Zupa chrzanowa z jajkiem - przepis z białą kiełbasą | Przepisy.pl pixel

Zupa chrzanowa z jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

99

886 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1753 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

15 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

80 mililitrów

0.5 pęczka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule drobno pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oleju.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 1

Krok 2

Gdy cebula zrobi się szklista dodaj mąkę i całość zasmaż.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej bulion, dodaj kiełbasę i przyprawę Knorr. Całość gotuj około 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmij, lekko wystudź i pokrój w plastry.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Jaja ugotuj na twardo, następnie posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj chrzan oraz śmietanę i gotuj ponownie około 15 minut, aż zupa przejdzie smakiem chrzanu.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 5

Krok 6

Tuż przed podaniem dodaj do zupy pokrojoną kiełbasę oraz posiekane jajka. Podawaj z natką pietruszki.

Zupa chrzanowa z jajkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Wisia

    Wisia , 09.02.2024

    Super bardzo dobry i obszerny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jarekgaborek@gmail.com

    jarekgaborek@gmail.com , 20.07.2022

    Jaki chrzan świeżo tarty czy gotowiec że sklepu

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Marek

    Ewa Marek , 19.04.2019

    Bardzo dobra i prosta. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wróblewska

    Dorota Wróblewska , 17.04.2017

    przepyszna. już zawsze będę robić na Wielkanoc

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chrzanowa z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa chrzanowa z jajkiemZupa chrzanowa z jajkiem

Zupa chrzanowa to świetny zamiennik popularnych zup wielkanocnych takich, jak żurek czy barszcz. Jej lekko kwaskowaty i ostry smak doskonale wkomponuje się w świąteczne menu. Chrzan uznawany jest za jeden z symboli Wielkanocy – wkłada się go do koszyczka wraz z pokarmami święconymi w Wielką Sobotę, a później dzieli z bliskimi podczas uroczystego śniadania wielkanocnego. Zgodnie z symboliką wielkanocnych potraw, chrzan oznacza krzepę oraz siłę fizyczną. Zupa ta dobrze sprawdzi się w czasie świąt Wielkiej Nocy ale nie tylko – ze względu na swoje rozgrzewające właściwości, równie dobrze przyrządzać możesz ją również w okresie jesienno-zimowym. Do zrobienia zupy chrzanowej użyć możesz gotowego chrzanu w słoiczku, lecz o wiele lepiej sprawdzi się ten starty własnoręcznie, który nada potrawie wyrazistości. Gotową zupę chrzanową możesz przyozdobić rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo, lecz serwuje się ja również z chrupiącymi grzankami lub pulpecikami rybnymi.