
Składniki
1.5 litra
40 dekagramów
15 dekagramów
5 sztuk
1 litr
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i pokrój pieczarki. Usmaż pokrojone pieczarki.

Krok 2
Migdały sparz i pozbaw skórki. Następnie połącz z pieczarkami i dodaj groszek, podsmaż.

Krok 3
Warzywa z patelni wrzuć do rondla i zalej wywarem z warzyw i cielęciny.

Krok 4
Dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i doprowadź do wrzenia.

Krok 5
Mleko zmieszaj z mąką i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku gałką muszkatołową. Zupę z zielonego groszku i pieczarek podawaj posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z zielonego groszku i pieczarek
Gwarantujemy, że takiego połączenia jeszcze nie jadłaś. Na polskich stołach można coraz częściej spotkać zupę z groszku lub krem pieczarkowy w różnych wersjach, ale zupa-krem łącząca w sobie słodkawy zielony groszek i pieczarki to nowość, na którą warto się skusić. Oba składniki pasują do siebie doskonale, a po uduszeniu i zmiksowaniu na gładki krem, staną się delikatne i aksamitne w smaku. Groszek, najlepiej gdy jest mrożony, ale w tym daniu i tak poddasz go cieplnej obróbce, wiec ten z puszki również się nada. Orzechowo-anyżkowego posmaku zupie nadadzą migdały, które jednak najpierw musisz sparzyć i pozbawić skórki, bo ona jest gorzka. Całość podkręci gałka muszkatołowa, może być świeżo tarta. Zupę krem z pieczarek i zielonego groszku podawaj z grzankami z chleba lub groszkiem ptysiowym. Ozdób zieleniną.