Żurek śląski wzbogacony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek śląski wzbogacony

Autor: Ewa Żuraw

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białe kiełbasy zalać 1,3 litra wody. Zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 2

Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Chwilę gotować razem. Ziemniaki obraći pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować prawie do miękkości.

Krok 3

Żurek śląski rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu ok 7 minut. Białą kiełbasę pokroić w plasterki. Zalać żurkiem. Udekorować pokrojonymi jajkami.

Ewa Żuraw

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek śląski wzbogacony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z pulpetami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej