
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
15 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
80 mililitrów
0.5 pęczka
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule drobno pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oleju.

Krok 2
Gdy cebula zrobi się szklista dodaj mąkę i całość zasmaż.

Krok 3
Następnie wlej bulion, dodaj kiełbasę i przyprawę Knorr. Całość gotuj około 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmij, lekko wystudź i pokrój w plastry.

Krok 4
Jaja ugotuj na twardo, następnie posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Krok 5
Do wywaru dodaj chrzan oraz śmietanę i gotuj ponownie około 15 minut, aż zupa przejdzie smakiem chrzanu.

Krok 6
Tuż przed podaniem dodaj do zupy pokrojoną kiełbasę oraz posiekane jajka. Podawaj z natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa chrzanowa z jajkiem
Zupa chrzanowa to świetny zamiennik popularnych zup wielkanocnych takich, jak żurek czy barszcz. Jej lekko kwaskowaty i ostry smak doskonale wkomponuje się w świąteczne menu. Chrzan uznawany jest za jeden z symboli Wielkanocy – wkłada się go do koszyczka wraz z pokarmami święconymi w Wielką Sobotę, a później dzieli z bliskimi podczas uroczystego śniadania wielkanocnego. Zgodnie z symboliką wielkanocnych potraw, chrzan oznacza krzepę oraz siłę fizyczną. Zupa ta dobrze sprawdzi się w czasie świąt Wielkiej Nocy ale nie tylko – ze względu na swoje rozgrzewające właściwości, równie dobrze przyrządzać możesz ją również w okresie jesienno-zimowym. Do zrobienia zupy chrzanowej użyć możesz gotowego chrzanu w słoiczku, lecz o wiele lepiej sprawdzi się ten starty własnoręcznie, który nada potrawie wyrazistości. Gotową zupę chrzanową możesz przyozdobić rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo, lecz serwuje się ja również z chrupiącymi grzankami lub pulpecikami rybnymi.



































