
Składniki
3 opakowania
2 sztuki
1 szczypta
1.25 litra
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
50 gramów
1 garść
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa pokrój na niewielkie kawałki, czosnek posiekaj. Przesmaż razem na margarynie, następnie dodaj listki tymianku, zalej szklanką wody i podduś.
Krok 2
Bulionetki rozpuść w litrze wrzącej wody i wlej do warzyw. Dodaj również pomidory i gotuj 25 minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Po tym czasie zmiksuj zupę, używając blendera.
Krok 4
Sucharki zapiecz z plastrem sera. Gorącą zupę wlej do bulionówek i zanurz w niej zapieczone grzanki. Udekoruj listkami tymianku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuska zupa pomidorowa
Wyraziste pomidory pelati mogą być podstawą do przygotowania pysznej pomidorowej. Zainspiruj się kuchnią francuską i przyrządź zupę z zapieczonymi grzankami oraz serem mozzarella. Od czego zacząć? Warzywa wskazane w przepisie pokrój na niewielkie kawałki, a czosnek drobno posiekaj. Wszystko smaż na rozgrzanym tłuszczu, na końcu wsypując listki świeżego tymianku. Zalej szklanką wody i duś przez jakiś czas. Wywar przyrządzisz, rozpuszczając aromatyczną bulionetkę w litrze wrzącej wody – połącz go z warzywami oraz podstawowymi przyprawami. Do mieszanki dodaj jeszcze pomidory z puszki i gotuj wszystko przez kilkanaście minut. Po tym czasie zmiksuj zupę za pomocą blendera. Uzupełnieniem dania będą grzanki – pieczywo zapiecz w piekarniku razem z plastrem mozzarelli i oprósz tymiankiem oraz pieprzem. Jak podawać tę zupę? Jeszcze gorącą wlej do bulionówek i zanurz w niej zapieczone grzanki. Odpowiednią dekoracją będą listki świeżego tymianku lub bazylii. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu powyżej. Smacznego!