Żurek śląski wzbogacony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek śląski wzbogacony

Autor: Ewa Żuraw

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białe kiełbasy zalać 1,3 litra wody. Zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 2

Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Chwilę gotować razem. Ziemniaki obraći pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować prawie do miękkości.

Krok 3

Żurek śląski rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu ok 7 minut. Białą kiełbasę pokroić w plasterki. Zalać żurkiem. Udekorować pokrojonymi jajkami.

Ewa Żuraw

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej