Barszcz biały z chrzanową chmurką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

443 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 sztuka

100 gramów

1 litr

2 sztuki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną i umytą włoszczyznę zalej wodą.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 1

Krok 2

Dodaj kawałek chrzanu, czosnek oraz przyprawy. Gotuj około 30 minut, po czym odcedź.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 2

Krok 3

Włóż białą kiełbasę do wrzącego wywaru. Gotuj powoli przez około 20 minut, następnie przełóż na talerz.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 3

Krok 4

Rozmieszaj Barszcz biały Knorr ze śmietaną, dodaj do wywaru i całość gotuj jeszcze około 8 minut.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 4

Krok 5

Podawaj gotowy barszcz z połówkami jaja na twardo i białą kiełbasą.

Barszcz biały z chrzanową chmurką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Niewiele osób wie, że chrzan oprócz walorów smakowych na właściwości lecznicze. Dobroczynnie wpływa na wątrobę, proces trawienia i bóle reumatyczne, ma także właściwości pleśniobójcze i konserwujące. Chrzan zawiera sporo wapnia i żelaza, a także 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryna.

0

Opinie o przepisie

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały z chrzanową chmurkąBarszcz biały z chrzanową chmurką

Barszcz biały powinien wyróżniać się i przykuwać uwagę intensywnym smakiem chrzanu. Aby uzyskać taki efekt, należy do bulionu dodać sporą ilość obranego, surowego korzenia. Na początek przygotuj do zupy wywar warzywny lub mięsny. Podkreśl jego aromat liściem laurowym, gruboziarnistym pieprzem lub zielem angielskim. Za dodatek mięsny posłużyć może biała lub wiejska kiełbasa oraz kawałek wołowiny. Chrzan powinien gotować się z warzywami, aż stanie się miękki, a jego wyrazisty smak pozostanie w bulionie. Pod koniec odcedź go, a wywar zapraw kwaśną śmietaną oraz zakwasem. Ewentualnie sięgnij po gotową propozycję barszczu białego. Zupę podawaj ze świeżym chrupiącym pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami oprószonymi koperkiem. Całość udekoruj natką pietruszki. Ciekawie będzie się prezentować, jeśli zaserwujesz zupę w niewielkich, wydrążonych chlebkach. Dobrze skomponują się z nią jajka gotowane na twardo. Sprawdź listę składników i ugotuj pyszny barszcz biały z chrzanową chmurką. Życzymy smacznego.