Zalewajka II przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka II

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
356 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1

1 kilogram

200 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Zalewajka II - Krok 1

Krok 2

Wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr. Gotuj ziemniaki, do momentu gdy będą miękkie.

Zalewajka II - Krok 2

Krok 3

Pokrój boczek lub słoninę w kostkę. Na patelni lub w rondlu wytop tłuszcz robiąc skwarki. Posiekaj zieloną pietruszkę.

Zalewajka II - Krok 3

Krok 4

Wlej do ugotowanych ziemniaków biały barszcz i mieszaj od czasu do czasu, zagotuj.

Zalewajka II - Krok 4

Krok 5

Dodaj skwarki razem z tłuszczem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.

Zalewajka II - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zalewajka IIZalewajka II

Zalewajka z dodatkiem boczku lub słoniny to smaczny, a zarazem prosty sposób na przygotowanie dania obiadowego. Wystarczy, że obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalejesz zimną wodą (warzywa gotuj do momentu, aż będą miękkie), następnie dodasz do nich butelkę białego barszczu oraz skwarki razem z tłuszczem, i dokładnie wymieszasz. Gotową zalewajkę rozlej do głębokich talerzy i posyp posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić jej smak, koniecznie dopraw ją ulubionymi przyprawami, np. pieprzem, tymiankiem, majerankiem lub też przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Przyrządzone w ten sposób danie serwuj razem ze świeżym pieczywem. Pamiętaj, że przepis na zalewajkę możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując boczek lub słoninę swojską kiełbasą. Dobrym pomysłem będzie także dodanie do niej świeżych lub suszonych grzybów. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj pyszną zalewajkę. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!