
Składniki
1.5 litra
15 dekagramów
40 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.

Krok 2
Pokrój oczyszczone pieczarki, następnie usmaż.

Krok 3
Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr do gotującego się groszku. Pod koniec gotowania wrzuć podsmażone na patelni pieczarki.

Krok 4
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kawałki.

Krok 5
Przecedź groszek i pieczarki, tak, aby bulion pozostał oddzielnie.

Krok 6
Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść 50 gram masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), dodaj mąkę i połącz z groszkiem, pieczarkami, pomidorami i winem.

Krok 7
Wlej pozostały bulion. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 10 min. Dopraw do smaku.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej