Zupa z zielonego groszku i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

15 dekagramów

40 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 1

Krok 2

Pokrój oczyszczone pieczarki, następnie usmaż.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 2

Krok 3

Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr do gotującego się groszku. Pod koniec gotowania wrzuć podsmażone na patelni pieczarki.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kawałki.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 4

Krok 5

Przecedź groszek i pieczarki, tak, aby bulion pozostał oddzielnie.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 5

Krok 6

Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść 50 gram masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), dodaj mąkę i połącz z groszkiem, pieczarkami, pomidorami i winem.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 6

Krok 7

Wlej pozostały bulion. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 10 min. Dopraw do smaku.

Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku  i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa pomidorowa
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszku  i pomidorówZupa z zielonego groszku i pomidorów

Groszek ugotuj zalewając wrzącym wywarem z warzyw i cielęciny.