Zalewajka II przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka II

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
356 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1

1 kilogram

200 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Zalewajka II - Krok 1

Krok 2

Wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr. Gotuj ziemniaki, do momentu gdy będą miękkie.

Zalewajka II - Krok 2

Krok 3

Pokrój boczek lub słoninę w kostkę. Na patelni lub w rondlu wytop tłuszcz robiąc skwarki. Posiekaj zieloną pietruszkę.

Zalewajka II - Krok 3

Krok 4

Wlej do ugotowanych ziemniaków biały barszcz i mieszaj od czasu do czasu, zagotuj.

Zalewajka II - Krok 4

Krok 5

Dodaj skwarki razem z tłuszczem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.

Zalewajka II - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka II - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zalewajka IIZalewajka II

Zalewajka z dodatkiem boczku lub słoniny to smaczny, a zarazem prosty sposób na przygotowanie dania obiadowego. Wystarczy, że obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalejesz zimną wodą (warzywa gotuj do momentu, aż będą miękkie), następnie dodasz do nich butelkę białego barszczu oraz skwarki razem z tłuszczem, i dokładnie wymieszasz. Gotową zalewajkę rozlej do głębokich talerzy i posyp posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić jej smak, koniecznie dopraw ją ulubionymi przyprawami, np. pieprzem, tymiankiem, majerankiem lub też przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Przyrządzone w ten sposób danie serwuj razem ze świeżym pieczywem. Pamiętaj, że przepis na zalewajkę możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując boczek lub słoninę swojską kiełbasą. Dobrym pomysłem będzie także dodanie do niej świeżych lub suszonych grzybów. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj pyszną zalewajkę. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!