Zupa z zielonego groszku i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

296 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

15 dekagramów

40 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 1

Krok 2

Pokrój oczyszczone pieczarki, następnie usmaż.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 2

Krok 3

Dodaj kostkę Bulionu cielęcego Knorr do gotującego się groszku. Pod koniec gotowania wrzuć podsmażone na patelni pieczarki.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kawałki.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 4

Krok 5

Przecedź groszek i pieczarki, tak, aby bulion pozostał oddzielnie.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 5

Krok 6

Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść 50 gram masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), dodaj mąkę i połącz z groszkiem, pieczarkami, pomidorami i winem.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 6

Krok 7

Wlej pozostały bulion. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 10 min. Dopraw do smaku.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej