Francuska zupa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
338 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 opakowania

2 sztuki

1 szczypta

1.25 litra

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

50 gramów

1 garść

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój na niewielkie kawałki, czosnek posiekaj. Przesmaż razem na margarynie, następnie dodaj listki tymianku, zalej szklanką wody i podduś.

Krok 2

Bulionetki rozpuść w litrze wrzącej wody i wlej do warzyw. Dodaj również pomidory i gotuj 25 minut na wolnym ogniu.

Krok 3

Po tym czasie zmiksuj zupę, używając blendera.

Krok 4

Sucharki zapiecz z plastrem sera. Gorącą zupę wlej do bulionówek i zanurz w niej zapieczone grzanki. Udekoruj listkami tymianku.

1

Opinie o przepisie

  • Grazyna Dubinska

    Grazyna Dubinska , 07.04.2019

    Jest napewno pyszna ugotuję dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuska zupa pomidorowaFrancuska zupa pomidorowa

Wyraziste pomidory pelati mogą być podstawą do przygotowania pysznej pomidorowej. Zainspiruj się kuchnią francuską i przyrządź zupę z zapieczonymi grzankami oraz serem mozzarella. Od czego zacząć? Warzywa wskazane w przepisie pokrój na niewielkie kawałki, a czosnek drobno posiekaj. Wszystko smaż na rozgrzanym tłuszczu, na końcu wsypując listki świeżego tymianku. Zalej szklanką wody i duś przez jakiś czas. Wywar przyrządzisz, rozpuszczając aromatyczną bulionetkę w litrze wrzącej wody – połącz go z warzywami oraz podstawowymi przyprawami. Do mieszanki dodaj jeszcze pomidory z puszki i gotuj wszystko przez kilkanaście minut. Po tym czasie zmiksuj zupę za pomocą blendera. Uzupełnieniem dania będą grzanki – pieczywo zapiecz w piekarniku razem z plastrem mozzarelli i oprósz tymiankiem oraz pieprzem. Jak podawać tę zupę? Jeszcze gorącą wlej do bulionówek i zanurz w niej zapieczone grzanki. Odpowiednią dekoracją będą listki świeżego tymianku lub bazylii. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu powyżej. Smacznego!