Zupa z pieczarkami i z groszkiem zielonym | Przepisy.pl pixel

Zupa z zielonego groszku i pieczarek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

40 dekagramów

15 dekagramów

5 sztuk

1 litr

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i pokrój pieczarki. Usmaż pokrojone pieczarki.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 1

Krok 2

Migdały sparz i pozbaw skórki. Następnie połącz z pieczarkami i dodaj groszek, podsmaż.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 2

Krok 3

Warzywa z patelni wrzuć do rondla i zalej wywarem z warzyw i cielęciny.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 3

Krok 4

Dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i doprowadź do wrzenia.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 4

Krok 5

Mleko zmieszaj z mąką i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku gałką muszkatołową. Zupę z zielonego groszku i pieczarek podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonego groszku  i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonego groszku  i pieczarekZupa z zielonego groszku i pieczarek

Gwarantujemy, że takiego połączenia jeszcze nie jadłaś. Na polskich stołach można coraz częściej spotkać zupę z groszku lub krem pieczarkowy w różnych wersjach, ale zupa-krem łącząca w sobie słodkawy zielony groszek i pieczarki to nowość, na którą warto się skusić. Oba składniki pasują do siebie doskonale, a po uduszeniu i zmiksowaniu na gładki krem, staną się delikatne i aksamitne w smaku. Groszek, najlepiej gdy jest mrożony, ale w tym daniu i tak poddasz go cieplnej obróbce, wiec ten z puszki również się nada. Orzechowo-anyżkowego posmaku zupie nadadzą migdały, które jednak najpierw musisz sparzyć i pozbawić skórki, bo ona jest gorzka. Całość podkręci gałka muszkatołowa, może być świeżo tarta. Zupę krem z pieczarek i zielonego groszku podawaj z grzankami z chleba lub groszkiem ptysiowym. Ozdób zieleniną.