
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
4 sztuki
1 sztuka
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj wywar na włoszczyźnie i wędzonych żeberkach przez godzinę.
Krok 2
Usuń z garnka włoszczyznę, a mięso oddziel od kości i przełóż z powrotem do zupy.
Krok 3
Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek z wędzonką Knorr wraz ze startym czosnkiem i gotuj kolejne 10 minut.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną kiełbasą, po czym dodaj do żurku.
Krok 5
Ugotuj jajka na twardo.
Krok 6
Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym na pół, posypany posiekanym majerankiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Żurek na wędzonce Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z wędzonką
Wyrazisty żurek doskonale współgra z wędzonym, mięsnym dodatkiem. Jeśli lubisz tę zupę o charakterystycznym kwaśnym smaku, ta propozycja na pewno przypadnie Ci do gustu. Przyrządzisz ją na wywarze z włoszczyzny i wędzonych żeberek. Ugotowane mięso oddziel od kości i dorzuć do zupy – w ten sposób zagęścisz ją i dodasz jej wyrazistości. Zaostrz wywar także startym czosnkiem i przyprawami. Do zupy dodaj również podsmażoną z cebulką kiełbasę. W ten sposób żurek z wędzonką będzie miał jeszcze intensywniejszy, mięsny smak. Całość podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Będzie także wyśmienicie smakowała, jeśli zaserwujesz ją z ziemniakami lub kaszą. Zupę ozdób łyżką śmietany i posyp świeżym majerankiem lub natką pietruszki. Podawaj żurek z kawałkiem świeżego pieczywa lub ciastem francuskim zapiekanym z ziołami albo nadziewanym grzybami. Potrawa będzie się świetnie prezentowała podana w wydrążonym bochenku chleba – w takiej postaci sprawdzi się zwłaszcza przy bardziej uroczystych okazjach. Skorzystaj więc z tego przepisu i podawaj żurek tak, jak lubisz!