Szafranowe risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

150 gramów

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Szafranowe risotto - Krok 1

Krok 2

Kostkę Knorr rozpuść w 1,5 litra wrzątku.

Szafranowe risotto - Krok 2

Krok 3

Wsyp suchy ryż na patelnię i cały czas mieszając, smaż, aż zrobi się przezroczysty. Następnie wlej trochę rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn wyparuje.

Szafranowe risotto - Krok 3

Krok 4

Dodaj podgrzane wcześniej wino wraz z kolejną porcją rosołu i mieszając zaczekaj, aż odparuje połowa płynu. Następnie dodaj resztę rosołu i roztarte nitki szafranu. Gotuj risotto przez 20 minut, aż będzie kleiste i gęste, a ryż wystarczająco miękki.

Szafranowe risotto - Krok 4

Krok 5

Zdejmij risotto z ognia, dodaj starty ser, margarynę i dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu

Szafranowe risotto - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szafranowe risottoSzafranowe risotto

Wykorzystaj charakterystyczny miodowo-gorzki smak szafranu i przygotuj wykwintne  risotto o kremowej konsystencji. Sprawdzi się jako danie główne lub – podane w niewielkiej porcji – również jako przystawka. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednio przyrządzonym ryżu. Na początek rozgrzej na patelni lub w rondelku tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę. Kostkę rosołową rozpuść we wrzątku, a suchy ryż arborio wsyp na patelnię. Smaż całość na małym ogniu, cały czas mieszając – do momentu, aż ryż zrobi się przezroczysty. Wtedy wlej część rosołu, wymieszaj i zaczekaj, aż płyn odparuje. Stopniowo dodawaj kolejne składniki, w tym także wymieszane w rosole nitki szafranu. Gotuj danie na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli ryż wchłonął całą ilość bulionu i nie jest jeszcze miękki, dolej odrobinę gorącej wody. Po zdjęciu risotto z ognia, dodaj starty żółty ser oraz margarynę, która nada potrawie kremowej konsystencji. Pozostałe nitki szafranu ułóż na wierzchu gotowego dania – posłużą jako dekoracja.