Zupa z pieczarkami i z groszkiem zielonym | Przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku i pieczarek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
444 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

40 dekagramów

15 dekagramów

5 sztuk

1 litr

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i pokrój pieczarki. Usmaż pokrojone pieczarki.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 1

Krok 2

Migdały sparz i pozbaw skórki. Następnie połącz z pieczarkami i dodaj groszek, podsmaż.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 2

Krok 3

Warzywa z patelni wrzuć do rondla i zalej wywarem z warzyw i cielęciny.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 3

Krok 4

Dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i doprowadź do wrzenia.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 4

Krok 5

Mleko zmieszaj z mąką i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku gałką muszkatołową. Zupę z zielonego groszku i pieczarek podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszku  i pieczarekZupa z zielonego groszku i pieczarek

Gwarantujemy, że takiego połączenia jeszcze nie jadłaś. Na polskich stołach można coraz częściej spotkać zupę z groszku lub krem pieczarkowy w różnych wersjach, ale zupa-krem łącząca w sobie słodkawy zielony groszek i pieczarki to nowość, na którą warto się skusić. Oba składniki pasują do siebie doskonale, a po uduszeniu i zmiksowaniu na gładki krem, staną się delikatne i aksamitne w smaku. Groszek, najlepiej gdy jest mrożony, ale w tym daniu i tak poddasz go cieplnej obróbce, wiec ten z puszki również się nada. Orzechowo-anyżkowego posmaku zupie nadadzą migdały, które jednak najpierw musisz sparzyć i pozbawić skórki, bo ona jest gorzka. Całość podkręci gałka muszkatołowa, może być świeżo tarta. Zupę krem z pieczarek i zielonego groszku podawaj z grzankami z chleba lub groszkiem ptysiowym. Ozdób zieleniną.