
Składniki
1.5 litra
15 dekagramów
40 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.

Krok 2
Pokrój oczyszczone pieczarki, następnie usmaż.

Krok 3
Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr do gotującego się groszku. Pod koniec gotowania wrzuć podsmażone na patelni pieczarki.

Krok 4
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kawałki.

Krok 5
Przecedź groszek i pieczarki, tak, aby bulion pozostał oddzielnie.

Krok 6
Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść 50 gram masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), dodaj mąkę i połącz z groszkiem, pieczarkami, pomidorami i winem.

Krok 7
Wlej pozostały bulion. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 10 min. Dopraw do smaku.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej