Zupa z zielonego groszku i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

15 dekagramów

40 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 1

Krok 2

Pokrój oczyszczone pieczarki, następnie usmaż.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 2

Krok 3

Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr do gotującego się groszku. Pod koniec gotowania wrzuć podsmażone na patelni pieczarki.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kawałki.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 4

Krok 5

Przecedź groszek i pieczarki, tak, aby bulion pozostał oddzielnie.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 5

Krok 6

Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść 50 gram masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), dodaj mąkę i połącz z groszkiem, pieczarkami, pomidorami i winem.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 6

Krok 7

Wlej pozostały bulion. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 10 min. Dopraw do smaku.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszku  i pomidorówZupa z zielonego groszku i pomidorów

Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.