Zupa z zielonego groszku i pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku i pieczarek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

398 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

null

40 dekagramów

15 dekagramów

5 sztuk

1 litr

1 łyżka

null

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i pokrój pieczarki. Usmaż pokrojone pieczarki.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 1

Krok 2

Migdały sparz i pozbaw skórki. Następnie połącz z pieczarkami i dodaj groszek, podsmaż.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 2

Krok 3

Warzywa z patelni wrzuć do rondla i zalej wywarem z warzyw i cielęciny.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 3

Krok 4

Dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i doprowadź do wrzenia.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 4

Krok 5

Mleko zmieszaj z mąką i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku gałką muszkatołową. Zupę z zielonego groszku i pieczarek podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszku  i pieczarekZupa z zielonego groszku i pieczarek

Gwarantujemy, że takiego połączenia jeszcze nie jadłaś. Na polskich stołach można coraz częściej spotkać zupę z groszku lub krem pieczarkowy w różnych wersjach, ale zupa-krem łącząca w sobie słodkawy zielony groszek i pieczarki to nowość, na którą warto się skusić. Oba składniki pasują do siebie doskonale, a po uduszeniu i zmiksowaniu na gładki krem, staną się delikatne i aksamitne w smaku. Groszek, najlepiej gdy jest mrożony, ale w tym daniu i tak poddasz go cieplnej obróbce, wiec ten z puszki również się nada. Orzechowo-anyżkowego posmaku zupie nadadzą migdały, które jednak najpierw musisz sparzyć i pozbawić skórki, bo ona jest gorzka. Całość podkręci gałka muszkatołowa, może być świeżo tarta. Zupę krem z pieczarek i zielonego groszku podawaj z grzankami z chleba lub groszkiem ptysiowym. Ozdób zieleniną.