Żurek z wędzonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie i wędzonych żeberkach przez godzinę.

Żurek z wędzonką - Krok 1

Krok 2

Usuń z garnka włoszczyznę, a mięso oddziel od kości i przełóż z powrotem do zupy.

Żurek z wędzonką - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek z wędzonką Knorr wraz ze startym czosnkiem i gotuj kolejne 10 minut.

Żurek z wędzonką - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną kiełbasą, po czym dodaj do żurku.

Żurek z wędzonką - Krok 4

Krok 5

Ugotuj jajka na twardo.

Żurek z wędzonką - Krok 5

Krok 6

Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym na pół, posypany posiekanym majerankiem.

Żurek z wędzonką - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Edyta Kapusta

    Edyta Kapusta , 16.09.2020

    pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wędzonkąŻurek z wędzonką

Wyrazisty żurek doskonale współgra z wędzonym, mięsnym dodatkiem. Jeśli lubisz tę zupę o charakterystycznym kwaśnym smaku, ta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Przyrządzisz ją na wywarze z włoszczyzny i wędzonych żeberek. Ugotowane mięso oddziel od kości i dorzuć do zupy – w ten sposób zagęścisz ją i dodasz jej wyrazistości. Zaostrz wywar także startym czosnkiem i przyprawami. Do zupy dodaj również podsmażoną z cebulką kiełbasę. W ten sposób żurek z wędzonką będzie miał jeszcze intensywniejszy, mięsny smak. Całość podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Będzie także wyśmienicie smakowała, jeśli zaserwujesz ją z ziemniakami lub kaszą. Zupę ozdób łyżką śmietany i posyp świeżym majerankiem lub natką pietruszki. Podawaj żurek z kawałkiem świeżego pieczywa lub ciastem francuskim zapiekanym z ziołami albo nadziewanym grzybami. Potrawa będzie się świetnie prezentowała podana w wydrążonym bochenku chleba – w takiej postaci sprawdzi się zwłaszcza przy bardziej uroczystych okazjach. Skorzystaj więc z tego przepisu i podawaj żurek tak, jak lubisz!