Żurek aromatyzowany rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek aromatyzowany rozmarynem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

3 szklanki

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obrać i umyć. Zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę i seler.

Krok 2

Cebulę drobno usiekać , a ziemniaki pokroić w drobna kostkę.

Krok 3

Wszystko włożyć do garnka. Dorzucić rozmaryn, łyżeczkę majeranku i włożyć kiełbaski. Zalać wodą.

Krok 4

Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

Krok 5

Wyjąć kiełbaski i odłożyć rozmaryn. Wlać śmietankę. Doprawić zupę do smaku delikatem Knorr, pieprzem i majerankiem.

Krok 6

Podawać wkładając do zupy biała kiełbaskę -całą lub pokrojoną w plasterki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek aromatyzowany rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek aromatyzowany rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek aromatyzowany rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek aromatyzowany rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek aromatyzowany rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek aromatyzowany rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek aromatyzowany rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek aromatyzowany rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej