Żurek na wędzonych żeberkach - przepis na wędzonce | Przepisy pixel

Żurek z wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie i wędzonych żeberkach przez godzinę.

Żurek z wędzonką - Krok 1

Krok 2

Usuń z garnka włoszczyznę, a mięso oddziel od kości i przełóż z powrotem do zupy.

Żurek z wędzonką - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek z wędzonką Knorr wraz ze startym czosnkiem i gotuj kolejne 10 minut.

Żurek z wędzonką - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną kiełbasą, po czym dodaj do żurku.

Żurek z wędzonką - Krok 4

Krok 5

Ugotuj jajka na twardo.

Żurek z wędzonką - Krok 5

Krok 6

Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym na pół, posypany posiekanym majerankiem.

Żurek z wędzonką - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Edyta Kapusta

    Edyta Kapusta , 16.09.2020

    pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wędzonkąŻurek z wędzonką

Wyrazisty żurek doskonale współgra z wędzonym, mięsnym dodatkiem. Jeśli lubisz tę zupę o charakterystycznym kwaśnym smaku, ta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Przyrządzisz ją na wywarze z włoszczyzny i wędzonych żeberek. Ugotowane mięso oddziel od kości i dorzuć do zupy – w ten sposób zagęścisz ją i dodasz jej wyrazistości. Zaostrz wywar także startym czosnkiem i przyprawami. Do zupy dodaj również podsmażoną z cebulką kiełbasę. W ten sposób żurek z wędzonką będzie miał jeszcze intensywniejszy, mięsny smak. Całość podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Będzie także wyśmienicie smakowała, jeśli zaserwujesz ją z ziemniakami lub kaszą. Zupę ozdób łyżką śmietany i posyp świeżym majerankiem lub natką pietruszki. Podawaj żurek z kawałkiem świeżego pieczywa lub ciastem francuskim zapiekanym z ziołami albo nadziewanym grzybami. Potrawa będzie się świetnie prezentowała podana w wydrążonym bochenku chleba – w takiej postaci sprawdzi się zwłaszcza przy bardziej uroczystych okazjach. Skorzystaj więc z tego przepisu i podawaj żurek tak, jak lubisz!