Zupa z zielonego groszku i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

15 dekagramów

40 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 1

Krok 2

Pokrój oczyszczone pieczarki, następnie usmaż.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 2

Krok 3

Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr do gotującego się groszku. Pod koniec gotowania wrzuć podsmażone na patelni pieczarki.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kawałki.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 4

Krok 5

Przecedź groszek i pieczarki, tak, aby bulion pozostał oddzielnie.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 5

Krok 6

Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść 50 gram masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), dodaj mąkę i połącz z groszkiem, pieczarkami, pomidorami i winem.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 6

Krok 7

Wlej pozostały bulion. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 10 min. Dopraw do smaku.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszku  i pomidorówZupa z zielonego groszku i pomidorów

Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.