Barszcz biały z chrzanową chmurką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz biały z chrzanową chmurką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
463 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

4 ziarna

1 sztuka

4 ziarna

1 szczypta

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną i umytą włoszczyznę zalej wodą.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 1

Krok 2

Dodaj kawałek chrzanu, czosnek oraz przyprawy. Gotuj około 30 minut, po czym odcedź.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 2

Krok 3

Włóż białą kiełbasę do wrzącego wywaru. Gotuj powoli przez około 20 minut, następnie przełóż na talerz.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 3

Krok 4

Rozmieszaj Barszcz biały Knorr ze śmietaną, dodaj do wywaru i całość gotuj jeszcze około 8 minut.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 4

Krok 5

Podawaj gotowy barszcz z połówkami jaja na twardo i białą kiełbasą.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Niewiele osób wie, że chrzan oprócz walorów smakowych na właściwości lecznicze. Dobroczynnie wpływa na wątrobę, proces trawienia i bóle reumatyczne, ma także właściwości pleśniobójcze i konserwujące. Chrzan zawiera sporo wapnia i żelaza, a także 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały z chrzanową chmurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały z chrzanową chmurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały z chrzanową chmurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały z chrzanową chmurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały z chrzanową chmurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały z chrzanową chmurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały z chrzanową chmurką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały z chrzanową chmurką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały z chrzanową chmurkąBarszcz biały z chrzanową chmurką

Barszcz biały powinien wyróżniać się i przykuwać uwagę intensywnym smakiem chrzanu. Aby uzyskać taki efekt, należy do bulionu dodać sporą ilość obranego, surowego korzenia. Na początek przygotuj do zupy wywar warzywny lub mięsny. Podkreśl jego aromat liściem laurowym, gruboziarnistym pieprzem lub zielem angielskim. Za dodatek mięsny posłużyć może biała lub wiejska kiełbasa oraz kawałek wołowiny. Chrzan powinien gotować się z warzywami, aż stanie się miękki, a jego wyrazisty smak pozostanie w bulionie. Pod koniec odcedź go, a wywar zapraw kwaśną śmietaną oraz zakwasem. Ewentualnie sięgnij po gotową propozycję barszczu białego. Zupę podawaj ze świeżym chrupiącym pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami oprószonymi koperkiem. Całość udekoruj natką pietruszki. Ciekawie będzie się prezentować, jeśli zaserwujesz zupę w niewielkich, wydrążonych chlebkach. Dobrze skomponują się z nią jajka gotowane na twardo. Sprawdź listę składników i ugotuj pyszny barszcz biały z chrzanową chmurką. Życzymy smacznego.