dolej odrobinę gorącej wody. Po zdjęciu risotto z ognia, dodaj starty żółty ser oraz margarynę, która nada potrawie kremowej konsystencji. Pozostałe nitki szafranu ułóż na wierzchu gotowego dania – posłużą jako dekoracja.